Oficial Media

Știri din Târgoviște, Dâmbovița, România.

Noul Tratat START rămâne în interesul securității naționale al tuturor statelor, inclusiv al aliaților NATO

Aliații NATO sunt de acord că Noul Tratat START contribuie la stabilitatea internațională prin constrângerea forțelor nucleare strategice ruse și americane. Prin urmare, observăm cu îngrijorare că Rusia nu a respectat obligațiile obligatorii din punct de vedere juridic din Noul Tratat START.

Refuzul Rusiei de a convoca o sesiune a Comisiei Consultative Bilaterale (BCC) în termenul stabilit prin tratat și de a facilita activitățile de inspecție ale SUA pe teritoriul său din august 2022 împiedică Statele Unite să își exercite drepturi importante în temeiul Tratatului și subminează Statelor Unite capacitatea de a verifica în mod adecvat respectarea Rusiei cu limitele centrale ale Tratatului. Statele Unite sunt în conformitate cu Noul Tratat START. Aliații NATO continuă să vadă controlul eficient al armelor ca pe o contribuție esențială la obiectivele noastre de securitate. Noul Tratat START rămâne în interesul securității naționale al tuturor statelor, inclusiv al Aliaților NATO. Aliații NATO au salutat acordul din februarie 2021 dintre Statele Unite și Federația Rusă de prelungire a Noului Tratat START cu cinci ani. Cu toate acestea, nerespectarea Rusiei subminează viabilitatea Noului Tratat START.

„Solicităm Rusiei să-și îndeplinească obligațiile în temeiul Tratatului prin facilitarea inspecțiilor New START pe teritoriul Rusiei și prin revenirea la participarea la organismul de implementare a Tratatului, CCA” se arată în declarația de astăzi..

Aliații NATO continuă să considere că un control eficient al armelor reprezintă o contribuție esențială la obiectivele noastre de securitate.

Consiliul Nord-Atlantic precizează că noul Tratat START rămâne în interesul securității naționale al tuturor statelor, inclusiv al aliaților NATO.

“Aliații NATO au salutat acordul din februarie 2021 dintre Statele Unite și Federația Rusă privind prelungirea cu cinci ani a Noului Tratat START. Cu toate acestea, nerespectarea de către Rusia subminează viabilitatea Noului Tratat START. Facem apel la Rusia să își îndeplinească obligațiile care îi revin în temeiul tratatului prin facilitarea inspecțiilor New START pe teritoriul rus și prin revenirea la participarea la organismul de punere în aplicare a tratatului”, a mai transmis Alianța. Statele Unite au acuzat marți Rusia că a încălcat Noul Tratat START, ultimul pilon major al controlului armelor nucleare după Războiul Rece între cele două țări. Washingtonul spune că Moscova refuză să permită activități de inspecție pe teritoriul său.Tratatul a intrat în vigoare în 2011 și prelungit în 2021,  asigură limite verificabile pentru ICBM-urile, SLBM-urile și bombardierele grele până la data de 5 februarie 2026. Regimul de verificare al noului Tratat START permite SUA să monitorizeze modul în care Rusia se conformează cu obligațiile ce decurg din tratat și oferă o perspectivă mai mare asupra poziției nucleare a Rusiei, inclusiv prin schimburi de date și inspecții la fața locului care permit inspectorilor americani să urmărească forțele și instalațiilor nucleare rusești.

Aliații NATO lucrează în mod constant pentru a-și consolida capacitățile defensive împotriva ADM și pentru a-și consolida rezistența la amenințările chimice, biologice, radiologice și nucleare (CBRN), inclusiv din cauza terorismului și a războiului. Alianța cooperează, de asemenea, cu rețeaua sa largă și diversificată de parteneri, inclusiv cu alte organizații internaționale, pentru a opri proliferarea ADM.Centrul pentru controlul armelor, dezarmarea și neproliferarea ADM (ACDC) de la sediul NATO consolidează dialogul dintre aliați; evaluează riscurile pentru populațiile, forțele și teritoriile aliate; și sprijină eforturile de apărare CBRN.

NATO desfășoară antrenamente și exerciții menite să testeze interoperabilitatea și să pregătească forțele pentru a opera într-un mediu CBRN.

Atâta timp cât vor exista arme nucleare, Aliații NATO vor continua să mențină forțele nucleare ca o componentă de bază a capacităților generale de descurajare și apărare ale Alianței.

Acestea fiind spuse, de la sfârșitul Războiului Rece, Aliații au redus dramatic numărul de arme nucleare staționate în Europa și dependența lor de arme nucleare în strategia NATO. Nicio țară membră NATO nu are un program de arme chimice sau biologice. Alianța este dedicată controlului armelor, dezarmării și neproliferării tuturor armelor de distrugere în masă. NATO va rămâne o alianță nucleară atâta timp cât vor exista arme nucleare în lume, la un nivel compatibil cu postura sa de descurajare și apărare, bazată pe o combinație adecvată de capacități nucleare, convenționale și de apărare antirachetă, completate de capacități spațiale și cibernetice. Aliații NATO ajută, de asemenea, țările partenere în distrugerea stocurilor excedentare de mine, arme și muniții. În plus, fostul personal militar primește asistență pentru recalificare prin proiectele Fondului fiduciar pentru reforma apărării. Conceptul strategic din 2022, aprobat la Summit-ul NATO de la Madrid, a consolidat o legătură critică între eforturile de descurajare și apărare ale NATO și controlul armelor, dezarmarea și neproliferarea, două instrumente de politică care completează și sprijină securitatea Aliaților.

 

 

 

Distribuie acest articol Oficial Media
Share