Oficial Media

Știri din Târgoviște, Dâmbovița, România.

”Nu mai acceptăm amânări, explicații false sau promisiuni fără acoperire!”

La sediul CNAS o primă întâlnire între reprezentanți ai instituției și ai medicilor de familie și din ambulatoriul clinic care și-au manifestat nemulțumirea față de prevederile proiectelor de modificare a Contractului-cadru și a Normelor metodologice de aplicare a acestuia, publicate săptămâna trecută în transparență decizională pe site-ul www.cnas.ro.

Medicii de familie  și din ambulatoriu  semnalează abuzul, umilirea și nedreptatea care sunt prevăzute în noile prevederi din contractul cadru care urmează să intre în vigoare de la 01.02.2024 prin eliminarea unor sporuri, impunerea unor servicii gratuite pe cheltuiala medicului, scăderea punctajelor pentru capitație și servicii medicale pentru 2024, toate acestea pun in real pericol funcționarea cabinetelor medicale de medicină de familie.

La discuții a participat, din partea CNAS, președintele Valeria Herdea, împreună cu echipa de conducere a instituției. Din partea medicilor de familie și din ambulatoriul de specialitate au fost desemnați reprezentanți pentru a-și prezenta poziția.

Față de cele expuse de reprezentanții medicilor, președintele CNAS a precizat că se vor depune diligențe pentru identificarea de soluții prin negocierile și consultările ce vor avea loc în data de 18 ianuarie 2024, al căror desfășurător a fost anunțat deja public. Totodată, Valeria Herdea a afirmat că CNAS este deschisă la propuneri concrete de rezolvare a problemelor expuse, precizând că este recomandabilă o evaluare a impactului financiar al respectivelor propuneri.

„Cred cu toată convingerea că numai prin dialog între toate părțile implicate în sistemul de sănătate din România – CNAS, Ministerul Sănătății, parteneri instituționali, alte instituții publice, furnizori de servicii medicale, reprezentanți ai pacienților – putem găsi soluții la problemele acestui sistem atât de complex.

Am găsit la CNAS o situație complicată, puternic grevată de mișcări de protest în mai multe orașe din România și cu perspectiva iminentă a blocării activității din medicina primară și de ambulatoriu, începând cu data de 1 februarie. Sunt convinsă că putem aborda cu bună credință și înțelepciune toate provocările. Vom continua calea dialogului pentru a asigura stabilitate și echilibru în sistemul medical. Punem în centrul acestui dialog accesul pacienților din România la îngrijiri medicale”  a declarat Valeria Herdea, președintele CNAS.

Ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, a anunțat că sunt mari șanse ca plățile pentru medicina de familie să fie menținute la nivelul anului 2023. Oficialul a subliniat că a avut o discuție în acest sens cu președintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, Valeria Herdea.

”Guvernanții trebuie să înțeleagă că răbdarea noastră, a angajaților din cele două domenii a ajuns la limită. Nu mai acceptăm amânări, explicații false sau promisiuni fără acoperire!
Este primul pas către grevă generală în cele două sisteme!
Nu mai acceptăm argumente de felul ”nu sunt bani la buget”. Resurse financiare sunt, doar că trebuie corect și echitabil utilizate!
Nu mai acceptăm asigurări de creștere salarială cu trimitere la noua lege a salarizării. Legea trebuia să fie deja în vigoare de la 1 ianuarie a acestui an, însă ea nu este în acest moment nici măcar în stadiul de proiect finalizat.
Facem apel către colegii din instituțiile publice de sănătate și de asistență socială din București, fie că sunt sau nu membri SANITAS: veniți împreună cu noi să ne revendicăm dreptul la o viață decentă și la o profesie exercitată în condiții de calitate.” transmit cei de la SANITAS și de la cealaltă federație din sănătate. 

 

 

Distribuie acest articol Oficial Media
Share