Oficial Media

Știri din Târgoviște, Dâmbovița, România.

„Tinerețe fără bătrânețe și viață fără de moarte” sau cum este adus la viață, în secolul XXI, basmul românesc

Un spectacol de teatru în aer liber, 55 de actori (muzicieni și actori, studenți și liceeni), 14 tehnicieni de sunet și lumini, 6 zile de reprezentații jucate cu ”casa închisă”, 1500 de bilete vândute și peste 1500 de persoane care au văzut spectacolul din Piața Libertății. Aceasta ar fi concluzia simplă a zecilor de ore de repetiții pentru spectacolul de teatru ”Tinerețe fără bătrânețe și viață fără de moarte”, organizat în Piața Libertății din Timișoara, în perioada 25-30 iulie, de Asociația Prin Banat, în colaborare cu Teatrul Auăleu.

Spectacolul este rezultatul colaborării artiștilor: Ovidiu Mihăiță (regie și scenariu) Ciprian Tauciuc și Dinu Bodiciu (scenografie), Lia Pfeiffer (costume), Livia Coloji (ilustrație și pictură decoruri), Mărioara Gornic (maestru păpușar), Beatrix Leila Imre și Mihai Prelipcian (maestru cor), Christine Cizmaș (povestitor) alături de actori timișoreni și din țară, muzicieni și voluntari din cadrul comunității locale și a fost dezvoltat în anul 2021, cu contribuția artiștilor Conny Zenk (sunet) și Xiri Noir (coregrafie). Având ca inspirație povestea omonimă culeasă de Petre Ispirescu în anul 1862, spectacolul „Tinerețe fără bătrânețe și viață fără de moarte” redă o poveste a supranaturalului folcloric românesc, despre filosofia mitologică, nemurire, fericire, viață și moarte.

”Spectacolul „Tinerețe fără bătrânețe și viață fără de moarte” a fost gândit în cadrul proiectului Cămine în Mișcare și, dincolo de contextul pandemic din 2021, când a avut loc premiera și când fiecare dintre noi ne gândeam la viață și la cei dragi, basmul vorbește și despre cei care sunt pe drum, despre migrație, călătorie, dor și nostalgie. După succesul avut atât la premieră, cât și acum, în 2023, când pentru toate cele șase seri de spectacol, biletele au fost sold out, sunt convinsă că Tinerețe fără bătrânețe și viață fără de moarte, mai ales că este și subtitrat în engleză, poate deveni un produs cultural local, încurajând turismul cultural și devenind astfel, un mijloc de promovare a Timișoarei”, Alexandra Palconi-Sitov, președinte Asociația Prin Banat.

De la personajele mitologice specifice basmelor românești, până la aranjamentul publicului, spectacolul reușește să pună în valoare cunoscutul basm românesc cu toate subînțelesurile sale, dar și să aducă în prim-plan importanța interpretării lui în contemporaneitate. Spectacolul „Tinerețe Fără Bătrânețe și Viață Fără de Moarte”, regizat de Ovidiu Mihăiță, este unul dintre momentele principale ale Programului Cultural Timișoara 2023 – Capitală Europeană a Culturii.

”Timișoara are capacitatea să producă un astfel de spectacol, dar este important să conservăm și să exploatăm acest patrimoniu cultural viu care, astăzi, este vandabil și nu se poate depozita într-un muzeu. Personal, mă bucură și consider o mare victorie a anului în care Timișoara este Capitală Culturală Europeană, faptul că un spectacol de teatru, un produs local, a reușit să vândă 1500 de bilete”, Ovidiu Mihăiță, regizorul acestui spectacol.

Produs de Asociația Prin Banat, în colaborare cu Auăleu, spectacolul „Tinerețe Fără Bătrânețe și Viață Fără de Moarte” este prezentat în cadrul Cămine în mișcare – un proiect care face parte din Programul cultural național „Timișoara – Capitala Europeană a Culturii în 2023”, finanțat de Municipiul Timișoara prin Centrul de Proiecte Timișoara.
Tinerețe Fără Bătrânețe și Viață Fără de Moarte” a avut premiera în anul 2021 și a fost o acțiune comună a proiectelor Cămine în mișcare x Centriphery, implementate de Asociația Prin Banat.

Distribuie acest articol Oficial Media
Share