Oficial Media

Știri din Târgoviște, Dâmbovița, România.

De ce închidem minele și nu le conservăm???

În ședința de ieri a Senatului pe ordinea de zi a fost și adoptarea Legii 559/ 2023.   

Proiectul de lege a avut ca obiect de reglementare aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.79/2023 privind acordarea unui ajutor de stat sub formă de grant către Societatea Compexul Energetic Valea Jiului – S.A., ca parte a Planului de ajutor de stat pentru facilitarea închiderii minelor de cărbune necompetitive, în baza Deciziei Consiliului Uniunii Europene din 10 decembrie 2010 , privind ajutorul de stat pentru facilitarea închiderii minelor de cărbune necompetitive (2010/787/UE).

În urma analizei riscurilor legate de închiderea unităţilor miniere Lonea, Lupeni, Livezeni şi Vulcan s-a constatat că acestea reprezintă un pericol actual pentru regiunea în care sunt localizate, fiind necesară implementarea tuturor măsurilor tehnico-organizatorice de siguranţă,  în vederea diminuării şi eliminării riscurilor de autoaprindere, emanaţiilor de gaz şi inundaţiilor.

                            Proiectul de lege a fost adoptat cu 82 de voturi DA, Nu au fost 8 și 3 abțineri

Împotriva OUG au votat șase senatori de la AUR, doi senatori neafiliați, iar alți  doi snatori neafiliați s-au abținut de la vot.

” AUR va vot acontra raportului, deoarece noi suntem împotriva închiderii minelor ” a spus senatoarea Aelenei Evdochia.

23L559CR

Și senatoarea Diana Iovanovici Șosoacă a declarat:  ” V-am spus să nu închideți minele și ați invocat Green Deal-ul. A venit războiul și am înteles că nu mai este de actualitate și că, Germania nu numai că-și redeschide minele, deschid și  altele noi. Avem posibilitatea să mergem înainte cu mineritul. Noi, nu o facem. Polonia o face, Germania o face, toate țările care sunt experte în minerit. Noi, le închidem!!!

https://www.facebook.com/watch/?ref=saved&v=1059034505113396

De ce? De ce trebuie să fim noi, slugi, de ce să stăm mereu cu mâna întinsă la Uniunea Europeană. Ce ați făcut pentru minerii din Valea Jiului, unde-i reconversia profesională, promisă???  Nu votați ! Ministrul Virgil Popescu ar trebui să stea în puscărie, pentru înalta trădare pe care a făcut-o împotriva României!”.

Cel care a fost porta-vocea minerilor și locuitorilor  Văii Jiului a fost și de această dată senatorul Cristian Resmeriță, care le-a mulțumit colegilor,  pentru aprobarea proiectului de lege.  Dacă unii parlamentari , în goana lor după ” atragerea electoratului” au votat împotriva unei legi, care a salvat Valea Jiului de la închidere, alții,  cei din PSD, PNL USR, UDMR și alți senatori neafiliați au înțeles împortanța adoptării OUG, în special pentru siguranța viitorului Văii Jiului. Pentru că, cei care au lucrat și lucrează în minerit, știu ce înseamnă acest lucru.

