Un nou templu a fost descoperit la SARMIZEGETUSA REGIA - Oficial Media

Oficial Media

Echipa unui ziar nu este formata doar din redactori, ci mai ales din cititorii săi!

Un nou templu a fost descoperit la SARMIZEGETUSA REGIA

Un templu dacic a fost descoperit în Sarmizegetusa Regia. Se află pe terasa a IX-a, mai puțin cercetată până în prezent, deasupra teraselor X şi XI, locuri unde sunt celelalte şapte temple care, împreună cu altarul de sacrificii „Soarele de andezit”, ocupă incinta sacră a Sarmizegetusei Regia.

Arheologii au început în 2017 săpăturile care au dus la dezvelirea misteriosului edificiu, însă în primele etape de cercetare au fost rezervaţi în a oferi detalii despre rolul construcţiei. După cea mai recentă campanie de săpături, încheiată în septembrie, oamenii de ştiinţă implicaţi în cercetarea Sarmizegetusei Regia se declară convinşi că rămăşiţele scoase la iveală în urma ultimelor cinci campanii arheologice sunt ale unui templu dacic, al cărui plan includea 60 de baze de calcar, unele dintre ele aflate in situ, dispuse pe cinci şiruri a câte douăsprezece rânduri. Potrivit arheologului Răzvan Mateescu, de la Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei, edificiul din Sarmizegetusa Regia ar fi fost ridicat pe locul altei construcţii, mai vechi, care a fost distrusă de foc. Resturile incendiate se găsesc pe suprafeţe mari şi au fost folosite în structura templului ridicat ulterior.

Vechiul edificiu a sfârşit printr-un incendiu, iar în momentul în care, în locul său, a fost clădit al doilea edificiu, au fost luate resturile carbonizate – o mare parte din inventarul vechiului templu şi au fost aduse către zonele periferice ale noului templu”, a precizat dr. Răzvan Mateescu, coordonator al săpăturilor arheologice din această vară.

Arheologii mai au nevoie de timp şi cercetări pentru a stabili limitele fostului templu dacic, însă din primele date, suprafaţa acestuia este estimată la 350 de metri pătraţi. Planimetria sa şi modul în care este orientată construcţia, aproape identic cu celelalte temple din Sarmizegetusa Regia, sunt indicii că este vorba de un loc sacru al dacilor. Un alt element care arată faptul că ruinele misterioase sunt ale unui edificiu de cult este faptul că se află în zona sacră şi spre el porneşte o ramificaţie din drumul antic pavat din Sarmizegetusa Regia: o alee formată din pavaje de calcar, andezit şi gresie, materiale aduse de la zeci de kilometri distanţă.  Ruinele aşezării vor rămâne îngropate în pâmânt, pentru a fi conservate, în aşteptarea viitoarelor campanii arheologice.

Distribuie acest articol Oficial Media
Share