: miercuri 23 noiembrie 2016

Opera Comică pentru Copii- Claudia Deleanu despre conceptul hybrid-opera

OFICIAL MEDIA

nu-i-bai

Am fost invitați la Opera Comică pentru Copii, acolo unde am găsit, cu bucurie, oameni frumoși care iubesc artele spectacolului -de data aceasta în zona scenei lirice. Am descoperit un spațiu primitor în care atât personalul, cât și clădirea operei, ne-au dat sentimentul că arta este foarte importantă, iar la Opera Comică pentru Copii, modernul, noul, sunt elemente necesare pentru ca cei mici, dar și însoțitorii lor (parinți, bunici) să fie atrași și păstrați aproape de educația prin cultură.

Același lucru îl dorește și profesoara Claudia Deleanu, să educe și să dezvolte tinerele generații de artiști care ies de pe băncile școlilor de muzică, acolo unde au deprins foarte multă teorie și tehnică muzicală, dar mai puțină experiență de a pune în practică toate aceste lucruri. Spectacolul ”Nu-i bai”, în regia și conceptul Claudiei Deleanu, mezzosoprana a Operei Nationale București – Teatrul de Operetă și Musical „Ion Dacian” și președinte al Asociatiei Royal Art Muzzyk, este unul din exemplele de hybrid-opera pe care le promovează.

”Nu-i bai” face parte din noul concept regizoral al Claudiei Deleanu, cea care și-a propus să creeze un nou gen de spectacol care are ca scop principal aducerea în fața publicului a tinerilor artiști, precum și conceperea de scenarii cu personaje angrenate atât în subiectele operelor din care fac parte, cât și în realul cotidian.

După spectacol am dorit să aflăm mai multe detalii și am rugat-o pe Claudia Deleanu să ne împărtășească din experiența sa legată de acest eveniment.

claudia-deleanu

Oana Grigore: Cum a debutat acest proiect și de ce?

Claudia Deleanu: Când eram studentă la clasa maestrului Hero Lupescu, mi-am dat seama că problemele de tehnică vocală se rezolvau cu ajutorul personajului. Începi să fii atent la parteneri, la mișcările din spectacol..nu mai este presiunea pe coarda vocală și mai ales când ești începător și ești stresat de sunet, -dacă iese acuta sau nu-, și observând acest lucru pe mine am decis să fac acest lucru și cu elevii mei. Am fost profesor la Liceul George Enescu din București timp de 9 ani și am pornit de la prima generație de elevi și am văzut că și la ei dă rezultate. Atunci m-am gândit să scriu scenarii și să încerc să fac mici povești.

Oana Grigore: Ințelegem că scenariul vă aparține, dar muzica? Interpreții au mai jucat și în alte spectacole?

Claudia Deleanu: Da, scenariul este al meu. Muzica nu-mi aparține, este făcută pe repertoriul lor. Ei sunt în anul I de studiu. Vera Ștefan lucrează de un an și este la a treia apariție pe scenă, Cerasella Marin de 4 luni, Maria Baciu este la a cincea reprezentație iar Raluca Oprea și Andrei Mihalcea sunt prezenți și în alte specatcole. Andrei este student în anul IV, Raluca este colega mea de generație. Începătorii nu pot cânta un rol integral și am găsit varianta aceasta. Am scris multe scenarii pentru elevii mei, pentru fiecare generație în parte. Și pentru public e mai relaxant să vezi genul ăsta de spectacol; un începător se emoționează și la prima greșeală se poate bloca, de aceea am venit cu ideea conceptului hybrid-opera.

Oana Grigore: Unde mai vă mai poate vedea publicul?

Claudia Deleanu: La operetă, le teatrele din București, în festivaluri, prin țară. Asociația Royal Art Muzzyk este deschisă de doi ani. Vom face o colaborare și cu Centrul Cultural Nicolae Bălcescu și ne extindem, sperăm și în țară. Avem în prezent șase titluri în repertoriu care se joacă în această stagiune.

nu-i-bai-1

Distribuţia ”Nu-i bai”:

Raluca Oprea: Bertha
Vera Ştefan: Ana
Cerasella Marin: Fany
Maria Baciu: Spiridon
Monica Gemene: Maritzi
Andrei Mihalcea: Ciprian

Realizatori proiect:

Claudia Deleanu: Concept şi regie
Monica Gemene: Pianistă
Cătălin Nicolescu: Light Design
Andrei Stănescu: Grafică
Violeta Paraschiv: Manager proiect

Un spectacol realizat de Asociaţia Royal Art Muzzyk.

