Oficial Media

Știri din Târgoviște, Dâmbovița, România.

Ziua Internațională pentru Nonviolență în Școală

LA DATA DE 30 IANUARIE SE SĂRBĂTOREŞTE PE PLAN INTERNAŢIONAL ZIUA NONVIOLENŢEI ÎN ŞCOALĂ. SCOPUL ACESTEI ZILE ESTE PROMOVAREA IDEII DE EDUCARE A COPIILOR ÎN ARMONIE, SOLIDARITATE ŞI RESPECT.
VIOLENŢA ŞCOLARĂ ESTE DOAR UNA DINTRE MANIFESTĂRILE VIOLENŢEI COTIDIENE.
ODATĂ CE EXPERŢII AU RECUNOSCUT IMPORTANŢA ACESTEI PROBLEME, MOBILIZAREA ŞI PREOCUPAREA FAŢĂ DE VIOLENŢA ÎN ŞCOLI A DEVENIT, ÎN MOD CONSTANT, UN OBIECTIV POLITIC LA NIVEL NAŢIONAL ŞI INTERNAŢIONAL.
Ziua de azi pledează pentru o educaţie permanentă în armonie, toleranţă, solidaritate, respect pentru drepturile omului, nonviolenţă şi pace, scrie site-ul https://denippaz.wordpress.com/

Ziua internaţională pentru nonviolenţă în şcoli sau DENIP, acronim din catalană: Dia Escolar de la No-violencia i la Pau) este o sărbătoare fondată în 1964, la Mallorca, de poetul spaniol Llorenç Vidal Vidal, fiind influenţat de Lanza del Vasto, un discipol direct al lui Gandhi.
Mesajul transmis este: “Iubire universală, non-violenţă şi pace. Iubirea universală este mai bună decât egoismul, nonviolenţa este mai bună decât violenţa şi pacea este mai bună,  decât războiul”

Astăzi, 30 ianuarie, cu ocazia sărbătoririi Zilei Internaționale pentru Nonviolență în Școală, la nivelul Ministerului Afacerilor Interne, prin Inspectoratul General al Poliției Române și Ministerului Educației, va fi demarată Campania pentru conștientizarea consecințelor asociate faptelor de violență școlară în unitățile de învățământ preuniversitar  intitulată: ,,Tu știi ce consecințe pot avea faptele tale? Fii informat, alege inspirat!”

Campania se derulează la nivel național, atât în mediul urban, cât și în mediul rural, în perioada ianuarie – iunie 2024, conform calendarului anului școlar pe module pentru anul 2023 – 2024, și are ca scop informarea elevilor cu privire la noțiuni din domeniul juridic, dar și a părinților pentru identificarea comportamentelor de risc și a situațiilor vulnerabile la care pot fi expuși elevii, în vederea reducerii victimizării.

 

Totodată, activitățile din cadrul Campaniei sunt interactive și constau în prezența la clasă a unui polițist din cadrul structurii de siguranță școlară și abordarea atât a unor tematici pentru conștientizarea de către elevi a consecințelor juridice ale faptelor circumscrise violenței școlare, cât și a modalităților în care fenomenul poate fi prevenit.

La finalizarea activităților, fiecare elev va completa un chestionar de feedback, care își propune să măsoare gradul de siguranță resimțit de elevi în unitățile de învățământ preuniversitar, să aprecieze dacă cele prezentate au fost înțelese de elevi și să evalueze activitatea derulată de polițiști în unitățile de învățământ.

Campania debutează prin organizarea unui concurs național de creație pe tema ,,Siguranța Școlară”, ce se adresează elevilor claselor a VI – a – a VIII – a  și constă în realizarea unui material care va cuprinde un Logo și un slogan de însoțire pe tema menționată.

Acesta își propune:

1. Conștientizarea tinerilor în ceea ce privește importanța siguranței în mediul școlar, înțelegerea noțiunii de violență școlară și a consecințelor negative ale acestor fenomene asupra dezvoltării psihologice a elevilor și asupra climatului educațional.

2. Formarea și dezvoltarea, la elevi, a comportamentului nonviolent, a spiritului civic, a acceptării diversității, a deprinderilor de participare la viața unei societăți lipsită de orice fel de manifestări de violență școlară.

3. Evaluarea formelor originale de manifestare a elevilor prin literatură și grafică.

                                             „Nonviolența este arma celor puternici.”spunea  Mahatma Gandhi

⁠Includerea în Legile Educației a Planului Național pentru Siguranță în Învățământul Preuniversitar & Planul Național de Combatere a Violenței Școlare;
•⁠ ⁠Elaborarea și aprobarea Procedurii privind managementul cazurilor de violență;
•⁠ ⁠Derularea mai multor campanii în cadrul cărora au fost transmise mesaje publice de combatere a fenomenului de violență în școli, printre care și „Împreună prindem curaj!”;
•⁠ ⁠Prioritizarea activităților de prevenire și reducere a faptelor de violență, respectiv a consumului de substanțe psihoactive în cadrul programului „Școala altfel”;
•⁠ ⁠Alocarea a peste 280.000 de euro pentru activități cu scopul combaterii violenței în școli, pentru cel puțin 250 de școli, estimând 20.000 de elevi și 10.000 de părinți beneficiari.

Toate formele agresiunii întâlnite în şcoli,  de la îmbrânceli şi jigniri, până la injurii, vulgarităţi, intimidări fizice şi verbale trebuie să dispară iar relaţiile interumane elev-coleg, elev-profesor, elev-părinte trebuie dezvoltate pe o bază de armonie şi toleranţă, în care,  puterea de convingere a cuvântului şi nu a violenţei,  trebuie să primeze.

 

Distribuie acest articol Oficial Media
Share