Oficial Media

Știri din Târgoviște, Dâmbovița, România.

Se înființează OBSERVATORUL NAȚIONAL AL COPILULUI

Ministerul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse lucrează la proiectul Legii privind activitatea de prevenire a separării copilului de familie și sprijinirea familiilor vulnerabile.
Prin această lege se înființează Observatorul Național al Copilului. Va pentru prima dată când va exista o bază de date la nivel național privind copiii aflați în situații de risc și familiile vulnerabile. Această baza de date va fi completată în timp real de lucrătorii sociali, care vor avea la dispoziție tablete speciale. De asemenea, prin această lege vor fi impuse metode mai bune de identificare a familiilor vulnerabile și vor fi extinse responsabilitățile autorităților locale până la creșterea numărului de responsabili pe acest domeniu la nivelul primăriilor, în special din mediul rural.
Ministrul Gabriela Firea: „Lucrăm intens la Legea separării copilului de familie prin care înființăm Observatorul Național al Copilului. Pe de o parte, avem grijă ca cei mai mulți copii din familii sărace, vulnerabile, să nu fie separați de aceste familii. Mergem cu măsurile țintite către aceste familii ca să nu fie nevoite să-și trimită copiii în grija statului, în centre familiale sau la asistenți maternali. De cealaltă parte avem grijă de copiii ajunși deja în grija statului, circa 46.000 sunt în acest moment, și nu ne dorim să mai ajungă în așa-numitele centre de plasament. Planul este renunțarea la aceste instituții și transformarea lor în centre familiale”.
O noutate a Ministerului Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse (M.F.T.E.S.) este că a fost înființat un departament care se va ocupa explicit de copiii românilor care muncesc în străinătate. Observatorul Național al Copilului va cuprinde și date cu privire la acești copii.
În paralel, M.F.T.E.S., prin Autoritatea Națională pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție (A.N.P.D.C.A.), continuă demersurile pentru modificarea și completarea Legii nr. 272/2004 privind protecția și promovarea drepturilor copilului. Legea de modificare și completare a fost aprobată de Parlamentul României în anul 2020, dar a fost întoarsă de la promulgare în urma unei sesizări de neconstituționalitate formulată de Președintele României.
Articolul care a fost contestat se referea la introducerea în școli a unor programe de educație pentru viață și au fost interpretate drept ore de educație sexuală. Pentru a evita orice altă interpretare, specialiștii din A.N.P.D.C.A. au reformulat articolul pentru a fi clar că se dorește introducerea în școli a programelor de educație pentru sănătate, activități extrașcolare asigurate de specialiști în sănătate. Participarea copiilor la aceste programe este condiționată de acordul părinților.
Proiectul care se află în dezbatere în Camera Deputaților vine cu alte modificări importante în ce privește protecția și drepturile copiilor. De exemplu, va fi reglementată desemnarea unei persoane responsabile de creșterea unui copil a cărui părinți sunt plecați la muncă în străinătate sau transformarea tuturor centrelor de plasament din Româna în case de tip familial.
Distribuie acest articol Oficial Media
Share