Oficial Media

Știri din Târgoviște, Dâmbovița, România.

„Competențe pentru zonele montane în tranziție”-

În perioada 21 – 22 noiembrie 2023, la sediul Reprezentanței Regiunii Lombardia din Bruxelles – Belgia, a avut loc Adunarea Generală a Asociației europene pentru cooperare în zonele montane – Euromontana, precum și Conferința „Competențe pentru zonele montane în tranziție” – “Skills for Mountains in Transitions”.

România, a fost prezentă la cele două evenimente, din delegația oficială, făcând parte: Dănuț Ungureanu – director în cadrul Agenției Naționale a Zonei Montane (ANZM) & cercetător științific la Centrul de Economie Montană (CEMONT), Adrian Radu Rey  președinte al Forumului Montan din România și Ioan Agapi – director al Federației Agricultorilor de Munte – Dorna.

Evenimentele au fost structurate pe două zile:

Prima zi a fost dedicată Conferinței „Skills for Mountains in Transition”, întâlnire la care au participat reprezentanți ai Comisiei Europene, cercetători și practicieni, care au încercat să identifice politici și soluții practice pentru atragerea competențelor necesare în zonele montane în tranziție și  au fost aduse în discuție provocările și oportunitățile existente în sectoarele economice specifice, căutându-se soluții pentru fiecare dintre acestea.

Temele abordate în cadrul conferinței, au fost următoarele:

  • Provocări și oportunități privind competențele necesare și posibilitățile de angajare existente în zonele montane
  • Conceptualizarea tranzițiilor rurale în vederea elaborării unor politici adecvate
  • Abilități necesare menținerii lanțurilor valorice montane
  • Cum să atragi, să păstrezi și să creezi abilități pentru munții în tranziție?
  • Atragerea tinerilor prin programe de internship rural
  • Punerea în valoare a competențelor, pentru dezvoltarea durabilă a zonelor montane
  • Punerea în valoare a competențelor, pentru dezvoltarea complexă a agriculturii montane
  • Telemunca: o oportunitate pentru zonele montane?
  • Cum pot contribui politicile la consolidarea competențelor în zonele montane?
  • Viziunea Uniunii Europene și a Pactului Rural în ceea ce privește atragerea și menținerea competențelor montane

În cadrul conferinței s-au adus mulțumiri publice reprezentantului Agenției Naționale a Zonei Montane, pentru implicarea în desfășurarea studiului „Perspective asupra dezvoltării rurale franceze”, parte a Proiectului „Rural and mountain development in Europe” (Dezvoltarea rurală și montană în Europa), precum și pentru contribuțiile/ exemplele de bune practici prezentate în cadrul Seminarului european „Dezvoltare rurală și montană” (Rural and Mountain Development).

Experiența României în dezvoltarea zonei montane, a fost “punctată” în repetate rânduri, în cadrul discuțiilor din plen.

În cea de-a doua zi a avut loc Adunarea Generală a asociației Euromontana, precum și dezbateri în cadrul a șase Grupuri de Lucru, ce s-au desfășurat în sesiuni paralele, abordând următoarele teme:

  • Bune practici rurale. Provocări și diseminare de experiențe.
  • Proiecte europene (I). Idei de proiecte europene propuse de către Secretariatul Euromontana și de către membri.
  • Convenția Euromontana ce va avea loc în anul 2024. Organizarea acesteia și propunerea/stabilirea unor sesiuni tematice relevante.
  • Pregătirea Anului Internațional al Pastoralismului. Oportunități de colaborare.
  • Proiecte europene (II). Idei de proiecte europene propuse de către Secretariatul Euromontana și de către membri.
  • Provocări și oportunități pentru zonele montane.

”În afara dezbaterilor de la sală și a participării la Grupurile de Lucru desfășurate în cele două zile, reprezentantul ANZM/CEMONT a purtat discuții cu  delegații unor instituții/organizații cu preocupări în dezvoltarea zonelor montane din Europa: Alexia Rouby – Coordonator de politici din cadrul Comisiei Europene – Direcția Generală Agricultură (DG Agri), Juanan Gutiérrez Lazpita – Președinte, Guillaume Corradino – director & Blandine Camus – responsabil de comunicare și politici din cadrul Euromontana, Bernat Claramunt López – director al Rețelei Europene de Cercetare Științifică (NEMOR), Anna Giorgi – președinte al UNIMONT & profesor la Universitatea din Milano. Cu acest prilej cu s-au conturat propuneri de viitoare colaborări în proiecte internaționale. În contextul evenimentelor, a fost organizată și o expoziție de produse agroalimentare  cu degustare, aduse de către participanții la aceste evenimente, din diferite colțuri ale Europei, înregistrate pe schema de calitate europeană „Produs montan” (Mountain Product).

Brânzeturile din România, provenite de la producătorii locali din Bazinul Dornelor: Făbricuța de Brânzeturi “La izvorul Dornei” – Poiana Stampei (proprietar Mezdrea Roman) și societatea “Dany Lily” – Neagra Șarului (proprietar Adrian Crucianu) au fost foarte apreciate de către cei prezenți” a declarat Dr. ing. CS III Dănuț Ungureanu de la Agenția Națională a Zonei Montane/Centrul de Economie Montană.

 

Distribuie acest articol Oficial Media
Share