Ce ai voie să mănânci după montarea unui aparat dentar? Sfaturi de la profesioniști

Vestea purtării unui aparat dentar poate fi destul de dură, mai ales pentru adolescenți, a căror imagine este extrem de importantă. Chiar dacă avantajele montării unui astfel de aparat sunt multiple, metodele de îngrijire și restricțiile alimentare pot influența destul de mult decizia.

Pentru a nu întârzia montarea aparatului și a păstra calitatea vieții, în continuare în acest articol poți descoperi sfaturi excelente de îngrijire și disciplină alimentară ce îți vor salva și timp și bani.

 

Sfaturi de îngrijire după montarea aparatului dentar

Purtarea unui aparat dentar nu ar trebui să fie o corvoadă, mai ales pentru copii, dacă sunt urmate câteva reguli de igienă simple.

Este adevărat că sistemul aparatului poate reține mai multe resturi alimentare după fiecare masă, ceea ce poate duce la apariția suplimentară a plăcii bacteriene, ce va dăuna atât dinților și gingiilor, cât și aparatului în sine. Dacă iei în calcul că prețul aparatelor dentare nu este atât de mic, cu siguranță vei dori să îl îngrijești cum se cuvine.

De aceea, este recomandat ca periajul dentar să se petreacă după fiecare masă, dar și după gustări și să se folosească suplimentar ața dentară și apa de gură.

Dacă dinții încep să se simtă puțin slăbiți, nu îți face griji. Asta este normal! Aparatele dentare trebuie mai întâi să îți slăbească dinții pentru a-i muta în poziția corectă. Odată ce aceștia au fost repoziționați, nu vor mai fi slăbiți și nici nu vei mai simți durere.

Pentru copii mici, ce au dificultăți în menținerea unei bune igiene orale, sunt necesare vizite mai frecvente la dentist pentru o curățare profesională.

Legat de restricțiile alimentare, cu siguranță știi că există alimente care dăunează dinților tăi, dar nu-ți face griji, vei mânca din nou floricele și chipsuri în cel mai scurt timp! Cu toate acestea, înainte de a putea începe să te bucuri de unele delicii pe care le iubești, va trebui să ai grijă deosebită pentru a evita alimentele care ar putea deteriora aparatul.

Alimente de evitat la montarea aparatului dentar:

  • covrigi, pâine tare;
  • popcorn, chipsuri, alune, gheață;
  • bomboane caramel, bomboane tari, gumă de mestecat;
  • porumb, mere, morcovi.

 

Alimente pe care le POȚI mânca cu aparat dentar:

  • Produse lactate – brânză moale, budincă, băuturi pe bază de lapte
  • Pâine – tortilla moale, clătite, pâine proaspătă, paste fierte, briose fără nuci
  • Leguminoase – mazăre, orez moale fiert
  • Pește și carne – pui gătit moale, chiftele, carne de porc, pește fiert/fript, conserve
  • Legume – piure de cartofi, spanac la aburi, fasole verde înăbușită
  • Fructe – banane, suc de fructe

 

În concluzie, purtarea aparatului dentar poate deveni rapid o nouă rutină dacă privești cu optimism această perioadă – ca pe un eveniment limitat în timp, ce are un rol crucial în sănătatea dinților, de care te vei bucura toată viața. În cazul copiilor, o pregătire anterioară montării aparatului este esențială. Ai încredere în medicul dentist și lasă prichindelul să își manifeste toate grijile și fricile către specialist, care va ști cum să abordeze această situație destul de frecventă în rândul celor mici.

Sursa foto: shutterstock.com

About Post Author

Distribuie acest articol Oficial Media
Share