Crăciun la Săvârșin pe Domeniul Regal - Oficial Media

Oficial Media

Echipa unui ziar nu este formata doar din redactori, ci mai ales din cititorii săi!

Crăciun la Săvârșin pe Domeniul Regal

600 de copii de la Liceul Tehnologic “Regele Mihai I” și de la Grădinița “Regina-Mamă Elena” din Săvârșin vor veni în Satul Regal pentru a aprinde luminile din bradul de Crăciun. Evenimentul va avea loc luni, 6 decembrie 2021, începând cu  orele 17.00.

Clădirile din Satul Regal sunt opt la număr: Muzeul Regal al Automobilului, aflat în clădirea restaurată a garajului regal, Atelierul Auto al Regelui Mihai, aflat în aceeași clădire în care a fost în anii 1940, Spălătoria și Călcătoria, aflate și ele în clădirea lord in 1940, Casa Musafirilor, Casa Ceaiului, Casa Intendentului (rămasă aceeași cu cea din anii 1940), Casa Tehnică și Magazinul de Suveniruri. În afară de Casa Ceaiului, celelalte clădiri au fost restaurate, cu mijloace proprii, cu materiale și cu meșteri locali, în anii 2011-2017.

Construcția lor datează probabil de la începutul anilor 1900, dar nu este exclus să fie cu câteva zeci de ani mai în vârstă. Satul meșteșugurilor este, pentru moment, doar un vis al Custodelui Coroanei. Ca și Principele de Wales, Majestatea Sa Margareta dorește ca meșteșugurile tradiționale să nu dispară. Economic vorbind, aceste profesii nu mai sunt atrăgătoare, dar Săvârșinul a avut, așa cum am arătat în primul capitol, o tradiție puternică în fierărie, potcovărie, tâmplărie, brutărie, împletituri din nuiele, olărit și multe altele.

În ideal, perimetrul de peste drum de intrarea principală pe domeniu, aflat de cealaltă parte a străzii Regina-Mamă Elena, ar putea fi folosit pentru ridicarea mai multor ateliere, ca într-un fel de târg medieval, în care să fie continuată, măcar pe durata sezonului turistic, mai-octombrie, tradiția meșteșugurilor locale.La Săvârșin are sediul, începând din acest an, Fundația Colecția Familiei Regale a României, care are ca scop restaurarea și conservarea patrimoniului regal, atât cel construit, cât și cel format din obiecte de mobilier sau decorative. Radu Ghină, noul director al fundației, este plin de încredere că organizația va putea atrage în viitor fonduri pentru aceste generoase proiecte, deopotrivă culturale, turistice și istorice.

În preajma Crăciunului, Casa Ceaiului va fi inaugurată, iar vizitatorii vor putea servi cafea, ceai, sandvișuri și prăjituri zilnic, între orele 10.00 și 18.00.

Amplele lucrări de restaurare a exteriorului Casei Ceaiului s-au încheiat la sfârșitul lunii noiembrie 2021. Actualmente se lucrează la interior. Vizitatorii lunii decembrie vor putea include în turul Satului Regal și Casa Ceaiului, alături de Muzeul Regal al Automobilului, Atelierul Auto al Regelui Mihai și Magazinul de Suveniruri. În preajma sărbătorilor de Crăciun și Anul Nou, Domeniul Regal Săvârșin va fi deschis publicului între orele 10.00 – 17.00.

La începutul lunii iulie 2021 au început lucrările la ultima clădire rămasă nerestaurată din Satul Regal (perimetrul de la intrarea pe Domeniul Săvârșin). Casa, ridicată în secolul al XIX-lea, este cea mai mare din ansamblul Satului Regal și se află, la stradă, în dreapta porților principale de intrare pe proprietate. Casa Ceaiului are o suprafață de 300 de metri pătrați, dintre care jumătate vor fi alocați sălii de ceai, destinată vizitatorilor domeniului. Aici, ei vor putea servi cafea, ceai, răcoritoare și gustări. Totodată, sala mare va fi și un spațiu cultural și educațional, găzduind expoziții, lecții deschise, reuniuni și evenimente publice. Proiectul de restaurare este condus de arhitectul Tudor Emilian Cordoș, de la Alba Iulia, și susținut de Fundația Colecția Familiei Regale a României, căreia Majestatea Sa Margareta i-a încredințat spre folosire clădirea. Lucrările de restaurare sunt realizate de o companie locală de meșteri constructori, cu sediul în satul Ilteu, din vecinătatea Săvârșinului. Toate materialele originale care au putut fi recuperate vor fi refolosite: bârne vechi de stejar, țigle manufacturate în Imperiul Austro-Ungar, podele de ceramică și de piatră, cărămizi. Pe parcursul lunii decembrie, vizitatorii sunt așteptați  la Muzeul Automobilului, Altelierul Auto al Regelui și la Magazinul de suveniruri. Acesta din urmă a fost aprovizionat cu o amplă colecție de decorațiuni de Crăciun, alături de colecția de vinuri, cărți și porțelanuri regale.

În preajma Crăciunului, domeniul regal de la Săvârșin  va fi deschis zilnic între orele 10.00 și ora 17.00. Domeniul poate fi vizitat cu rezervare prealabilă, cel puțin 24 de ore în avans. Puteți solicita vizitarea în grup trimițând un email sau la telefon. E-mail: contact@savarsinregal.ro / Telefon mobil: 0743 183 181.

În fiecare an, în zilele din Ajunul Crăciunului, Satul regal își deschide porțile și sute de români, din județele țării și din Republica Moldova, alături de alții veniți de departe, din Europa sau America, vin să colinde pe Majestatea Sa și să-și arate, mândri, costumele populare, unele păstrate de generații încoace. Cei care vin sunt de toate vârstele, de la bunici la copii, unii dintre ei aflați în primii ani de viață. Este o atmosferă de familie, în care fiecare vine pentru a împărtăși un moment de bucurie, de încredere, de afecțiune. Zilele de Ajun petrecute de Familia Regală la Săvârșin în mijlocul românilor au reînceput încă din primul an al întoarcerii regelui la castel, în 2001. Grupuri de colindători vin fără vreo programare, bat la poartă și spun, conform tradiției, că au venit cu colindul. Alteori, grupuri organizate (cum ar fi cele de la Cluj-Napoca, prezente în fiecare an), numără uneori mai bine de o sută de persoane. Vin colindători din Deva, de la Timișoara, de la Craiova, de la Oradea și Satu-Mare, alteori din Moldova, dar au venit familii și grupuri mai mici și de la Chișinău, ba chiar și din Germania și SUA.

”Primul lucru care îmi vine în minte când vorbesc despre Săvârșin este armonia castelului și a parcului. Proporții frumoase, culori extraordinare, o lumină caldă și plină, spațiu și tihnă. Armonia a fost completată – fără îndoială – de mâna bunicii mele, Regina-Mamă Elena, care a transformat edificiul într-un cămin plăcut, cald și elegant. Pe urmă, există această amprentă istorică de neșters a întregului domeniu.

Sute de ani din Evul Mediu și istoria modernă a Europei, într-un loc strâns legat de lumea puterii politice, economice și de efervescența culturală a celor cinci secole din urmă ale continentului„ spune Majestatea Sa Margareta a României.

Castelul și parcul de astăzi au, exact ca și în timpul vieții Regelui Mihai, un rol de catalizator, de punct vital în dezvoltarea comunității. Începând cu ziua de 10 mai 2021, Satul Regal și Parcul Regal sunt deschise vizitărilor în grupuri ghidate.

 

Distribuie acest articol Oficial Media
Share