Oficial Media

Știri din Târgoviște, Dâmbovița, România.

Festivalul CRAILOR la Lupeni- ediția a XXVI a

Municipiul Lupeni este recunoscut la nivelul Văii Jiului şi al judeţului Hunedoara,  ca un loc în care se păstrează încă nealterate tradiţiile şi obiceiurile locale şi mai sunt încă tineri care duc mai departe aceste valori nepreţuite ale zonei.

De sărbătorile de iarnă, în Lupeni se organizează an de an „Festivalul Crailor” o manifestare cultural – laică în care se aduce vestea Naşterii Mântuitorului nostru Isus Cristos.

Palatului Cultural a găzduit cea de-a 26-a ediție a acestui festival, care s-a desfășurat pe parcursul a peste cinci  ore.

În Valea Jiului, în ajunul  Crăciunului, umblă Craii, numiți „Irozi” în alte ținuturi. Aceștia joacă, adevărați actori amatori, într-o piesă de teatru popular, în costume croite tot de ei, cu elemente simbolice moștenite de la alte generații de Crai. Este vorba de cei trei magi, Melchior, Baltazar şi Gaspar, care urmează steaua, căutându-L pe Împăratul care S-a născut: Domnul Hristos. Steaua dispare, ajung la Irod, îl întreabă unde este Împăratul Care S-a născut. Când acesta trimite soldații să omoare pruncii până în doi ani, sperând să-L omoare pe Iisus, Craii îl ceartă straşnic pe Irod, afirmând Divinitatea lui Iisus Hristos.

Au fost 12 cete de colindători, vestitorii Nașterii Domnului, veniți din toate zonele Văii Jiului.

Fiecare dintre aceste cete și-au etalat costume unice, cum numai în Valea Jiului se mai găsesc. Și tot pe scena Palatului Cultural au urcat artiști consacrați membri ai Ansamblului Drăgan Muntean: Bogdan Toma, Ovidiu Olari, dar și artiști locali : Andrei Calotă și Andreea Popa.

“Festivalul Crailor adună la Lupeni cele mai bune trupe de tineri, aproape din toate zonele Văii Jiului, dar cu precădere cele din Lupeni, Uricani, Paroşeni, etc., sunt tradiţii vechi care se moştenesc din generaţie în generaţie, care anunţă Naşterea Mântuitorului.

https://www.facebook.com/resmeritalucian/videos/864349768720592/

Protagoniştii vin îmbrăcaţi în diferite straie, aşa cum prevede scenariul. Întâlnim Magii, Preotul, pe Irod Împăratul, pe Maria şi Iosif, alte personaje mitice care se regăsesc în cărţile sfinte. Mă bucur că, împreună cu domnul Emil Părău, am reușit să ducem mai departe tradiția acestui festival în care,  tradițiile de Crăciun, ale oamenilor de pe aceste meleaguri, completate cu tradițiile și obiceiurile oaspeților care au venit, anul acesta, alături de noi și  s-au concretizat într-un foarte frumos festival,  care a adus atât de multă bucurie cetățenilor municipiului Lupeni și Văii Jiului.

https://www.facebook.com/resmeritalucian/videos/816182016853560/

 

Felicit toate cetele  înscrise în concurs și  care au luat parte la Festivalul Crailor,  iar ca și gazdă bună, în numele cetățenilor municipiului Lupeni, le mulțumesc pentru frumoasele colinde, ineditele costume pe care ni le-au prezentat”, a transmis primarul Lucian Resmeriță.

Sarcina juriului nu  nu a fost una ușoară și, după deliberări, premiile s-au împărțit între Craii din Paroșeni, Craii Drăghicioni, Craii de la Răsărit, Vestitorii Domnului, Craii din Dealu Babii,  cei de la Cimpa, de la Câmpu lui Neag, Craii de la Taia, Craii din Ștefan, Momârlanii din Lupeni.

”Datinile și obiceiurile străvechi ale oamenilor din Valea Jiului sunt atât de frumoase încât nu trebuie lăsate să se piardă. De când facem Festivalul Crailor,  sunt 26 de ani și dacă ne gândim că aceste tradiții sunt de sute de ani, eu aș zice de mii de ani, este un lucru deosebit. Se spune că un popor fără tradiții, nu are viitor. Uite că noi, în Valea Jiului, din fericire, avem aceste tradiții și cred că avem și viitor.  

Mă înclin în fața celor care au venit să colinde, colindătorilor, dar și în fața celor care au venit să asculte. Este un lucru deosebit pentru noi și sunt bucuros că an de an, nu sunt mai puține, ci mai multe echipe care vin să colinde.    

Sunt 12 echipe de crai din toată Valea Jiului, de la Petrila până la Câmpu lui Neag, cele mai multe din Lupeni unde, din fericire, chiar se păstrează aceste tradiții. Tinerilor le revine misiunea de a culege de la părinți și bunici acest colind al Crailor și de a-l aduce, în pragul Sfintei Sărbători a Crăciunului, în casele oamenilor.

 Pentru că nu e altă bucurie mai mare de sărbători, decât să primești colindători și să te poți bucura de mesajul Nașterii Mântuitorului. Datorită celor care înțeleg acest lucru și fac posibil acest eveniment, există ”Festivalul Crailor” și, odată cu el, există încă, un Crăciun autentic, în Valea Jiului. Mulțumesc tuturor celor care au fost alături de noi, invitaților și sutelor de participanți”, a conchis și Emil Părău, coorganizator al evenimentului.

Festivalul Crailor s-a încheiat afară,  în fața Palatului Cultural cu întrecerea brundușilor, care anunță venirea Crăciunului pentru toți locuitorii Văii Jiului.

 

Distribuie acest articol Oficial Media
Share