Angela Nuțu, psihoterapeut și coach: “ Într-o relație de cuplu este vital să te simți fericit și susținut de partenerul tău. Dar este important să știi că nu este responsabilitatea partenerului tău să te facă fericit. Singura relație sănătoasă este cea în care fiecare partener este atent la el în timp ce își construiește partea sa în relație. A-ți asuma responsabilitatea pentru fericirea ta înseamnă să acorzi prioritate sănătății tale emoționale, să te concentrezi pe acțiunile tale mai mult decât pe ale partenerului, să ai timp pentru tine și să te străduiești să aduci energie și stare de bine în relație, acest spațiu comun în care iubirea se împlinește.”
Atunci când evaluezi sănătatea relației tale, este util să răspunzi la următoarele întrebări:
- Aveți încredere unul în celălalt?
- Vă respectați reciproc?
- Vă susțineți interesele și eforturile fiecăruia dintre voi?
- Sunteți sinceri și deschiși unul față de celălalt?
- Vă permiteți să vă păstrați identitatea personală?
- Discutați despre sentimentele voastre, speranțele, temerile și visele voastre?
- Simțiți și exprimați afecțiune și tandrețe?
- Există egalitate și corectitudine în relația voastră?
Deși relațiile sunt unice în felul lor, există anumite caracteristici care diferențiază o conexiune interpersonală sănătoasă de una nesănătoasă. Iată câteva aspecte de luat în considerare.

Încredere
Încrederea este un element cheie al relațiilor sănătoase. Cercetările sugerează că abilitatea ta de a avea încredere în ceilalți este influențată de stilul tău general de atașament. Cu alte cuvinte, relațiile trăite în copilărie contribuie la modelarea așteptărilor tale referitoare la relația de cuplu.
Dacă relațiile tale anterioare au fost sigure, stabile și de încredere, ai mai multe șanse să ai încredere în oameni în relațiile viitoare. În caz contrar, dacă relațiile tale în copilărie au fost instabile și nesigure, este posibil să fie nevoie să lucrezi la problemele de încredere.
Autenticitate
O altă caracteristică a relațiilor sănătoase este abilitatea de a fi și de a te arăta partenerului tău așa cum ești. Deși cuplurile au niveluri variate de deschidere și dezvăluire de sine – cea din urmă se referă la cât ești dispus să împărtășești despre tine cu o altă persoană – nu ar trebui să simți niciodată că trebuie să ascunzi aspecte ale personalității tale sau să te schimbi.
La începutul unei relații, poți să eziți sau să fii mai precaut în ceea ce privește ceea ce primești ce și cât ești dispus să dezvălui. Cu timpul, pe măsură ce intimitate în relație crește, ar fi bine să te simți confortabil să dezvălui mai multe din gândurile,opiniile, credințele, interesele și amintirile tale.
Granițe sănătoase
Chiar dacă partenerul tău are nevoi diferite față de tine, este important să găsiți modalități de compromis menținând în același timp granițele fiecăruia. Granițele nu au legătură cu secretele. Ele doar stabilesc faptul că fiecare persoană are propriile nevoi și așteptări.
Granițele sănătoase sunt unice pentru fiecare individ și cuplu. Ele stabilesc ce vei accepta și ce nu vei accepta în relația ta. Exemple de granițe sănătoase includ acordul de a nu verifica telefoanele celuilalt, acordul de a permite fiecărui partener timp și spațiu pentru a avea prietenii în afara relației și respectarea spațiului personal al celuilalt.
Comunicare bună
Relațiile sănătoase, pe termen lung – fie că vorbim de prietenii sau de parteneriate romantice – necesită abilitatea de a comunica eficient. A ști să comunici nu înseamnă să nu ai conflicte. Înseamnă să poți rezolva diferențele de opinie în mod eficient.
Când apar conflicte, partenerii aflați în relații sănătoase reușesc să evite atacurile personale. Rămân respectuoși și empatici față de partener în timp ce discută despre gândurile și sentimentele lor și caută soluții.
