Oficial Media

Știri din Târgoviște, Dâmbovița, România.

Ziua Internațională de Comemorare a Holocaustului la TEMPLUL CORAL

Ministrul afacerilor externe Luminița Odobescu a participat luni, 29 ianuarie 2024, la ceremonia dedicată Zilei Internaționale de Comemorare a Holocaustului și comemorării victimelor Pogromului legionar antievreiesc din București, desfășurată la Templul Coral.

În marja ceremoniei comemorative, ministrul afacerilor externe a înmânat, în numele președintelui României, Ordinul Naţional „Pentru Merit” în grad de Mare Ofiţer doamnei Annie Laurie Sandler și doamnei Ariel Zwang – American Jewish Joint Distribution Committee/JDC, respectiv Ordinul Naţional „Pentru Merit” în grad de Comandor domnului Sharli Israel Sabag, JDC România.

În cadrul ceremoniei de acordare a decorațiilor, ministrul Luminița Odobescu a subliniat implicarea constantă și substanțială a JDC în dezvoltarea de programe de asistență socială și medicală, sprijinul acordat cultului mozaic și pentru conservarea patrimoniului cultural evreiesc, precum și implementarea de programe educaționale și culturale ai cărei beneficiari direcți sunt membrii comunității evreiești din România.

American Jewish Joint Distribution Committee (JDC) este cea mai mare organizație evreiască la nivel mondial. A fost înființată la 27 noiembrie 1914 cu scopul de a colecta fonduri de la filantropi evrei din America pentru ajutorarea coreligionarilor din estul Europei și Palestina. Prezența efectivă în România a JDC a început în anul 1917. În prezent, JDC desfășoară programe active în 72 de țări.

Ambasadoarea SUA Kathleen Kavalec a participat și ea la ceremonia dedicată Zilei Internaționale de Comemorare a Holocaustului la Templul Coral din București. Ambasadoarea Kavalec s-a alăturat membrilor comunității evreiești, oficialilor de rang înalt ai Guvernului României, membrilor corpului diplomatic, liderilor cultelor religioase din România și altor demnitari, la acest eveniment dedicat atât memoriei victimelor Holocaustului din Europa și din România, cât și combaterii antisemitismului în întreaga lume.

”Data de 27 ianuarie marchează eliberarea lagărului de concentrare Auschwitz-Birkenau, sfârșitul Holocaustului și începutul libertății pentru supraviețuitorii care au putut scăpa din mâinile criminale naziste.
În România, politicile antisemite duse de autorități au fost unele extrem de dure, care au determinat persecutări și torturi ale evreilor din România și un val de arestări și deportări, timp în care locuințele, magazinele, lăcașele de cult le erau vandalizate și incendiate. După o perioadă în care,  negura ignoranței și a negaționismului s-a așternut asupra mentalului colectiv, România a pornit, în 2004, pe drumul asumării responsabilității pentru rolul jucat în Holocaust, odată cu adoptarea Raportului Final al Comisiei Internaționale pentru Studierea Holocaustului în România.

Examinarea critică a trecutului nostru a contribuit hotărâtor la progresul României, construit pe adevăr și pe dorința puternică de reconciliere cu trecutul(…) Antisemitismul nu reprezintă doar o componentă tristă a trecutului, ci o realitate deosebit de periculoasă cu care ne confruntam și astăzi, agravată de evenimentele recente și alimentată de grupurile extremiste” a transmis în discursul său, premierul Marcel Ciolacu.

Să nu uităm:

