Oficial Media

Știri din Târgoviște, Dâmbovița, România.

Sezători urbane, vlog-uri, expoziții, ateliere și concerte în Iosefin

Cartierul Iosefin, cu o veche și interesantă istorie, considerat la un moment dat ca fiind printre cele mai bogate zone din Timișoara, cu comunități și etnii diverse, va fi locul unde voluntari și rezidenți vor readuce la viață tradiția șezătorilor toamna aceasta.
20 de voluntari, alături de Asociația LOGS – Grup de Inițiative Sociale, vor dinamiza începând din septembrie viața cartierului Iosefin din Timișoara și vor încerca să reconecteze locuitorii acestuia prin diverse activități culturale, educaționale și recreaționale realizate în comun, sub forma unor șezători urbane. Parcul multifuncțional din apropierea fostei platforme Solventul va fi punctul de întâlnire a celor interesați, acolo urmând a fi amplasat un mobilier urban realizat de voluntari, care va anima spațiul pentru locuitorii cartierului.
Mălina Duță, Asociația LOGS: „Prin proiectul IoseFIM – Aducem comunitățile din Iosefin Împreună vrem să realizăm, cu ajutorul voluntarilor, o intervenție urbană în parcul de lângă Solventul, astfel încât acesta să devină un mediu proaspăt, surprinzător și inclusiv, și de asemenea să organizăm 6 șezători urbane cu diverse tematici, care să ducă la o mai bună cunoaștere și conectare socială a oamenilor din cartierul Iosefin.”
Inițiativa se bazează pe faptul că Iosefinul are o îndelungată tradiție multiculturală, fiind locuit de etnici români, germani, maghiari, și mai recent romi sau imigranți/refugiați din țări non-UE. Astfel, reconectarea diferitelor comunități, oamenilor de vârste diferite sau naționalități diferite, dar cărora Iosefinul le este casă, va fi obiectivul sezătorilor.
Începând din luna septembrie parcul de lângă Solventul va deveni pentru locuitorii din cartier un hub cultural unde vor avea loc întâlniri sub forma de șezători cu diverse tematici. De la concursuri despre Iosefin, ateliere de știință și ecologie, ateliere de prăjituri și mâncare interculturală, întâlniri de storytelling dar și concerte de muzică, expoziții de fotografie și ateliere de pictură și artă. O parte din întâlniri vor fi realizate în parteneriat cu OilRight, o întreprindere socială din Timișoara care luptă pentru drepturilor persoanelor instituționalizate.
Mălina Duță, Asociația LOGS: “Noi dorim și schimbarea percepției autorităților privind modul de construire a parcurilor, văzute în prezent exclusiv ca zone de relaxare, activități de joacă pentru copii și/sau activități sportive. Parcurile ar trebui înțelese ca locuri de întâlnire a comunității, spații de adunare a grupurilor sociale diverse și relaționare intercomunitară. Zonele verzi pot fi mai mult decât simple parcuri, deoarece pot coagula comunitățile și chiar promova incluziunea socială prin interacțiuni pozitive în aer liber.”

Voluntarii care doresc să facă parte din echipa de concepere și amplasare a mobilierului urban în parcul de lângă platforma Solventul și realizarea sezătorilor pot trimite o aplicației personală video de 2 minute cu informații despre experiența, interese și competențe pe WhatsApp la +40 720 370 822 până pe 10 August. Se caută persoane care rezonează cu cuvintele “Comunitate, Energie și Creativtitate” de toate vârstele, culturi și naționalități și cu interese în design, arhitectură, peisagistică, construcții sau tâmplarie.
Asociația LOGS – Grup de Inițiative Sociale promovează integrarea grupurilor vulnerabile, luptă împotriva traficului de persoane și folosește educația ca mijloc de depășire a vulnerabilităților sociale. Echipa LOGS a intervenit, cu sprijinul comunității, oferind asistență umanitară pentru peste 6.000 de imigranți din noiembrie 2020 până în prezent, sub formă de pachete de alimente, haine, pături, medicamente. Casa LOGS, un centru comunitar integrat pentru servicii sociale, este amplasat în cartierul Iosefin, în proximitatea parcului de lângă fosta platforma Solventul.
Proiectul IoseFIM – Aducem comunitățile din Iosefin Împreună este finanțat prin Fondul pentru un viitor mai bun în comunități Timișoara. Fondul pentru un viitor mai bun în comunități este un program coordonat la nivel național de Federația Fundațiile Comunitare din România – FFCR, finanțat de Lidl România și implementat la nivel local de Fundația Comunitară Timișoara.

Distribuie acest articol Oficial Media
Share