Uneori, conflictul poate fi chiar o oportunitate de a întări conexiunea cu partenerul tău. Cercetările au arătat că conflictul poate fi benefic în relațiile intime atunci când trebuie să fie abordate probleme serioase, permițând partenerilor să facă schimbări care să aducă beneficii relației.
“O relație sănătoasă include încredere, deschidere, granițe, respect, afecțiune, comunicare și reciprocitate. Fiecare dintre parteneri trebuie să fie dispus să-și facă partea pentru a menține conexiunea și pentru a remedia eventualele probleme. O relație devine toxică atunci când partea negativă depășește partea pozitivă sau când anumite comportamente sunt dăunătoare pentru una sau ambele persoane.” concluzionează Angela Nuțu
Angela Nuțu este Psihoterapeut și unul dintre cei mai cunoscuţi şi bine pregătiţi traineri din România, Vicepreşedinte al Asociaţiei Române de Hipnoză. Are experiență de peste 10 ani în domeniul comunicării și al instruirii adulților și de peste 15 ani în domeniul antreprenoriatului și al afacerilor. Membru Fondator al Asociației Române de Coaching, Formator acreditat ANC, Trainer acreditat NLP și Psihoterapeut.
DACA TI-A PLĂCUT URMĂREȘTE PAGINA NOASTRA!!
EXCLUSIVE BREAKING NEWS
5.522 de vehicule prezintă pericol iminent de accident în urma verificărilor realizate de Registrul Auto Român
Cum poți să cumperi titluri de stat online cu dobânzi neimpozabile și avantajoase
Aproape 1000 de localități din 38 de județe din țară vor fi conectate la internet
Donald Trump deportează membrii periculoși ai unor bande în El Salvador. Închisoarea nu permite vizite, educație sau activități recreative. Deținuții nu au voie să iasă în aer liber
Au fost aprobate fondurile pentru biletele de tratament balnear pentru pensionari și asigurați ai sistemului public de pensii
O nouă categorie de pensionari va primi un sprijin financiar de Paște și Crăciun
LIFE STYLE
Top 5 motive pentru care să înveți să cânți la un instrument de suflat
Relaxarea e mai aproape decât crezi! Cum să îți creezi propriul ritual de relaxare acasă în funcție de personalitatea ta?
Venus retrograd în Berbec, 2 martie-13 aprilie. Dorință de independență și impulsivitate
Bijuterii premium la prețuri accesibile – Stil și eleganță pentru tine
Rochii de primăvară pentru un nou început plin de culoare
SPIRITUALITATE
Acolo unde sunteți testați, acolo sunt problemele
Atunci când o persoană elimină ura, supărarea și judecata din subconștient, începe să se vindece
Disprețul pentru un alt om reprezintă dorința de a-l ucide, dorință care se transformă într-un program de autodistrugere
Comemorarea a 68 ani de la trecerea în eternitate a marelui sculptor Constantin Brâncuşi la Mănăstirea Lainici
Te ajutam sa faci bagajul!
SANATATE
Împreună pentru un viitor fără tuberculoză
Ce reprezintă părțile corpului tău
Premieră în sistemul public de sănătate din România
Curele de slăbire repetate, cea mai sigură cale de a încetini metabolismul
EU4Health trage un semnal de ALARMĂ: nu există încă informații despre program și granturile pentru 2025
Ce să faci dacă ai un atac de panică, simţi frică, agitaţie sau o stare nervoasă
URMARITI OFICIAL MEDIA PE CANALELE NOASTRE
AUTORII OFICIAL MEDIA
De ce ne sperie o VIATA NOUA? - Oana Grigore
Ce mai poti citi
Percheziții la CFR Călători: 35 de mandate de aducere
Percheziții domiciliare într-un dosar de evaziune fiscală în domeniul comerțului cu tutun
Ministrul Energiei contestat de societatea civilă