Oficial Media

Echipa unui ziar nu este formata doar din redactori, ci mai ales din cititorii săi!

Deschiderea celei de-a XXVIII-a ediții a Cursurilor Internaționale „Nicolae Titulescu” pentru tineri diplomați

În perioada 24 iunie – 1 iulie 2023, la Brașov, se desfășoară cea de-a XXVIII-a ediție a Cursurilor Internaționale „Nicolae Titulescu” pentru tineri diplomați, unul dintre programele reprezentative de diplomație publică inițiate și derulate de Ministerul Afacerilor Externe.

Cursurile „Nicolae Titulescu” sunt destinate tinerilor profesioniști ai domeniului, activi în ministere de externe și misiuni diplomatice de pe toate continentele. Programul organizat de MAE contribuie la dezvoltarea cunoștințelor participanților în sfera relațiilor internaționale și a diplomației fundamentate pe dialog și respectul comun pentru ordinea internațională bazate pe reguli. Cursurile vizează temele prioritare ale politicii externe a României și sunt, de asemenea, un prilej de punere în evidență a istoriei și culturii românești.

În această ediție, tematica ține seama de contextul internațional actual, marcat de agresiunea Federației Ruse împotriva Ucrainei, cu orientarea preponderentă către subiecte strategice, de securitate și de cooperare regională, păstrând totodată cadrul general pentru discuții și dezbateri între cursanți și lectori, pe subiecte de interes.

Este marcată celebrarea, în 2023, a 30 de ani de apartenență a României la Francofonia instituțională

Ediția 2023 a cursurilor se bucură de participarea diplomaților din Albania, Azerbaidjan, Austria, Cehia, Croația, Franța, Georgia, Irlanda, Israel, Iordania, Maroc, Republica Moldova, Nigeria, Slovacia, Spania, Tunisia, Turkmenistan, Țările de Jos, Ucraina, Ungaria și din România.

Cursurile au fost deschise oficial printr-un moment ceremonial la locul de veci al marelui diplomat și om politic Nicolae Titulescu, aflat în curtea bisericii „Sfântul Nicolae” din Scheii Brașovului. Au participat secretarul de stat pentru relația cu Institutul Cultural Român și politici culturale, Andrei Novac, garda de onoare, cursanții celei de XXVIII ediții, precum și reprezentanți ai autorităților locale.

Prima ediție a programului de diplomație publică Cursurile Internaționale „Nicolae Titulescu” pentru tineri diplomați a avut loc în anul 1991 și perpetuează, în plan simbolic, tradiția de cinstire a memoriei marelui om de stat, diplomatului, personalității de prim-rang a scenei internaționale – Nicolae Titulescu.

 

În cadrul programului, în fiecare an, sunt invitați să susțină prelegeri specialiști din Ministerul Afacerilor Externe, mediul academic și societatea civilă, din România și din străinătate, sprijinind astfel tinerii diplomați străini și români în dezvoltarea pregătirii profesionale în sfera relațiilor internaționale, dar și pentru aprofundarea anumitor cunoștințe specifice privind cultura, tradițiile și politica externă a României.

 

 

 

 

Distribuie acest articol Oficial Media
Share