Oficial Media

Știri din Târgoviște, Dâmbovița, România.

”Fără Cultură, fără Istorie, fără limba proprie, un popor nu se poate identifica în lume”

 Zile pline de evenimente pentru europarlamentarul Maria Grapini în Republica Moldova. Timp de câteva zile europarlamentarul umanist Maria Grapini a fost prezentă în Republica Moldova și a participat   la mai multe evenimente , dezbateri publice, în care au fost angrenați elevi, profesori, personalități police, membrii ai Academiei de Științe ai Republicii Moldova, etc. Și a fost și apoi și  Ziua Moldovei.

 Primul eveniment a avut loc joi, în orașul Durlești, acolo unde a avut loc concursul educațional ” Moștenire”. Maria Grapini a participat la acesta în calitate de sponsor general, iar   concursul este  organizat anual de Asociația „Alianța pentru Sprijinirea Basarabiei.

Eurodeputatul Grapini, care susține de mai mulți ani acest concurs, ajuns la cea de a 28-a ediție, s-a declarat impresionată de nivelul de cunoștințe la istorie și literatură al elevilor și a precizat, în context, că un asemenea concurs ar trebui organizat și în România. Cu această ocazie, europarlamentarul umanist Maria Grapini a premiat și 46 de elevi care au participat la concursul de creație ”Mărțișor” organizat împreuna cu Asociația „Alianța pentru Sprijinirea Basarabiei”.

”Vin, de fiecare dată, cu drag la concursul „Moștenire” și mulțumesc „Asociației pentru Sprijinirea Basarabiei”, președintelui Gheorghe Furdui. Trebuie să spun că acest triunghi profesor-elevi-părinți este extraordinar în formarea voastră, a elevilor, a carierei voastre. Cred foarte tare că avem foarte mult nevoie de asemenea concursuri, competiții, în care putem să valorificăm, să transmitem lucruri extrem de importante pentru fiecare națiune, și anume, că fără cultură, fără istorie, fără limba propria, poporul respectiv, nu se poate identifica în lume.M-am convins, de șase ediții, de când vin în mijlocul dumneavoastră, că toți faceți lucrări excepționale, cunoașteți foarte bine temele care vi se dau, le prezentați extraordinar. Am vorbit despre acest lucru și în România, și la Bruxelles, și cred că trebuie să mergem înainte. Vă doresc succes tuturor și trebuie să vă spun că, indiferent de locul pe care îl veți obține la acest concurs, simplul fapt că v-ați pregătit să participați aici este o treaptă mai sus pentru fiecare dintre voi. Eu am inițiat, de altfel, în România, o caravană care se numește “Bucuria de a fi propriul tău stăpân” pentru că, fără educație, fără o vocație, fără o profesie, nu puteți fi propriul vostru stăpân.  De aceea, vă îndemn pe toți să vă pregătiți, nu pentru părinți, nu pentru profesori, ci pentru voi”, a transmis celor prezenți, europarlamentarul umanist.

În acest an, concursul s-a adresat elevilor claselor a IX-a – a XII-a, din școlile din Republica Moldova, și a avut  două secțiuni: istoria românilor și limba și literatura română. Obiectivul concursului constă în sensibilizarea și instruirea tinerilor, orientarea lor spre cunoașterea adevărului istoric, studierea limbii și literaturii române printr-o pregătire temeinică și prin încurajarea participării la activități extrașcolare.  O prioritate constituie și promovarea valorilor europene ținând cont de faptul că, fericiții câștigători ai concursului vor beneficia de excursii în Uniunea Europeană.

În următoarea zi, la invitația Partidului Verde Ecologist, europarlamentarul umanist, Maria Grapini, a participat, , la Biblioteca Onisifor Ghibu din Chișinău, la o masa rotundă, cu participarea diasporei, care a avut ca temă “Un viitor verde pentru Moldova în Uniunea Europeană”.Printre temele abordate, în cadrul conferinței, s-au numărat posibilitățile implicării reprezentanților diasporei moldave în viața politică a comunităților de reședință, dezvoltarea proiectelor de Economie Verde în Republica Moldova cu implicarea diasporei, necesitatea implementării votului electronic în epoca digitală pentru Republica Moldova și nu în ultimul rând,  viziunea diasporei asupra sistemului actual.

“Azi am participat, cu plăcere, la o dezbatere extrem de utilă, la biblioteca Ghibu din Chișinău, pe teme importante pentru cetățeni-economia verde, diaspora și votul electronic. Calitatea discuțiilor a fost la înălțime, ca și punctele de vedere ale celor prezenți!”, a spus eurodeputatul Grapini, la finalul evenimentului.

La Academia de Științe a Republicii Moldova, europarlamentarul român Maria Grapini s-a întâlnit cu Excelențele lor Președintele Academiei-Academician Ion Tighineanu și Academicianul Mihai Cimpoi. ”Cred foarte mult în rolul elitelor, al Academiilor, în imbunătățirea stării societăților noastre. Dacă, totuși, cei mai buni dintr-o societate nu se implică în politici publice, nu putem avea așteptări de schimbare în bine. Le mulțumesc pentru fructuoasa discuție despre importanța Academiilor în societate și rolul Academiilor de Știintă în lume. La rândul meu, am transmis sincere felicitari pentru intensa activitate a Academiei. La mulți ani Academiei la 60 de ani de existență si la mulți ani, domnului Academician Mihai Cimpoi pentru cei 80 de ani și LA MULȚI ANI, MOLDOVA  și fraților noștri moldoveni”, a precizat eurodeputatul Grapini, după întrevederea avută la înaltul for de știință al Republicii Moldova.

Întâlnirea cu frații noștri din Moldova,  au motivat-o și mai mult pe Maria Grapini să fie alături, în special de cei tineri, care speră într-un viitor european, comun, dar s-a văzut  satisfacția muncii și a  lucrului bine făcut, atunci când, un eveniment este apreciat și de impact într-o comunitate.

Și…. ”bucuria întâlnirilor va șterge întotdeauna oboseala!!!” a conchis europarlamentarul umanist Maria Grapini. 

 

 

Distribuie acest articol Oficial Media
Share