Oficial Media

Știri din Târgoviște, Dâmbovița, România.

Eurodeputații solicită Consiliului European să aprobe aderarea României și Bulgariei la spațiul Schengen de liberă circulație până la sfârșitul anului 2023

Într-o rezoluție adoptată ieri  cu 526 voturi pentru, 57 voturi împotrivă și 42 abțineri, Parlamentul European  subliniază că ambele țări au îndeplinit deja cerințele necesare pentru a fi admise în spațiul Schengen.

rezoluție Schengen

Deputații regretă decizia Consiliului European  din 8 decembrie 2022 de a respinge statutul lor de membru „fără să fi fost prezentată nicio justificare de natură juridică legată de criteriile de aderare”.

                                     ”Un spațiu Schengen extins, fără controale la frontiere, ar face UE mai puternică”

”Faptul că România și Bulgaria se află încă în afara zonei de liberă circulație reprezintă o povară pentru întreprinderile și populația din cele două țări din punct de vedere social și economic” , se arată în rezoluția Parlamentului European.

Cetățenii Bulgariei și României sunt discriminați, deoarece se confruntă cu întârzieri, dificultăți birocratice și costuri suplimentare atunci când călătoresc sau fac afaceri în străinătate, în comparație cu omologii lor din spațiul Schengen. Întârzierile la punctele de trecere a frontierei cu care se confruntă românii și bulgarii pot dura de la câteva ore,  la zile întregi, comparativ cu o medie de zece  minute fără verificări la frontierele interne,  ceea ce înrăutățește și condițiile de muncă pentru șoferii de camioane.

                                                                          Creșterea emisiilor de dioxid de carbon

În plus față de prejudiciul cauzat pieței unice a UE prin obstrucționarea liberei circulații a mărfurilor între statele membre europene, textul menționează „daunele ireparabile” aduse mediului, care nu se aliniază la obiectivele de neutralitate climatică ale Uniunii Europene.

”Sănătatea șoferilor, a agenților vamali și a persoanelor care locuiesc în apropierea punctelor de trecere a frontierei este pusă în pericol de creșterea poluării cauzate de numeroasele vehicule care așteaptă să treacă frontiera în fiecare zi, cu aproximativ 46.000 de tone de CO2 emise în fiecare an, potrivit eurodeputaților.

Rezoluția solicită Comisiei Europene să estimeze pierderile financiare, câștigurile nerealizate și daunele aduse mediului pe care România și Bulgaria le-au suferit din iunie 2011 din cauza „deciziei negative și nejustificate” adoptate în privința aderării celor două țări la spațiul Schengen și să analizeze posibilele mecanisme de compensare a pierderilor financiare.

Eurodeputații subliniază că situația actuală „este instrumentalizată de propaganda anti-UE, inclusiv propaganda rusă” și „subminează capacitatea UE de a-și promova valorile și buna guvernanță în țările din afara UE”.

În prezent, toate statele membre ale UE, cu excepția Bulgariei, Ciprului, Irlandei și României, fac parte din spațiul Schengen de liberă circulație, care include, de asemenea, state din afara UE (Islanda, Norvegia, Elveția și Liechtenstein).

Comisia Europeană a evaluat  că Bulgaria și România sunt pregătite să adere la Schengen, iar Parlamentul European a sprijinit în mod repetat aderarea acestora, cel mai recent într-o rezoluție din 5 octombrie 2022 și într-o dezbatere la 14 decembrie 2022.

                                        Costurile blocajului trebuie compensate,  iar cei vinovați trebuie să plătească

Românii nu mai pot aștepta după mofturile politicienilor de dreapta de la Viena. Am solicitat, în plenul Parlamentului European, invalidarea juridică a veto-ului Austriei, compensarea financiară a blocajului și sancționarea unui eventual nou refuz privind aderarea României la spațiul Schengen, așa cum se întâmplă în situația în care un stat membru încalcă legislația europeană.

Rezoluția legislativului european explică foarte clar de ce veto-ul de anul trecut încalcă drepturile cetățenești și legislația europeană. Prin amendamentele noastre arătăm impactul negativ asupra mediului și pieței interne, subliniem discriminările create și solicităm aderarea până la finalul anului a României la spațiul Schengen. Costurile blocajului trebuie compensate. Cei vinovați trebuie să plătească” a transmis europarlamentarul Victor Negrescu.
 Și europarlamentarul  hunedorean PNL Siegfried Mureșan  a declarat: ”Opoziția Austriei este nejustificată, invocând probleme cu migrația pe care nu România le-a provocat, dar pe care vrem să le rezolvăm. Parlamentul European își arată, azi, susținerea pentru admiterea României și a Bulgariei la spațiul de liberă circulație și cere Austriei să ne aprobe aderarea la Spațiul Schengen”.

”Rezoluția care deschide calea spre repararea unei nedreptățiți. Austria a blocat în mod abuziv accesul României în spațiul Schengen și acest lucru trebuie corectat de urgență. De aceea, Rezoluția cere Parlamentului European să analizeze posibilitatea și modalitatea de a interveni în procesul pe care l-am deschis la CJUE împotriva Consiliului UE.

Textul documentului este foarte explicit, corect și recunoaște că România este discriminată. Iar acest lucru nu poate și nu trebuie tolerat.
Felicit inițiatorii acestui demers important pentru România și mă bucur că acesta a avut parte de suport major. Lupta nu se termină aici. Avem un proces de câștigat! Dreptate pentru România în Schengen!” a conchis și eurodeputatul Eugen Tomac.

 

 

 

 

Distribuie acest articol Oficial Media
Share