Oficial Media

Știri din Târgoviște, Dâmbovița, România.

30 de milioane de euro în cercetare și resurse umane la Universitatea de Vest Timisoara

uvt4 (1 of 1) cUVT investește 30 de milioane de euro în cercetare și resurse umane. Proiectele au fost câștigate prin competiție națională și internațională.

În anul 2014, Universitatea de Vest din Timișoara a derulat un total de 71 de proiecte câștigate prin competiție, cu durata de implementare de 2 – 4 ani, valoarea totală a acestora fiind de aproximativ 30 de milioane de euro. Dintre acestea, 40 sunt proiecte de cercetare naționale și internaționale în valoare de aproximativ 8 milioane de euro, 29 sunt proiecte de tip POSDRU, în valoare de aproximativ 12 milioane de euro, iar două dintre proiecte, în valoare de 10 milioane de euro, sunt centrate pe dezvoltarea infrastructurii de cercetare.

Dintre proiectele POSDRU ale Universității de Vest, șase au drept scop susținerea cercetării doctorale și postdoctorale. Acoperind o listă comprehensivă de domenii (științele naturii, științe exacte, științe umaniste și socioeconomice, drept, științe economice) ele asigură finanțarea necesară pentru un număr de 108 doctoranzi și 62 de post doctoranzi. Un alt grup de 8 proiecte POSDRU este cel de legat de “Tranziția de la școala la o viață activă”. Se are în vedere un grup țintă de 3300 de studenți, din care 980 vor fi trimiși în practică, și 1700 vor beneficia de premii/subvenții.

Din cadrul Programului Cadru 7 au fost finanțate, direct de la Bruxelles, un număr de opt proiecte. Amintim aici proiectul Host (High Performance Computing Service Center), proiect coordonat de Departamentul de Informatică din cadrul Facultății de Matematică și Informatică, în valoare de 1.8 milioane euro. Acesta a presupus extinderea infrastructurii de calcul de înaltă performanță (HPC) cu un cluster GPU, crearea a cinci poziții noi de cercetare și deschiderea unor direcții noi de cercetare pe baza infrastructurii HPC (clusterul INFRAGRID, supercalculatorul BlueGene/P și clusterul GPU).

“Sumele accesate prin competiții naționale și internaționale sunt considerabile și asigură cercetătorilor cadrul necesar desfășurării activității la un nivel apropiat de cel al Uniunii Europene. Reușim, astfel, să ne dezvoltăm infrastructura de cercetare și să stimulăm tinerii noștri specialiști a produce rezultate în temele pe care le studiază. Consider că este mereu loc de mai bine și vom continua să aducem fonduri din orice surse posibile, pentru a rămâne competitivi pe plan internațional”, spune Rectorul UVT, prof. univ. dr. Marilen Pirtea.

Stejărel Ionescu- Timisoara

Distribuie acest articol Oficial Media
Share