Ghid practic pentru îngrijirea orală atunci când porți aparat dentar - Oficial Media

Oficial Media

Echipa unui ziar nu este formata doar din redactori, ci mai ales din cititorii săi!

Ghid practic pentru îngrijirea orală atunci când porți aparat dentar

O bună igienă orală este unul dintre cele mai importante aspecte în ameliorarea prognosticului general al unui tratament ortodontic, ba chiar în scurtarea acestuia. Până la urmă, scopul final este o dantură corect aranjată, albă și strălucitoare, cât mai rapid și cu mai puține cheltuieli, nu?
Ei bine, acest țel nu poate fi atins fără igienă orală adecvată, ce include îndrumare dentară profesională, utilizarea instrumentelor potrivite și motivația pacientului. Prima etapă este educarea pacientului de către ortodont cu privire la necesitatea igienei orale în timpul unui tratament ortodontic.

aparat dentar

Incidența leziunilor albe cretoase este mult mai mare la pacienții care poartă aparate ortodontice fixe. Studiile arată că există un risc de 50-70% să apară cel puțin o demineralizare de-a lungul tratamentului ortodontic fix, luând în considerare următorii factori: paste de dinți cu sau făra flor, igiena orală și dieta. Alți cercetători evidențiază apariția demineralizărilor în proporție de 38%  la evaluarea de la 3 luni după montarea aparatului dentar fix. Procentajul a crescut la 46 % în cadrul evaluării de la 6 luni.

Altă problemă considerabilă este inflamația gingivală, care se poate observa prin sângerări și/sau dureri gingivale la periaj. S-a demonstrat faptul că există o colonizare bacteriană mult mai mare în jurul gingiilor la pacienții cu dispozitive fixe, comparativ cu pacienții fără aparate dentare. La persoanele purtătoare de aparate fixe se mărește nivelul de mediatori proinflamatori datorită deplasărilor dentare. Acest lucru poate întreține boala gingivală.

Igiena orală în tratamentul ortodontic (la domiciliu)

Particulele alimentare prinse în aparate ortodontice clasice (orice aparat dentar fix, în esență – cum ar fi aparatul dentar cu bracketi din ceramică sau aparatul dentar cu safir) constituie o problemă ce trebuie eliminată constant. Așadar, fără minim două sesiuni intense de periaj zilnic (preferabil totuși după fiecare masă, în cazul tratamentelor de îndreptare a dinților), plus apă de gură după fiecare masă, persoana ce optează pentru un aparat dentar fix se poate ciocni de probleme stomatologice. Dentiștii recomandă de obicei utilizarea unei periuțe de dinți de dimensiuni mici pentru periajul zilnic după aplicarea aparatelor dentare. O perie de dimensiuni mici poate ajunge cu ușurință în toate zonele, permițând o periere mai fină și mai aprofundată. De obicei se preferă părul de nailon lustruit cu o suprafață moale și plană de periat; totuși, periile specializate cu detalii mult mai fine pot fi recomandate de medicul dentist. Dușul bucal și periuțele interdentare vor fi o completare eficientă a arsenalului ideal pentru o igienă orală bună, pe parcursul tratamentului ortodontic.

Igiena orală în tratamentul ortodontic (în cabinetul stomatologic)

Orice ortodont experimentat va informa din start pacientul despre necesitatea unui detartraj, urmat de un periaj profesionist, la finalul tratamentului ortodontic. În timpul acestuia se pot face unele manevre pentru a menține un nivel acceptabil al igienei dentare, dar o profilaxie completă se poate aplica anume după eliminarea bracketilor din cavitatea bucală.

Ce alimente ar trebui evitate în timpul purtării aparatelor dentare?

Mestecarea alimentelor tari poate duce la deteriorarea aparatelor dentare. Odată ce elementele încetează să mai adere perfect la suprafața dinților, acestea se pot desface definitiv și nu îndeplinesc funcția dorită. În general, alimentele moi sunt preferate față de alimentele tari și crocante. Unele alimente care ar trebui evitate sunt:

Alimente tari: care necesită un efort de a mușca, cum ar fi covrigi, rulouri tari, mere și nuci, ar trebui consumate după tăierea lor în bucăți mai mici.

Alimente lipicioase: Alimentele care aderă la suprafața dinților trebuie evitate, deoarece tind să se lipească de suprafața dintelui pentru o perioadă mai lungă de timp. Câteva exemple includ caramelele, gumele de mestecat și jeleurile.

Alimente zaharate și procesate: Alimentele precum bomboanele și băuturile cu zahăr pot provoca demineralizarea și apariția cariilor dentare ulterioare.

Alimente crocante: Popcornul, semințele și gheața trebuie evitate complet în timpul unui tratament ortodontic, deoarece forța utilizată pentru a le zdrobi în gură poate duce la ruperea aparatelor dentare.

Pe lângă metodele menționate mai sus, se recomandă protejarea aparatului dentar împotriva oricăror daune externe. Este recomandată abținerea de la activități care implică violența interpersonală și accidente. Dacă îți dorești un zâmbet splendid, respectarea unor reguli simple este realizabilă, nu? Pentru o ofertă aparat dentar, poți oricând vizita clinica Dentarbre (București)!

Distribuie acest articol Oficial Media
Share