Spectacolul „Nu-i Bai” şi-a propus promovarea şi popularizarea muzicii clasice româneşti, prin redescoperirea unor lucrări de mare valoare atât din genul muzicii vocal-camerale cât şi din genul muzicii lirice româneşti. Alegerile noastre, concretizate într-un colaj s-au îndreptat spre lucrări precum: „O noapte furtunoasă”, operă de Paul Constantinescu, „Ana Lugojana” operetă de Filaret Barbu, „Valurile Dunării”, operetă de George Grigoriu, „Lysistrata” si „Lăsaţi-mă să cânt” operete de Gherase Dendrinó, toate pe textele unor mari autori : Mihai Eminescu, I.L. Caragiale, George Călinescu, George Topârceanu, Vasile Alecsandri sau George Coşbuc.

*Mulțumiri speciale Claudiei Deleanu și Verei Ștefan.

 

VEZI GALERIE FOTO

claudia-deleanu1

Citeste si ...

OFICIAL MEDIA

Comentezi?

You must be Logged in to post comment.

ULTIMELE STIRI OFICIAL MEDIA

Calendarul si evenimentele zilei – 22 ianuarie 2017

ianuarie 22, 2017, Comentariile sunt închise pentru Calendarul si evenimentele zilei – 22 ianuarie 2017

Horoscop zilnic, 22 ianuarie 2017. Racii au intalniri profesionale importante

ianuarie 22, 2017, Comentariile sunt închise pentru Horoscop zilnic, 22 ianuarie 2017. Racii au intalniri profesionale importante

România, o ţară a hoţilor

ianuarie 21, 2017, Comentariile sunt închise pentru România, o ţară a hoţilor

21 ianuarie- ZIUA INTERNAȚIONALĂ a îmbrățișărilor

ianuarie 21, 2017, Comentariile sunt închise pentru 21 ianuarie- ZIUA INTERNAȚIONALĂ a îmbrățișărilor

Calendarul și evenimentele zilei de 21 ianuarie 2017

ianuarie 21, 2017, Comentariile sunt închise pentru Calendarul și evenimentele zilei de 21 ianuarie 2017

Prognoza METEO pentru 21 si 22 ianuarie

ianuarie 21, 2017, Comentariile sunt închise pentru Prognoza METEO pentru 21 si 22 ianuarie

Horoscop zilnic, 21 ianuarie 2017. Rasturnari de situatie pentru LEI

ianuarie 21, 2017, Comentariile sunt închise pentru Horoscop zilnic, 21 ianuarie 2017. Rasturnari de situatie pentru LEI

ULTIMA ORĂ! Clubul Bamboo din Bucuresti A ARS in intregime! Zeci de persoane ranite!

ianuarie 21, 2017, Comentariile sunt închise pentru ULTIMA ORĂ! Clubul Bamboo din Bucuresti A ARS in intregime! Zeci de persoane ranite!

Moise Guran, în dialog cu studenții UVT

ianuarie 20, 2017, Comentariile sunt închise pentru Moise Guran, în dialog cu studenții UVT

Minunile exista: Salvati la 43 de ore de la producerea avalansei din Italia

ianuarie 20, 2017, Comentariile sunt închise pentru Minunile exista: Salvati la 43 de ore de la producerea avalansei din Italia

Planurile de viitor pentru dezvoltarea Complexului Turistic de Natație din Târgoviște

ianuarie 20, 2017, Comentariile sunt închise pentru Planurile de viitor pentru dezvoltarea Complexului Turistic de Natație din Târgoviște

Top investiții România – Complexul de Natație de la Târgoviște are cel mai modern bazin de înot din țară

ianuarie 20, 2017, Comentariile sunt închise pentru Top investiții România – Complexul de Natație de la Târgoviște are cel mai modern bazin de înot din țară

Horoscop pentru vineri, 20 ianuarie 2017. Berbecii primesc sprijin de la divinitate

ianuarie 20, 2017, Comentariile sunt închise pentru Horoscop pentru vineri, 20 ianuarie 2017. Berbecii primesc sprijin de la divinitate

A plătit Dragnea pentru cina cu Donald Trump din Statele Unite?

ianuarie 20, 2017, Comentariile sunt închise pentru A plătit Dragnea pentru cina cu Donald Trump din Statele Unite?

9 semne că ești sau nu într-o relație karmică

ianuarie 20, 2017, Comentariile sunt închise pentru 9 semne că ești sau nu într-o relație karmică

COPYRIGHT

Colectivul redactional, conducerea ziarului OFICIAL MEDIA, precum si cea a GRUPULUI MEDIA SINGUR, nu isi asuma responsabilitatea pentru materialele publicistice care nu respecta legea copyright-ului.
Autorul unui articol dat publicitatii, are obligatia sa respecte legea dreptului de autor si raspunde juridic in cazul incalcarii acesteia.
Supervizarea din partea echipei Oficial Media se desfasoara doar pe zona de corectura ortografica.

Director OFICIAL MEDIA,
Cristi Iordache