: sâmbătă 07 ianuarie 2017

DURERILE DE CAP- Explicatiile si recomandarile medicului

OFICIAL MEDIA

Durerea de cap este una dintre cele mai comune tipuri de durere şi unul dintre cele mai frecvente simptome în bolile neurologice.

Deşi aproape fiecare are dureri de cap ocazionale, acestea sunt probleme minore de sănătate, care se pot trata uşor, cu o aspirină sau cu un antinevralgic.

Dar, dacă sunt intense, se repetă frecvent şi se însoţesc şi de alte simptome, atunci este nevoie de un consult medical.

În general, durerile de cap (cefaleele) se împart în două mari categorii, şi anume cefalee primară şi secundară.
Cefaleele secundare sunt consecinţa unor tumori cerebrale sau a unor traumatisme craniene.
În privinţa cefaleelor primare, acestea cuprind trei afecţiuni specifice, şi anume: 1. migrena; 2. cefaleea prin tensiune nervoasă; 3. cefaleea “în ciorchine” şi alte cefalalgii din teritoriul nervului trigemen.

Multă lume confundă migrena cu o simplă durere de cap şi nu înţelege că specificul migrenei este acela că nu cedează la antinevralgicele obişnuite.

sfatulmedicului.ro

Migrena se caracterizează prin crize dureroase pe jumătate de cap, cu aspect pulsatil. Ea poate fi precedată de tulburări senzoriale, vizuale (aura migrenoasă) şi este însoţită deseori de greţuri şi vărsături.
Crizele migrenoase pot fi declanşate de unele alimente (brânzeturi fermentate, ciocolată, nuci, peşte, bere), de somn insuficient, de schimbări bruşte climatice, atmosferă înăbuşitoare ş.a.

După declanşarea crizei, durerea creşte rapid în intensitate şi poate dura de la câteva ore la câteva zile. Rareori crizele se succed la intervale foarte apropiate (starea de “rău migrenos”). Tratamentul migrenei cuprinde mijloace farmacologice şi nonfarmacologice.

Terapia medicamentoasă constă în administrarea de tartrat de ergotamină sub formă de tablete sau injecţii sau o asociere de ergotamină cu cafeină (cafergot), metisergid maleat, migristen ş.a. La primele indicii ale durerii se poate administra niacină şi niacinamidă, care pot întrerupe criza. Se mai utilizează, de asemenea, derivaţi de triptan, în formă injectabilă.

Pentru prevenirea crizelor se recomandă exerciţiul fizic regulat, terapia prin masaj a muşchilor gâtului, feţei şi umerilor, precum şi administrarea de preparate care conţin magneziu.

Tratamentul nonfarmacologic constă în aplicarea unor pungi cu gheaţă la nivelul frunţii, comprese reci, retragerea într-o cameră întunecată, liniştită, pentru a dormi. Uneori, sunt folositoare şedinţele de inhalare a oxigenului pur, care, folosit de la primele simptome, poate întrerupe dezvoltarea unei crize migrenoase.

În mod excepţional, în cazurile rebele la tratament se încearcă o intervenţie chirurgicală, care are drept scop întreruperea filetelor nervoase ce inervează vasele de sânge, care, prin dilatarea lor, determină durerea.

În privinţa cefaleelor prin tensiune nervoasă, menţionez că acestea apar aproape zilnic, sunt bilaterale şi se datorează stresului cotidian. Ele cedează la antinevralgicele obişnuite, se atenuează în week-end şi dispar în timpul vacanţelor.

Prof. univ. dr. Ostin C. Mungiu,
preşedintele Asociaţiei de Algeziologie din România

sursa

Citeste si ...

OFICIAL MEDIA

Comentezi?

You must be Logged in to post comment.

ULTIMELE STIRI OFICIAL MEDIA

Calendarul si evenimentele zilei – 22 ianuarie 2017

ianuarie 22, 2017, Comentariile sunt închise pentru Calendarul si evenimentele zilei – 22 ianuarie 2017

Horoscop zilnic, 22 ianuarie 2017. Racii au intalniri profesionale importante

ianuarie 22, 2017, Comentariile sunt închise pentru Horoscop zilnic, 22 ianuarie 2017. Racii au intalniri profesionale importante

România, o ţară a hoţilor

ianuarie 21, 2017, Comentariile sunt închise pentru România, o ţară a hoţilor

21 ianuarie- ZIUA INTERNAȚIONALĂ a îmbrățișărilor

ianuarie 21, 2017, Comentariile sunt închise pentru 21 ianuarie- ZIUA INTERNAȚIONALĂ a îmbrățișărilor

Calendarul și evenimentele zilei de 21 ianuarie 2017

ianuarie 21, 2017, Comentariile sunt închise pentru Calendarul și evenimentele zilei de 21 ianuarie 2017

Prognoza METEO pentru 21 si 22 ianuarie

ianuarie 21, 2017, Comentariile sunt închise pentru Prognoza METEO pentru 21 si 22 ianuarie

Horoscop zilnic, 21 ianuarie 2017. Rasturnari de situatie pentru LEI

ianuarie 21, 2017, Comentariile sunt închise pentru Horoscop zilnic, 21 ianuarie 2017. Rasturnari de situatie pentru LEI

ULTIMA ORĂ! Clubul Bamboo din Bucuresti A ARS in intregime! Zeci de persoane ranite!

ianuarie 21, 2017, Comentariile sunt închise pentru ULTIMA ORĂ! Clubul Bamboo din Bucuresti A ARS in intregime! Zeci de persoane ranite!

Moise Guran, în dialog cu studenții UVT

ianuarie 20, 2017, Comentariile sunt închise pentru Moise Guran, în dialog cu studenții UVT

Minunile exista: Salvati la 43 de ore de la producerea avalansei din Italia

ianuarie 20, 2017, Comentariile sunt închise pentru Minunile exista: Salvati la 43 de ore de la producerea avalansei din Italia

Planurile de viitor pentru dezvoltarea Complexului Turistic de Natație din Târgoviște

ianuarie 20, 2017, Comentariile sunt închise pentru Planurile de viitor pentru dezvoltarea Complexului Turistic de Natație din Târgoviște

Top investiții România – Complexul de Natație de la Târgoviște are cel mai modern bazin de înot din țară

ianuarie 20, 2017, Comentariile sunt închise pentru Top investiții România – Complexul de Natație de la Târgoviște are cel mai modern bazin de înot din țară

Horoscop pentru vineri, 20 ianuarie 2017. Berbecii primesc sprijin de la divinitate

ianuarie 20, 2017, Comentariile sunt închise pentru Horoscop pentru vineri, 20 ianuarie 2017. Berbecii primesc sprijin de la divinitate

A plătit Dragnea pentru cina cu Donald Trump din Statele Unite?

ianuarie 20, 2017, Comentariile sunt închise pentru A plătit Dragnea pentru cina cu Donald Trump din Statele Unite?

9 semne că ești sau nu într-o relație karmică

ianuarie 20, 2017, Comentariile sunt închise pentru 9 semne că ești sau nu într-o relație karmică

COPYRIGHT

Colectivul redactional, conducerea ziarului OFICIAL MEDIA, precum si cea a GRUPULUI MEDIA SINGUR, nu isi asuma responsabilitatea pentru materialele publicistice care nu respecta legea copyright-ului.
Autorul unui articol dat publicitatii, are obligatia sa respecte legea dreptului de autor si raspunde juridic in cazul incalcarii acesteia.
Supervizarea din partea echipei Oficial Media se desfasoara doar pe zona de corectura ortografica.

Director OFICIAL MEDIA,
Cristi Iordache