Oficial Media

Știri din Târgoviște, Dâmbovița, România.

Lege specială și fonduri guvernamentale pentru consumatorul vulnerabil de energie

427.000 de consumatori vulnerabili de energie vor fi ajutați de ministerul  Muncii

Luni, 11 ianuarie 2021, a avut loc întâlnirea dintre Asociația Municipiilor din România și Ministrul Muncii și Protecției Sociale, Raluca Turcan, având ca temă principală proiectul de LEGE privind stabilirea măsurilor de protecție socială pentru consumatorul vulnerabil  de energie.

În deschiderea întâlnirii, ministrul Raluca Turcan a prezentat pe scurt proiectul de lege care ”vizează existența unui preț accesibil la energie pentru toți consumatorii, cu acces neîntrerupt, cu scopul de a împiedica debranșarea, dar și pentru creșterea energetică a clădirilor și evident condiții de trai mai bune.”

Ministrul Muncii a dat asigurări că proiectul de lege va intra în vigoare la 1 septembrie 2021, iar normele metodologice vor fi definitivate în jurul datei de 1 iulie 2021, astfel încât autoritățile locale, în calitate de intermediari în acest proces cu beneficiarii aflați în risc de sărăcie energetică, să se pregătească. Bugetul va fi asigurat prin transfer de la Ministerul Muncii și Protecției Sociale, estimându-se un numar de 427 000 de beneficiari.

Președinte AMR,  Emil Boc, și-a exprimat aprecierea pentru inițierea consultării cu structurile asociative în timp util și a formulat propuneri pentru modificarea proiectului de lege.

Acestea se vor regăsi în analiza punctului de vedere comun al AMR care va fi transmis Ministerului Muncii și Protecției Sociale în perioada următoare:

Criteriile de încadrare in categoria “consumatorului vulnerabil” ar trebui raportate la venitul mediu net al familiei pentru care se acordă ajutorul. Altfel, încadrarea în categoria “consumator vulnerabil” din motive de vârstă sau sănatate trebuie eliminate, deoarece crează confuzie și orizont de așteptare pentru cetățeni; ar trebui eliminată formularea ”tip de handicap” la art 4, alin 6. Fiind un aspect care ține de protecția datelor cu caracter personal; La art. 4, alin 6 trebuie precizat în normele de aplicare, pentru ce tip de diagnostic sunt acceptate adeverințele eliberate de medicul de familie sau de medicul specialist; stabilirea venitului mediu net lunar, persoanele singure sau care nî categoria “consumatorilor vulnerabili”; referitor la art. 7, punctul 3, în locul sumelor prevazute în proiect, să fie folosit indicatorul social de referinta-ISR; art 25, alin 4 – ”Suplimentul pentru energie se acordă cumulat în funcție de sursele de furnizare a energiei utilizate”, nu reiese dacă suplimentul se acordă pentru toate sursele de energie aflate în locuință.

Ajutorul dat cetățenilor unui stat membru al UE, cetățenilor străini sau apatrizi nu ar trebui acordat din bugetele locale, ci din fonduri guvernamentale. Propunem să se utilizeze pentru toate cererile de beneficiari de asistență socială, inclusiv pentru suplimentul pentru energie, doar model de cerere/declarație pe proprie răspundere pentru acordarea unor drepturi de asistență socială”.

Constantin Toma, președinte Executiv AMR, și-a exprimat interesul de a ajuta persoanele cu adevărat vulnerabile și a adus în discuție ”situația celor care locuiesc în case de zeci de ani și care nu au acte de identitate, aflându-se într-o situație imposibilă. Pentru aceștia ar trebui să se modifice legislația”

La rândul său, primarul municipiului Petroșani,  Tiberiu Iacob –Ridzi în calitate de vicepresedinte AMR, a venit in completarea celor expuse mai sus, fiind de părere că ”locuințele informale reprezintă într-adevăr o problemă și că ar trebui verificată acestă situație prin anchete sociale pentru a nu fi încurajate aceste practici, iar referitor la valoarea declarată a chiriilor, acesta ar putea fi stabilită printr-un indicator în funcție de zona în care se afla, pentru a se evita declararea unei sume fictive”.

La propunerea primarilor de municipii, în cadrul întâlnirii de la Ministerul Muncii au mai fost discutate și probleme legate de vaccinarea anticovid și Legea salarizării.

AMR a fost reprezentată de Emil Boc, Președinte AMR-primarul mun. Cluj-Napoca, Constantin Toma, președinte executiv AMR -primarul mun. Buzău,  Tiberiu Iacob-Ridzi, vicepreședinte AMR – primarul mun Petroșani,  Mihai Chirică, vicepresedinte AMR – primarul mun Iași și Constantin Mitache, director general AMR.

Distribuie acest articol Oficial Media
Share