”Ceea ce este foarte interesant,  este că, la intervale de timp,  se discută despre Valea Jiului și cei care discută,  sunt de peste tot și nu din Valea Jiului. Spre deosebire de restul colegilor,  eu sunt de acolo, mai avem un coleg senator pe dna Lucia Muntean, profesor de ca ocupație și nu cred că avut atât de multă aplecare spre minerit.  Eu vreau să clarific niște lucruri  și -mi pare rău,  să asist la astfel de discuții.   În primul rând,  această ordonanță este cea care salvează Valea Jiului , să fie foarte clar. Eu sunt de acolo și nu vorbesc din filme, cum vorbesc alții.  Vreau să vă spun că actuala guvernare PSD- PNL a făcut un lucru bun și ne-a salvat de la închidere. Sigur, despre complex se discută de vreo cinci ani de zile. Pe 29 septembrie, premierul și  președintele PSD a fost în Valea Jiului, în Hunedoara  și luni, după trei zile să aibă loc ședința de guvern,  în care, s-a semnat actul de înființare a Complexului Energetic Valea Jiului. Dragi colegi de la USR, în 2016 dl Cioloș care era prim-  ministru, a venit în Valea Jiului, eu eram primar chiar la Lupeni, la una din minele de care s-a discutat astăzi, și ne-a spus că în septembrie 2017, minele Lonea și Lupeni nu trebuie doar închise, ci să crească iarbă pe perimetru miner.  Mă miră și atitudinea colegilor de la AUR.  În urmă cu un an de zile, comisia Economică din Senat și comisia de Energie și pe această cale le mulțumesc lui Radu Oprea, Daniel Zamfir, au fost în Valea Jiului și am avut niște întâlniri cu oamenii, cu sindicatele și practic,  de atunci, au demarat discuțiile foarte serioase pentru înființarea acestui complex . Eu nu doresc să politizez chestiunile legate despre minerit, despre mineri.

https://www.facebook.com/cristian.resmerita/videos/871252014649408/

Într-o perioadă se spunea că ” minerii au dat în cap la oameni în Piața Universității,”  în alte momente se discutau alte lucruri, însă, niciodată,  oamenii din Valea Jiului nu au fost altfel, decât demni. Și eu sunt la fel.  De aceea,  când aud un parlamentar AUR, care vine astăzi și-mi spune că votează nu știu cum…haideți, să vă spun eu o chestiune: acum un an de zile, cu Daniel, cu Radu am făcut un amendament la o lege a decarbonării, care prevedea ca termocentrala Paroșeni să nu fie închisă. La Paroșeni se arde cărbunele din Valea Jiului.  Cei de la AUR au votat împotriva acestui amendament. În momentul în care, cu o lună de zile înainte,  cei de la AUR făceau miting la Mintia, că se închide. Dragii mei, vedeți că politica nu este pentru toată lumea și să știți că mulți ajung aici, dar puțini rezistă. Mulțumesc încă odată  guvernului pentru această ordonanță” a spus în plen, senatorul Cristian Resmeriță.

Acordul de la Paris și Legea Climatică a UE obligă statele membre să reflecte în legislația națională deciziile care au fost adoptate de guvernele naționale la nivel global și european

În luna februarie a anului trecut,  liderii sindicali de la nivel național  s-au întâlnit cu ministrul Energiei, unde  s-a pus în discuție situația mineritului din Valea Jiului,  și s-a discutat despre CONSERVAREA minelor și nu ÎNCHIDEREA lor.

 ” Nu întotdeauna trebuie să te grăbești și să închizi totul, și după aceea, dacă îți vei pune întrebarea, dacă vrei să ai acces la un zăcământ, să nu știi pe unde să intri, sau să deschizi un nou front. Pentru oamenii din regiunile respective, contează TRADIȚIA MINERITULUI” transmiteau anul trecut sindicaliștii.

”Conservarea, din fondurile publice ale Statului Român, a întregii infrastructuri tehnice din perimetrele tuturor celor PATRU exploatări de huilă care mai funcționează în momentul de față în Valea Jiului (Lupeni, Vulcan, Livezeni și Lonea), în așa fel încât, în cazuri de forță majoră (criza energetică profundă, război, calamități naturale etc) să se poată ajunge în cel mai scurt termen,  în ipostaza de a exploata rezervele de huilă existente,  precum și conservarea tot pe cheltuiala statului, a Grupului de producere a energiei electrice pe baza de huilă din cadrul termocentralei Paroșeni, în așa fel încât, în cel mai scurt timp,  acest grup să poată fi pus în funcțiune,  pentru a produce energie electrică pe bază de huilă” era unul dintre punctele, legate de legea decarbonării, prezentate ministerului Energiei, care nici nu a fost luate  în considerare, iar închiderea minelor din Valea Jiului și din bazinul Oltenia, continuă.

 

Distribuie acest articol Oficial Media
Share