Oficial Media

Echipa unui ziar nu este formata doar din redactori, ci mai ales din cititorii săi!

U.E rămâne un partener strategic pentru NATO

Pentru prima dată în istorie cei  treizeci și doi de aliați NATO s-au reunit pentru o reuniune a Consiliului Atlanticului de Nord marți (12 martie 2024), ambasadorul Suediei, Axel Wernhoff, luându-și locul în jurul mesei.

Suedia sa alăturat oficial Alianței pe 7 martie, iar aderarea acesteia a fost marcată cu o ceremonie de ridicare a drapelului la sediul NATO pe 11 martie. Vorbind la ridicarea drapelului, secretarul general Jens Stoltenberg a subliniat că „Aderarea Suediei face NATO mai puternică, Suedia mai sigură și pe noi toți mai siguri”.

Official photo – forefront: General Micael Bydén (Chief of Defence, Sweden); Victoria, Crown Princess of Sweden; NATO Secretary General Jens Stoltenberg; Ulf Kristersson (Prime Minister of Sweden); Axel Wernhoff (NATO Permanent Representative, Sweden)

El a adăugat: „Aderarea Suediei arată din nou că ușa NATO rămâne deschisă. Nimeni nu o poate închide.”

Secretarul general adjunct Mircea Geoană a prezidat ședința de marți a Consiliului, care a fost axată pe cooperarea NATO-UE, și a avut participarea secretarului general al Serviciului European de Acțiune Externă, Stefano Sannino, precum și a secretarului general adjunct pentru pace, securitate și apărare Charles Fries.

Aliații au avut ocazia să facă schimb de opinii cu privire la busola strategică a Uniunii Europene, precum și sprijin pentru Ucraina, Balcanii de Vest și situația din Orientul Mijlociu și Africa de Nord. Aliații au subliniat că Uniunea Europeană rămâne un partener unic și esențial pentru NATO și au salutat munca de consolidare a parteneriatului într-un spirit de transparență și complementaritate.

”În cadrul NATO se discută acum despre Schengen militar și este inacceptabil, într-un moment de criză ca cel pe care îl traversăm,  ca România și implicit Flancul Sudic să fie în afara Spațiului Schengen. În Tratatul de Aderare a României la UE,  nu scrie nicăieri că țara noastră este lăsată în afara Spațiului Schengen! Ceea ce am semnat eu, în calitate de ministru de Externe la acea vreme, spune negru pe alb că la șapte ani de la aderare intrăm în Schengen, iar subvențiile pentru agricultură ajung și în România la nivelul celor din Franța, Italia, Spania sau Portugalia” a transmis și Mircea Geoană.

 

Distribuie acest articol Oficial Media
Share