Oficial Media

Știri din Târgoviște, Dâmbovița, România.

10 moduri de a vă ajuta creierul să se vindece după un traumatism cranian

Dacă ți-ai tăiat degetul, ți-ai întors glezna în timp ce faci drumeții sau ți-ai rupt încheietura după ce ai căzut pe o podea alunecoasă, probabil ai face următoarele acțiuni:

Evaluați deteriorarea: cum ar fi o vizită la urgență, o radiografie sau RMN; Reduceți la minimum rănirea: cum ar fi obținerea de cusături, bandaje sau ghips; Porniți procesul de vindecare: cum ar fi administrarea de medicamente antiinflamatoare, restricționarea activităților sau folosirea căldurii sau a gheții.

Dar ce se întâmplă dacă ți-ai rănit creierul într-un accident de mașină, o cădere de pe bicicletă sau o lovitură puternică în timpul unui eveniment sportiv? Din moment ce nu-ți poți vedea creierul, ai ști măcar că a fost rănit? Ai urma aceiași pași? Sau ai spera doar că este în regulă și ai reveni la viața ta de zi cu zi?

Contrar credinței populare, nu trebuie să vă spargeți craniul sau să vă pierdeți cunoștința pentru a vă deteriora creierul.

O comoție cerebrală sau o altă leziune traumatică ușoară a creierului (mTBI) poate rezulta, de asemenea, dintr-o leziune sportivă, o lovitură în cap de la o cădere aparent inofensivă sau o explozie.

Leziunile cerebrale pot apărea și din mișcarea bruscă și șocante a capului și gâtului (cum ar fi lovitura de bici dintr-un accident de mașină).

Peste 2 milioane de leziuni la cap sunt diagnosticate în fiecare an în SUA, conform Centrelor pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC). Asta fără a număra sutele de mii, sau poate milioane, de incidente neraportate de traumatisme craniene, inclusiv comoții cerebrale nediagnosticate.

De ce există atât de multe leziuni cerebrale? Există mai multe motive, printre care:

Mulți oameni cred că creierul este cauciucat și fixat în craniu, dar nu este. În realitate, creierul tău este moale, cam de consistența untului moale, a tofu-ului sau a cremei — undeva între albușuri și gelatină. „Plutește” în lichidul cefalorahidian și este găzduit într-un craniu foarte dur, care are multe creste osoase ascuțite. Ca atare, este ușor de deteriorat.

Loviturile în cap pot face ca creierul să zvâcnească, lovindu-se în crestele dure ale craniului. Acest lucru poate cauza vânătăi, vase de sânge sparte și sângerare, creșterea presiunii, lipsa de oxigen, deteriorarea conexiunilor celulelor nervoase, ruperea celulelor creierului care deversează proteine care provoacă reacții inflamatorii.

În plus, glanda pituitară (care reglează hormonii) se află într-o parte vulnerabilă a craniului și este adesea rănită în leziunile capului, provocând dezechilibre hormonale majore.

Adesea, leziunile cerebrale care nu duc la pierderea conștienței rămân nedetectate și nu sunt niciodată tratate.
Din păcate, cei mai mulți oameni nu se gândesc la creierul lor și nu le pasă activ de el. Sunt neglijenți și se angajează în comportamente și activități care le pun creierul în pericol de deteriorare.

LEZIUNILE CEREBRALE ȘI PROBLEMELE DE SĂNĂTATE MENTALĂ

Leziunile cerebrale sunt de obicei asociate cu probleme fizice, cum ar fi amețeli, oboseală, dureri de cap, tulburări de vedere, probleme de somn, sensibilitate la lumină, sunet și echilibru deficitar. Dar impactul este mult mai profund.

Cercetările arată că leziunile cerebrale sunt, de asemenea, o cauză majoră a tulburărilor de sănătate mintală, cum ar fi:

Tulburări de anxietate
Tulburări de panică
Depresie clinică
Tulburare de stres posttraumatic (PTSD)
ADD/ADHD
Tulburări de abuz de substanțe
Tulburări de personalitate
Pierderea memoriei și demența
Gânduri și comportamente suicidare

Cu toate acestea, puțini oameni (inclusiv psihiatri) știu acest lucru, deoarece psihiatria rămâne singura specialitate medicală care aproape niciodată nu se uită la organul pe care îl tratează.

