Oficial Media

Știri din Târgoviște, Dâmbovița, România.

Sănătatea femeilor nu este o problemă de sine stătătoare, ci  piatra de temelie a bunăstării și progresului societății

Reuniunea anuală a Forumului Economic Mondial are loc la Davos în perioada 15-19 ianuarie 2024

 De mult prea mult timp, societatea a trecut cu vederea nevoile de sănătate ale femeilor.

Un nou raport, Closing Women’s Health Gap: a 1 trilion $ Opportunity to Improve Lives and Economies, prezentat la Davos  evidențiază potențialele beneficii ale reducerii decalajului în sănătatea femeilor, subliniind că ar putea duce la o mai bună calitate a vieții pentru miliarde de femei și la câștiguri economice substanțiale.

WEF_Closing_the_Women’s_Health_Gap_2024

În ciuda faptului că trăiesc mai mult decât bărbații, femeile își petrec cu 25% mai mult din viață în stare de sănătate precară. Poverile legate de sănătate au un impact puternic asupra vieții femeilor, cu efecte de undă,  pentru societate în general.

Raportul abordează cauzele fundamentale ale decalajului în materie de sănătate a femeilor (axat pe știință, date, furnizarea de îngrijiri și investiții) și prezintă o serie de modalități de a elimina acest decalaj,  de la stimularea noilor modele de finanțare până la investițiile în cercetarea centrată pe femei și implementarea mai multor politici de sănătate incluzive.

 

Abordarea decalajului în materie de sănătate a femeilor ar putea stimula economia globală cu cel puțin un  trilion de dolari anual până în 2040.

Raportul atribuie un cost important în dolari decalajului de sănătate a femeilor, cu indicații clare despre unde potențialul de schimbare este cel mai mare. Acest lucru oferă tuturor părților interesate angajate să schimbe status quo-ul în ceea ce privește sănătatea femeilor o agendă comună pentru consolidarea acțiunii și impactului lor.

Dar evidențiază și costurile societale și personale mai largi, pe care le provoacă decalajul de sănătate a femeilor. Datele lipsă sau de calitate slabă sunt un domeniu cheie care trebuie abordat. Pentru că nu putem îmbunătăți,  ceea ce nu măsurăm.

 

Raportul McKinsey Health Institute estimează că „cinci la sută din povara sănătății femeilor este atribuită sănătății sexuale, reproductive și materne a femeilor”. Această estimare poate fi chiar conservatoare. Ea ilustrează o problemă mult mai amplă a modului în care femeile suferă în tăcere fără înțelegerea, ajutorul și asistența medicală de care au nevoie.

Perioadele dureroase, avorturile spontane, infertilitatea, complicațiile în timpul sarcinii și nașterii și menopauzei, afectează sănătatea, bunăstarea și productivitatea pe termen lung a femeilor. Cu toate acestea, prea des, astfel de probleme sunt explicate ca fiind „normale”, „parte a ființei unei femei” și nu sunt înregistrate nicăieri. Această lipsă de prioritizare are efecte de propagare asupra dezvoltării și adoptării inovațiilor în domeniul sănătății femeilor, ceea ce duce la o nevoie durabilă nesatisfăcută.

De exemplu, endometrioza, o boală cronică care provoacă dureri severe în special în timpul perioadelor menstruale, afectează 190 de milioane de femei. Pot exista până la 10 ani de întârziere în diagnosticare, ceea ce are implicații sociale, de sănătate publică și economice semnificative, ca să nu mai vorbim de durere, oboseală, depresie, anxietate și infertilitate. În prezent, nu există nici un tratament. Dar simptomele pot fi ameliorate, iar diagnosticarea precoce poate îmbunătăți semnificativ șansele de a rămâne însărcinată prin începerea FIV mai devreme.

McKinsey estimează „valoarea pieței tratamentelor pentru endometrioză la 180-220 de miliarde de dolari la nivel global”.

În mod similar, hemoragia postpartum (HPP) este responsabilă pentru 20% din decesele materne la nivel mondial; marea majoritate (99%) apar în țările cu venituri mici și medii (LMIC). Lumea nu va reuși să salveze viețile a un  milion de femei până în 2030,  dacă nu ne unim forțele pentru a accelera progresul către Obiectivul de Dezvoltare Durabilă (ODD) 3.1 de reducere a mortalității materne în țările cu LMIC.

Și totuși, doar două noi medicamente s-au dovedit a fi eficiente în PPH management și  au fost dezvoltate în ultimii 30 de ani.

Investiția în sănătatea femeilor – care este mai mult decât sănătatea sexuală sau reproductivă – nu este, prin urmare, doar o chestiune de echitate în sănătate, ci și o șansă de a ajuta!!!!

O mai bună sănătate și bunăstare pentru femei creează un  efect de undă, care se extinde la familii, comunități și națiuni.

Această abordare holistică, susținută de acțiune colectivă și investiții susținute, nu vor doar reduce decalajul de sănătate, dar și contribuie la îmbunătățirea unui viitor global comun.

Alianța Globală pentru Sănătatea Femeii se angajează să contribuie cu expertiza, resursele și influența sa pentru a promova inițiativele care promovează sănătatea femeilor, asigurându-se că aceasta devine o responsabilitate comună în diverse sectoare. Schimbarea este posibilă, dar va necesita o acțiune public-privată concertată.

Formarea alianței este un pas important în misiunea noastră,  de a reduce în cele din urmă,  decalajul de sănătate a femeilor.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Distribuie acest articol Oficial Media
Share