                                            Pogromul de la București – 21 -23 ianuarie 1941
”La data de 21 ianuarie 1941 la București legionarii conduși de către Horea Sima s-au revoltat impotriva generalului Ion Antonescu.
În ultima perioadă de domnie a lui Carol al II-lea, evreii erau considerati a fi „rasă inferioară”, existand in jur de 20 de decrete, elaborate de Statului Național Legionar care discriminau pe evrei în fața populaței majoritar românești. Aceste legi au culminat cu acordul lui Antonescu ca evreii sa fie expriopiati, iar proprietatile sa intre in visteria statului.
Legionarii au incalcat intelegerea cu Antonescu si tot ceea ce au confiscat de la evrei avea sa ajunga in posesia lor. Dar conflictul dintre Antonescu si legionari izbucneste odata cu ucidera lui Nicolae Iorga, de catre acestia din urma. Antonescu ordonă dezarmarea legionarilor, care deja devenisera o putere in multe regiuni din tara.
După desfiintarea de catre Antonescu a unor posturi conduse de catre legionari, la data de 18 ianuarie, legionarii cer demisa lui Antonescu si crearea unui guvern legionar condus de Horea Sima.
La 20 ianuarie Antonescu il demite pe Ministerului de Interne, generalul Petrovicescu, membru al legionarilor, alături de Alexandru Ghica, directorul general al polițiilor, și Constantin Mamuica, director în Ministerul de Interne.
Legionarii refuză sa accepte demisiile si se inarmează in sediul prefecturii politiei din București. Se instaurează o revolta naționala a legionarilor, incepand cu seara de 21 ianuarie 1941, care va fi inabusita de catre armata. Aceasta revolta avea sa fie un dezastru pentru evreii din Bucuresti si din alte localitati.
Ministrul Iașinschi a ordonat incendierea cartierelor evreiești
Legioanrii au atacat Templul Coral, confiscand lucrurile din templu si au arestat pe conducatorul rugaciunii Ozias Copstik, alături de alti credinciosi, care vor fi torturati si ucisi în pădurea Jilava. Au urmat alte sinagogi din Bucuresti: Sinagoga Bet Midraș, a fost distrusa in totalitate, Sinagoga Cizmarilor, Sinagoga sefardă Cahal Grande (a ars complet), trupa legionara de la aceasta sinagogă a fost condusa de catre preotul Brigadeu. Au fost arse documente de sute de ani, cu o valoare inestimabilă.
Au fost arestati mii de evrei, intre 15 si 85 de ani. Printre se vor număra: Sigmund Goldfarb, președintele Comunității evreiești din București, Moise Orecovscky, dr. M. Cotic, M. Lindner, A. Shapira, C. Haimovici , dr. Aschenazy, dr. A. Aftalion, rabinul Tzvi Hirsch Gutman și fiii lui, Iancu și Iosef, Sigmond Collin, casierul comitetului Comunității Evreilor din București, S. Rivensohn, secretar-general al Comunității, Mayer Marcus, intendentul Templului Coral și soția sa, Fany, ziaristul Horia Carp, fost senator și fost secretar general al Comunității Evreilor din București, în vârstă de 72 ani, fiul lui Horia, Matatias Carp, secretar general al Federației Uniunilor de Comunități evreiești din România.
Printre tortionarii legionari s-au numarat: comisarii legionari Robescu și Jipescu, împreună cu o echipă de circa 40 de legionari tineri.
În noaptea de 21-22 ianuarie, o echipă de 24 legionari, conduși de C. Măruntu, au distrus Sediul Uniunii Comunităților Evreiești din strada dr. Burghele nr. 3.
Locurile unde au fost torturati evreii in acele zile s-au aflat la :
Sediul Central Legionar, din strada Roma Sediul Legionar, din strada Cercului nr. 1, Comisariatul XII de Poliție, din Calea Moșilor.
90 de evrei, dintre cei torturați în centrele legionare de tortură, au fost încărcați în camioane, duși în pădurea Jilava, dezbrăcați și împușcați în cap. Printre cei ucisi s-au numarat: farmacistul Alexandru Solomon, vicepreședinte al comunității evreiești din București, Ioshua Cuperștic, cantorul Templului Coral din București și Iacov și Iosef, fii rabinului Zvi Gutman. Rabinul Zvi Gutman a fost împușcat de două ori, dar a supraviețuit. Alt fiu al rabinului Zvi Gutman, rabinul Efraim Gutman este rabinul sinagogii “Iacov și Iosef Gutman” de la Tel Aviv.
Au fost impuscati in ceafa de catre legionari, 15 evrei, la abatorul din Bucuresti, iar o parte dintre cei asasinati au fost agatati in carlige pentru vite sau spanzurati cu propriile intestine.
Au fost gasite 120 de cadavre, devastate 1274 prăvălii, ateliere și apartamente evreiești în București. S-au furat de catre legionari un total de 200 de camioane, obiectele jefuite de la evrei. Pagubele s-au ridicat la suma de 383 milioane lei, in valoarea de atunci.
Ziua Internațională a Holocaustului, 27 ianuarie, este un moment în care ne amintim de ororile trecutului, făcând promisiunea că nu vom lăsa ca astfel de evenimente tragice să se repete.
Astăzi, ne amintim de familiile și comunitățile distruse, dar și de supraviețuitorii care au reușit să depășească acei ani întunecați ai istoriei, să meargă mai departe și să reconstruiască un viitor evreiesc. Datorită lor suntem astăzi încă aici. ” arată cei din comunitatea evreilor din București, cultul mozaic.

 

 

 

 

Distribuie acest articol Oficial Media
Share