Oficial Media

Știri din Târgoviște, Dâmbovița, România.

Spectacole de teatru forum despre rasism în cartierele Kuncz și Ciarda Roșie

La invitația Institutului Intercultural Timișoara, trupa de teatru-forum „Kuringa” din Germania va prezenta la Timișoara în 20 și 21 octombrie 2023 spectacolul  „Wir sind hier!” („Suntem aici!”) despre rasismul cu care se confruntă romii astăzi. Spectacolele vor avea intrare liberă. A doua reprezentație va avea loc în clădirea ridicată recent a Centrului Cultural și Educațional Kuncz – un loc deschis pentru comunitate.

 „Wir sind hier!” („Suntem aici!”) este un spectacol de teatru-forum despre persecuție, respingere și opresiunea suferită de romi în Germania. După ce a trecut foarte mult timp până ca holocaustul romilor și populației sinti să fie recunoscut oficial în Germania, la Berlin continuă să apară atacuri rasiste, iar Memorialul Holocaustului Romilor va fi distrus parțial din cauza introducerii unei noi linii de metrou. Ce pot face tinerii romi pentru a limita rasismul în 2023? – aceasta este principala temă pe care o vor dezbate actorii și spectatorii dornici să intre în joc.

Teatrul forum, numit și teatrul oprimaților, pe care îl promovează trupa „Kuringa”, propune renunțarea la bariera dintre scenă și public. Astfel se permite schimbul liber între artiști și spectatorii invitați să devină participanți și creatori, discutând deschis subiectul prezentat pe scenă. „Kuringa – Spațiu pentru teatrul celor oprimați” – există din 2011 în Berlin-Wedding. Spațiul găzduiește spectacole, repetiții, cursuri de teatru-forum. Fondatorii trupei sunt Bárbara Santos, Christoph Leucht și Till Baumann.

Prima reprezentație va avea loc în 20 octombrie, ora 11.30, la Liceul Electrotimiș (Strada Matei Millo 5, Ciarda Roșie), iar a doua în 21octombrie, ora 16.00, la Centrul Cultural și Educațional Kuncz (str. Satu Mare, nr. 1A). Accesul este gratuit, iar spectacolul se va juca în română și engleză.

 Spectacolele trupei „Kuringa” sunt incluse în proiectul „Invizibil/Vizibil – Deconstruirea stereotipurilor și depășirea marginalizării comunităților rome din Timișoara și din Europa”, implementat de Institutul Intercultural Timișoara, care face parte din Programul Cultural „Timișoara 2023 – Capitală Europeană a Culturii”, fiind finanțat de Municipiul Timișoara prin Centrul de Proiecte.

 

 

Distribuie acest articol Oficial Media
Share