SIMPTOME DE LEZIUNI CEREBRALE

Leziunile capului, inclusiv cele ușoare, pot duce la o serie de simptome cognitive și psihosociale, cum ar fi:

Probleme cognitive – concentrare slabă, ceață a creierului, probleme de învățare, judecată și impulsivitate slabe și dificultăți de a exprima gândurile în cuvinte.
Probleme psihosociale – depresie, izbucniri de furie, iritabilitate, schimbări de personalitate și anxietate.

Aceste simptome pot dura ore, zile, săptămâni, luni, ani sau chiar zeci de ani. La Clinicile Amen, scanările SPECT  a 40% dintre toți pacienții cărora li se efectuează imagistica cerebrală, arată că au semne de leziuni cerebrale subiacente.

În mod surprinzător, mulți dintre ei fie nu își amintesc că au fost răniți, fie cred că incidentul a fost atât de ușor încât nu a meritat atenție. De obicei, sunt uimiți să descopere că o accidentare a capului din trecut poate contribui la problemele lor de sănătate mintală și la problemele cognitive.

Dacă căutați un tratament medical pentru o leziune a capului, este posibil să găsiți anumite tipuri de imagistică cerebrală, cum ar fi RMN sau CT. Aceste tehnologii de neuroimagistică arată structura creierului, dar nu oferă informații despre modul în care acesta funcționează.

Din acest motiv, o scanare RMN sau CT poate arăta rezultate „normale”, chiar dacă vă confruntați cu simptomele.

Imagistica SPECT a creierului, pe de altă parte, arată cum funcționează creierul. Măsoară fluxul sanguin și activitatea din creier și arată 3 lucruri:

Zone ale creierului cu activitate sănătoasă
Zone cu prea multă activitate
Zone cu prea puțină activitate

Acest lucru poate fi mai valoros în cazurile în care sunt prezente disfuncții cognitive, probleme psihologice sau probleme de comportament.

PREVENȚIA ESTE CEL MAI BUN MEDICAMENT PENTRU SĂNĂTATEA CREIERULUI

Pentru a vă menține creierul în siguranță și pentru a preveni leziunile cerebrale:

Purtați centura de siguranță de fiecare dată când conduceți sau călătoriți într-un autovehicul.

Fixați întotdeauna copilul într-un scaun de siguranță pentru copii, un scaun de înălțare sau centură de siguranță (în funcție de înălțimea, greutatea și vârsta copilului) în mașină.

Nu conduceți niciodată sub influența alcoolului sau a drogurilor, inclusiv a medicamentelor eliberate pe bază de rețetă care pot afecta capacitatea de a conduce.

Evitați sporturile și activitățile cu risc ridicat în care vă puteți lovi capul (fără fotbal, lovirea mingii de fotbal cu capul sau boxul).

Purtați întotdeauna o cască și asigurați-vă că copiii dumneavoastră poartă căști în timp ce practică sporturi de contact, echitație cu bicicleta, călărie, skateboarding, snowmobiling, schi sau snowboard.

Nu vă scufundați în apă mai mică de 12 picioare adâncime sau în piscine supraterane. Verificați adâncimea și verificați dacă există resturi în apă înainte de scufundare.

Țineți-vă întotdeauna balustrade când coborâți scările.

CUM SĂ AJUTĂM CREIERUL SĂ SE VINDECE DUPĂ O LEZIUNE CEREBRALĂ

Mulți oameni au o trusă de prim ajutor pentru necazurile vieții. Este la fel de important să aveți o trusă de prim ajutor pentru o comoție cerebrală care poate minimiza daunele și poate accelera procesul de vindecare.

În plus, ar trebui să vă protejați de a vă răni din nou creierul, deoarece leziunile repetate cresc riscul de probleme grave pe termen lung. Alte tehnici de autoîngrijire pe care le puteți folosi pentru a vă ajuta creierul să se vindece includ:

Dormi mult noaptea și odihnește-te ziua.
Creșteți-vă încet activitatea.
Notează lucrurile pe care ți le amintești mai greu decât de obicei
Evitați alcoolul, drogurile și cofeina.
Mâncați alimente sănătoase pentru creier.
Rămâneți hidratat bând multă apă.
Adresați-vă medicului dumneavoastră când este în regulă să conduceți o mașină, să mergeți cu bicicleta sau să folosiți utilaje.
Evitați activitățile solicitante din punct de vedere fizic (sport și treburile casnice, de exemplu).
Evitați activitățile care necesită multă gândire sau concentrare (cum ar fi să jucați jocuri video sau să echilibrați un carnet de cecuri).
Ai răbdare pentru că vindecarea necesită timp.

Sursa: Amen Clinics

Distribuie acest articol Oficial Media
Share