Oficial Media

Echipa unui ziar nu este formata doar din redactori, ci mai ales din cititorii săi!

CARDIO, doar un mit

CARDIO, doar un mit. Mă gândeam că din cele mai vechi timpuri și până în prezent, nu există nicio informație care să ateste faptul că omul este creat să alerge zilnic 20 km sau o oră.
Genetic, organismul uman nu este programat să răspundă pozitiv și natural acestor solicitări de durată, de intensitate ridicată și pe termen lung. Sigur că în cazul sportivilor de performanță se pot activa noi programe -în timp îndelungat- astfel încât un anumit efort aerob să poată fi susținut. Dar asta nu inseamnă că este normal pentru toți ceilalți.

Să ne întoarcem în urmă cu o mie de ani și să aflăm din cărțile de istorie ce diversitate de activități se desfășura la acea vreme și cum arătau oamenii. Vă asigur că erau doamne cu un trup plăcut și bărbați vânjoși. Nu aveau nici benzi de alergat, nici stepper și, mai mult de atât, cazurile în care alergau prin noroaie erau de-a dreptul izolate și de scurtă durată. Să alergi după o pradă, să fugi de un pericol, presupunea o întâmplare și nu un obicei zilnic.
Dacă ne întoarcem în urmă cu doar o sută de ani, la fel, vom constata că distinsele gospodine nu alergau 40 minute cu leușteanul în mână, de la grădină până la oala cu ciorbă, iar soții acestora nu făceau zece ture de grajd pe level 12, înainte să bată două cuie sau să mulgă vaca.

Așadar niciodată în istoria omenirii nu s-a mai venit cu aberațiile din ultimii 30-40 de ani, cum că ar trebui să alergăm o oră sau o jumătate de oră ca să fim frumoși și sănătoși.

Oamenii munceau, aveau activitați în aer liber, solicitau întreg corpul. Dar nu alergau. Ce descoperire sau care este raționamentul pentru care astăzi am fi nevoiți să alergăm, să depunem un efort aerob, pentru a fi sănătoși și pentru a arăta bine? 

Nu există niciun argument de consum aerobic permanent pro-sănătate, ba din contra, toate cercetările arată că este împotriva acesteia. Și dacă veți căuta în studiile de profil, veți găsi de la afecțiuni cardiace și chiar infarct pe bandă sau pe terenul de sport, de la distrugerea articulațiilor și a musculutarii, până la stress și lipsa apetitului sexual. Cel care păstrează trupul, mintea, echilibrul fizic și psihic este exercițiul anaerobic. Mișcarea diversă și cumpătată.

Fuga scurtă și ocazională, nu cea permanentă!

Cristi Iordache

Distribuie acest articol Oficial Media
Share