Oficial Media

Știri din Târgoviște, Dâmbovița, România.

Ştefan Hell, cetăţean de onoare al municipiului Timişoara

Astăzi, în jurul prânzului, în sala de consiliu a Primăriei Municipiului Timişoara, în cadrul şedinţei consiliului local, a fost înmânat titlul de Cetăţean de Onoare al Timişoarei laureatului premiului Nobel, Ştefan Hell.

Ştefan Hell nu a venit singur la festivitate, ci împreună cu invitaţii săi: Hartmut Koschyk-împuternicitul guvernului federal german pentru problemele imigranţilor de origine germană şi minorităţi naţionale din cadrul Ministerului Federal de Interne şi  Rolf Maruhn,  consulul  Germaniei la Timişoara. Consiliul Local i-a acordat acest titlul având în vedere faptul că, prin câştigarea Premiului Nobel pentru Chimie, Ştefan Walter Hell a contribuit la promovarea imaginii municipiului Timişoara în ţară şi în străinătate.

Ştefan Walter Hell s-a născut la data de  23 decembrie 1962 în Arad într-o familie de șvabi bănățeni. A urmat cursurile Liceului Nikolaus Lenau din Timișoara între anii 1977 şi 1978. A emigrat cu familia în Republica Federală Germania, iar între 1991 și 1993 a lucrat la European Molecular Biology Laboratory, în cadrul laboratorului principal din Heidelberg, unde a reușit să demonstreze practic principiul microscopiei 4Pi și să îmbunătățească considerabil rezoluția în profunzime. Din 1993 a deținut un post la Universitatea Turku din Finlanda, unde a fost șef de echipă în departamentul de fizică medicală, unde a dezvoltat principiul microscopului STED, un microscop de fluorescență. În paralel, între 1993 și 1994, a activat timp de 6 luni ca Visiting Scientist, în departamentul Engineering Science de la Universitatea Oxford.   În 1996 a obținut calificarea postdoctorală care permite în Germania obținerea poziției de profesor universitar (în germană Habilitation). Anul următor s-a angajat la Institutul Max Planck pentru Chimie Biofizică din Göttingen, unde s-a axat pe cercetări în domeniul microscopiei optice. La 15 octombrie 2002 a ajuns directorul institutului. În 2003 a obținut o poziție de conducător al secției de microscopie optică de mare rezoluție din cadrul DKFZ, pentru ca în 2004 să fie numit profesor la Universitate. Activitatea  sa științifică s-a concretizat prin scrierea a aproape 250 de articole în publicațiile de specialitate și a peste 30 de cărți. Este membru de onoare al Academia Română din 2012. Este director în Institutul Max Planck de Chimie Biofizică (Karl-Friedrich-Bonhoeffer-Institut) din Göttingen. În cariera sa, a primit nenumărate premii şi distinctii, iar în 2014 i-a fost acordat Premiul Nobel pentru Chimie.

Stejarel Ionescu

Distribuie acest articol Oficial Media
Share