Oficial Media

Știri din Târgoviște, Dâmbovița, România.

Dâmbovița: elevi calificați în etapa județeană dar care au fost excluși fără nicio rațiune

Programul olimpiadelor școlare în județul Dâmbovița a dat o palmă elevilor calificați în etapa județeană. Deși intervalul transmis de minister este unul de două săptâmâni, organizatorii nu au găsit un orar -o zi și o oră pentru fiecare disciplină- care să respecte drepturile elevilor, acela de căștigători ai unei etape anterioare. Unii se văd excluși fără nicio rațiune, elevi calificați la două discipline sau poate chiar la trei, pentru că cineva le-a programat în aceeași zi la aceeași oră.

Stau și mă gândesc ce măsuri ar fi luat președintele Consiliului Județean Dâmbovița, Corneliu Ștefan, în situația în care copilului domniei sale i s-ar fi spus: ”tu stai acasă la engleză, chiar dacă ai învățat pe brânci. Poți să mergi doar la franceză”. Păi de ce să meargă doar la franceză dacă bietul copil a trecut etapă cu etapă, îndrăgostit de munca lui și încurajat de familie, nu o disciplină, ci două sau poate trei. De ce să nu poată să-și susțină un drept câștigat prin muncă. Sau măcar de ce nu i s-a spus de la bun început să nu participe la mai multe discipline fiindcă ”niște tanti sau nene” de-acolo din Inspectoratul Județean Școlar Dâmbovița o să dea cu el de pământ dacă are curajul să fie bun la mai multe materii.

După cum circulă o vorbă populară -țara te vrea prost. Da, dar nu este doar atât, este și un atac direct la drepturile copilului, este o îngropare a noțiunii de educație și cred că dascălii din țară ar trebui să-și pună un semn de întrebare. Ce facem, ce exemplu le dăm? Tinere elev ai câștigat un concurs, două, trei, dar mergi și vinde shaorma că noi nu te lăsăm să accezi în etapa următoare, ne facem că nu vedem, că nu se poate, că nu avem timp, că ne doare un picior, că nu ai loc la masă.

În nicio disciplină, fie ea sportivă, școlară, artistică sau de orice natură, nicăieri pe planeta asta, nu poți lua dreptul unui competitor calificat de a merge mai departe, de a accede într-o etapă superioară atâta vreme cât nu a încălcat un regulament. Iar acești copii nu au greșit cu nimic.

Revin la programul susținerii concursului școlar la olimpiade pe discipline și menționez că nu s-a ținut cont de calificarea elevilor in etapele superioare, astfel că fiind programate la aceeași oră, în aceeași zi, elevii care s-au calificat la mai multe materii sunt excluși fără drept de apel. Ei pot participa doar la una.

Vreau să elimin din culpă inspectorul școlar general de curând numit în funcție, doamna Ileana Nicolăescu, care a răspuns demersurilor noastre și măcar una dintre materii, în speță franceza, a fost decalată cu o zi. Nu știm cine este responsabil de gestionarea acestor competiții dar vom afla și sper, așa cum este firesc, cei care au lovit în copii, în elevi, să fie trași la răspundere.

Facem precizarea că intervalul de susținere a concursului pentru etapa județeană este lăsat de către minister la latitudinea inspectoratelor școlare județene, acestora din urmă revenindu-le programarea concursului pe discipline într-o marjă de două săptămâni. Nicidecum în aceeași zi, la aceeași oră. Deși păstrez legătura cu doamna inspector general, nici până la această oră nu s-a schimbat programul de susținere a concursului la istorie, engleză și LAV, programate toate trei, mâine, 19.03.2022, ora 9:00 deși sunt elevi calificați la două sau la toate trei. Cum este posibil când ai două săptămâni la dispoziție, să programezi, atenție, de același profil uman, trei materii in aceeași zi la aceeași oră? Este de noaptea minții!

Ce facem domnilor, îi rupem? De ce au fost încurajați să participe la aceste competiții școlare, să învețe, să trudească, să depășească etapă după etapă, apoi cineva să îi calce pe gât fără milă?

Vreau să se gândeacă bine la ce se întâmplă acum, cei care încă au putere de decizie, primarul municipiului Târgoviște, Daniel Cristian Stan, în a cărui curte se află unitațile de învățământ din punct de vedere administrativ, dar mai ales ca părinte, ca un bun părinte așa cum îl cunosc. Până la urmă este primarul municipiului și toate aceste mizerii și nedreptăți se întâmplă aici. Este bine să știe și să facă o analiză ca și cum i s-ar fi întâmplat copilului său.

La fel, ca părinte și ca prefect al județului Dâmbovița, doamna Claudia Gilia, cadru universitar de prestigiu -și revin-, președintele consiliului județean Dâmbovița, Corneliu Ștefan, cu toții părinți: oare este bine să tăiem aripile copiilor? Cum să programezi trei competiții de profil uman -istorie, engleză, LAV- în aceeași zi, la aceeeași oră, când avem copii care au trudit din greu și s-au calificat la două sau la toate trei? Inspectoratul Dâmbovița avea două săptămâni disponibile.

Distribuie acest articol Oficial Media
Share