Oficial Media

Știri din Târgoviște, Dâmbovița, România.

Domeniul Schiabil din Straja pregătit pentru un nou sezon de iarnă

Sezonul de schi 2023-2024  se va deschide în luna decembrie.  Din discuţiile cu investitorii din zonă, dacă vremea va fi una favorabilă, cu temperaturi scăzute, se vor pune în funcţiune tunurile de zăpadă.

Proiectele și investițiile care s-au făcut în ultima perioadă de cei din administrația locală,  vin  în sprijinul turiștilor și celor care iubesc sporturile de iarnă, aventura, turismul ecumenic, tradițiile și obiceiurile locale, care au loc, an de an, sus la munte.

”Am reușit pentru Straja să realizăm lucruri importante, care va aduce un plus de imagine, cât și la nivel infrastructurii locale. Am reușit să iluminăm toată stațiunea, instalațiile stradale sunt noi. Și o altă realiza, am reușit să asfaltăm străduțele, în totalitate, ele duc către domeniul schiabil.  Asfaltarea s-a făcut din banii pe care stațiunea Straja i-a adunat de-a lungul timpului. Am avut excedent în ceea ce înseamnă domeniul schiabil Straja, de aproximativ 1 .500.000 lei ce trebuie folosit doar pentru investiții și doar pentru zona turistică.

Ne-am dorit să creștem confortul în zonele respective. Am reușit să concesionăm domeniul schiabil și din banii de redevență și ceea ce am făcut noi în legătură cu parcările și alte investiții noi, este posibil să fim una dintre puținele stațiuni din România,  care la 1500 m altitudine să aibă drum asfaltat de jos, până sus cu ajutorul Consiliului Județean, apă și canalizare tot cu ajutorul Consiliului Județean, avem hidranți, undeva la 25 de hidranți, pentru că aveam o mare problemă,  în ceea ce privește autorizările ISU. Avem inclusiv și un lac de acumulare realizat de primărie, care acum este plin,  iar administratorii de pârtii au tot ceea ce le trebuie, astfel încît, să înceapă sezonul.

Trebuie să fie și temperaturile necesare noaptea,  cu minus. Telegondola a fost și ea verificată de cei de la ISCIR. Anul acesta o să reușim din nou, să dăm drumul la telescaunul din vărful Straja. A fost un punct obligatoriu din concesionarea domeniului schiabil. Stâlpii vor fi montați, toată partea electrică este funcțională sută la sută, circuitul este funcțional și vom avea un mare plus, în ceea ce înseamă vizibilitatea și mărirea domeniului schiabil, va crește cu kilometri  buni, va aduce un plus zonei noastre. Primăria municipiului Lupeni face investițiile pentru a crea un confort turiștilor și cetățenilor, iar cei care au investit în Straja să aibă condiții optime pentru a-și putea să-și dezvolte și să-și modernizeze cabanele, din care unele arată foarte bine, altele au mici probleme. Iar lucrările care se fac, se execută cu muncitori din Lupeni, Uricani, mâna de lucru este din Valea Jiului. Apoi, 500 de oameni pe timp de iarnă,  sunt angajați în Straja. Alții aprovizionează și s-a creat un circuit care funcționează și se simte bine și în oraș. Cred că peste 200. 000 de turiști vin anual și este un lucru bun pentru comunitate. Și nu multe stațiuni din țară,  se pot lăuda cu acest lucru. Straja este o stațiune nouă, ea s-a dezvoltat după anii 2000. S-au făcut invesțiile de primărie, de ministerul dezvoltării și turimului  și în mod deosebit, al mediului de afaceri.  Straja a  devenit acum, un fenomen. Straja este stațiunea care, în fiecare an,  reusește să aducă mii de turiști în plus,  față de anul precedent. Reușim în fiecare an să adunăm mai mulți bani la primărie,  pentru a putea să dezvoltăm comunitatea. Scopul meu este ca în timp de 10-15 ani să reușim ca,  prin hotelurile pe care mi le doresc la baza agrementului și prin ceea ce are  în prezent primăria, adică prin telegondolă și pârtii, să avem un plus foarte mare, astfel încât, să putem să dezvoltăm orașul și să nu mai fim dependenți de guvern și de alte resurse financiare” a declarat primarul municipiului Lupeni, Lucian Resmeriță.

Dezvoltarea domeniului schiabil, investiţiile făcute în infrastructură de autorităţile locale, precum şi promovarea acesteia, pe diferitele site-uri de specialitate, dar şi publicitatea prin presă, a condus la creşterea numărului de turişti, care lasă acum, staţiunile montane din Austria precum şi altele din ţară, pentru a petrece câteva zile în mirifica zonă a Strajei.

În vară, dar și acum,  Straja este animată de sutele de elevii și copiii care vin în tabere. Și se fac deja înscrieri pentru taberele din iarnă.

Administrațiile locale din Valea Jiului se găndesc și solicită factorilor decizionali să reintroducă un tren până la Lupeni.

Aici, primăria municipiului Lupeni s-a gîndit să sprijine turiștii cu preluarea lor de la gară și transportarea lor, gratuit cu autobuze,  până la telegondolă. Și tot în zona de intrare a municipiului Lupeni, să fie construită o mare parcare, în așa fel încât,  orașul să nu mai fie aglomerat, iar turistul să primească o cartelă, cu ajutorul căreia să meargă pe oricare din pârtiile domeniului schiabil. Totul este însă, la stadiul de proiect. Se dorește accesarea fondurilor europene pentru implementarea acestui plan- proiect.

Avem pregătite deja pentru turiştii care vor urca în staţiunea Straja, pachete de servicii la preţuri atractive şi pentru toate buzunarele. Acum, staţiunea hunedoareană Straja însumează peste 28 kilometri de domeniu schiabil, din care, 20 de kilometri sunt acoperiţi cu zăpadă artificială.

https://www.facebook.com/watch/?ref=saved&v=2283209438544946

Noul telescaun va funcţiona până sus,  în vârful Straja, la cea mai înaltă cotă. Au venit pilonii din Italia, se lucrează la montarea lor și vor deservi telescaunul. Avem şi o telegondolă modernă, care pleacă din zona Agrement, şi cea mai lungă pârtie din ţară, de peste 8,1 kilometri.  Încercăm prin investiţiile create, să oferim iubitorilor sporturilor de iarnă noi provocări, iar noul telescaun va da o nouă perspectivă de dezvoltare a staţiunii Straja. Vrem să continuăm învestițiile și pe viitor, dar avem nevoie de sprijin, pentru finalizarea domeniului schiabil, să montăm prima instalație pe cablu și spre Pasul Vâlcan să o unim cu Straja, urmând ca în final, domeniul schiabil să cuprindă peste 50 kilometri de partie. Ne  bucurăm de sprijinul administrației locale, de sprijinul Consiliului Județean,  de investițiile făcute cu diferiți parteneri”,  a declarat  și omul de afaceri Emil Părău.

Autoritățile locale susțin că  dacă se vor duce la bun final investițiile, aici, în Pasul Vâlcan- Straja  va fi cel mai mare domeniu schiabil din estul Europei.

Distribuie acest articol Oficial Media
Share