10/05/2021

Klaus Iohannis: Certificatul de vaccinare nu trebuie folosit în scopuri discriminatorii

Președintele României, Klaus Iohannis, susține că certificatul de vaccinare nu trebuie folosit în scopuri discriminatorii. El le dă asigurări românilor că pot circula în state europene, chiar dacă nu au un astfel de certificat.

„Trebuie să clarific. Nu am fost reticient față de ideea unui certificat. Am fost reticient față de ideea unui pașaport discriminatoriu. Nu cred că putem să facem o discriminare pe baza vaccinării. Nu putem să-i împărțim pe cetățeni: unii să meargă în concediu și alții să nu meargă.  Sunt drepturile care sunt statuate și  garantate.

Însă acest certificat de vaccinare poate fi folosit pentru motive medicale: de exemplu dacă vreți să mergeți într-o țară în concediu și aveți certificatul că aveți vaccin sau aveți test și e negativ sau ați avut boala probabil că puteți intra acolo fără alte formalități și fără a sta în carantină. E un lucru destul de important.

Se pregătește o amplă campanie de vaccinare – Artiști, sportivi și politicieni își pregătesc ”replicile”

Pe de altă parte nu putem să folosim astfel de certificate pentru a îngrădi libertatea de mișcare. Dacă o persoană nu are acest certificat nu i se poate spune că nu poate să călătorească. Are voie, dar va trebui să respecte restricțiile care sunt în vigoare din statul respectiv.

Nu existența certificatului e problematică, ci felul cum îl folosim. Să-l folosim pentru pentru motive medicale, nu pentru chestiuni discriminatorii.

Aceste lucruri vor fi analizate foarte atent și ne vom exprima asupra acestei chestiuni”, a dat asigurări Klaus Iohannis.

Citește și:
Distribuie acest articol Oficial Media
Share