Oficial Media

Știri din Târgoviște, Dâmbovița, România.

Târgul Țurcana-Regina Munților a reunit mii de iubitori de animale din toată țara

Renumitul Festival   “Țurcana – Regina Munților”, organizat de asociația județeană a crescătorilor de ovine “Dacia” s-a bucurat și anul acesta de un real succes.

Aflat la cea de XVIII a  ediție acesta a reunit pe mai mulți crescători de ovine din țară, dar în primul rând, pe hunedoreni.

Ca în fiecare an Dumitru Andreșoi, cel care prețuiește tradițiile și cel mai are crescător de ovine din România, a făcut în așa fel încât, toți participanți la festival să afle ceva nou, dar să și îmbine plăcutul cu utilul. Au fost nelipsiți reprezentanții APIA; AFIR, Centrul de Informare Turistică, asociații, agenți economici, etc.

Rasa de oi “Țurcană” sau “Valahă” este una dintre cele mai vechi rase de oi din spațiul Carpato – Danubiano – Pontic, aceasta dăinuind până în prezent,  datorită comunităților locale care,  încă mai practică această nobilă meserie.

Secretarul de stat MADR Adrian Pintea s-a reîntâlnit din nou, cu crescătorii de ovine la târgul Țurcana-Regina Munților, organizat de Asociația Crescătorilor de Ovine Dacia Hunedoara.

“Cum e vremea coborârii turmelor de la munte, fermierii noștri păstrează tradiția și sărbătoresc la Târgul Crescătorilor de Ovine Țurcana – Regina Munților.  Lume multă, oameni harnici, tradiție și preocupare pentru creșterea acestei rase cu care fermierii noștri se mândresc! I-am asigurat pe crescătorii de ovine de întreaga noastră susținere, aducându-le precizări importante despre formele de sprijin pe care le pot accesa odată cu intrarea în vigoare a noii politici agricole comune,” a transmis secretarul de stat,  Adrian Pintea.

Această formidabilă rasă de oi își are originea în Carpații României,  iar cei mai iscusiți și pricepuți ciobani care au selectat și ameliorat această rasă sunt cei din zona Munților Orăștiei.

” Am ținut să fim aproape de fermieri, cu un stand de prezentare, cu noutăți utile beneficiarilor noștri. Ultima noutate este programul INVESTALIM, cu o alocare de 600 milioane de euro destinate fermierilor români, pentru  materia primă, ca aceasta să nu mai plece la export.

Agenția de Plăți şi Intervenție pentru Agricultură (APIA) aduce acum  clarificări importante cu privire la Controlul prin monitorizare (“checks by monitoring”) aplicat începând cu Campania 2023.

Ceea ce trebuie să știe fermierii este despre Regulamentul (UE) nr. 2116/2021 al Parlamentului European şi al Consiliului privind finanțarea, gestionarea şi monitorizarea politicii agricole commune,  în ceea ce priveşte sistemul integrat de administrare și control, care prevede la art. 70 obligația statelor membre de a institui și utiliza un sistem de monitorizare (checks by monitoring) a suprafețelor ce trebuie să fie operațional începând cu 1 ianuarie 2023.

Acesta reprezintă o procedură de observare, de urmărire și de evaluare regulată și sistematică a tuturor criteriilor de eligibilitate, a angajamentelor sau a obligațiilor care pot fi monitorizate cu ajutorul datelor obținute de la sateliții Sentinel ai programului Copernicus sau a altor date cu valoare cel puțin echivalentă și este utilizat pentru observarea, urmărirea şi evaluarea activităților şi practicilor agricole desfășurate pe parcelele care fac obiectul intervențiilor bazate pe suprafață astfel încât să se ajungă la o concluzie cu privire la eligibilitatea sprijinului solicitat.

Printr-un algoritm de inteligență artificială dezvoltat pe baza unei serii cronologice de imagini provenite de la sateliții Sentinel 1 și 2, în combinație cu informațiile conținute în declarațiile fermierilor, se identifică:  categoria de folosință a terenului, tipul culturii agricole,  stadiul lucrărilor minime efectuate: arat/însămânțat,  data de răsărire,  cosit/pășunat, recoltat,  suprafețe incendiate,  suprafețe inundate,  suprafețe care nu au utilizare agricolă în interiorul parcelelor de referință, etc.

Parcelele în cazul cărora rezultatul algoritmului corespunde declarației fermierului sunt marcate cu un steguleț verde, fiind confirmate în procent de 95,2% din punct de vedere al categoriei de folosință, al culturii și al suprafeței solicitate și vor putea fi gestionate în control administrativ în vederea determinării și efectuării plăților.

Parcelele în cazul cărora rezultatul algoritmului nu corespunde declarației fermierului sunt marcate cu un steguleț roșu și vor face obiectul unei acțiunii follow-up de clarificare cu fermierul.

Această acțiune are ca scop clarificarea neconformităților identificate, cum ar fi prezența unei/unor alte culturi, prezenţa unor suprafeţe neeligibile, modificarea categoriei suprafeţei agricole, prezenţa unei utilizări neeligibile a terenurilor, tocmai pentru a veni în sprijinul fermierilor astfel încât,  cererile să fie gestionate în mod corespunzător în control administrativ, respectiv pentru a putea fi autorizate la plata în avans, începând cu 16 octombrie 2023.

Trebuie să sprijinim tânăra generație de fermieri, care sunt deschiși noilor tehnologii, schimbării politicii Agricole, conform directivelor europene, să contribuim la dezvoltarea socială a zonelor rurale, montane,continuitatea  tradițiilor  milenare ale poporului român, cum este păstoritul, creșterea animalelor și produsul finit lor,  etc. În colegii mei de la APIA, fermierii vor avea mereu un sprijin și îi îndemn să apeleze cu încredere la noi” a ținut să declare directorul executiv al APIA HUNEDOARA, Veronica Topor.

Printre cei care au onorat cu prezenta târgul de la Costești au fost și reprezentanții Consiliului Județean Hunedoara, parlamentari, prefectul Călin Marin, primari, consilieri județeni, etc.

”Am admirat, alături de vizitatori, cele mai frumoase exemplare de ovine țurcane aduse special pentru expoziție. Am vizitat și standurile producătorilor de produse tradiționale, unde s-au degustat preparate specifice pregătite pentru această sărbătoare. În zona Munților Șureanu, cu deosebire în arealul Orăștiei, creșterea oilor este o îndeletnicire străveche, care nu trebuie lăsată să se piardă. Felicit organizatorii târgului de la Costești care, de la an la an an, cresc nivelul evenimentului și astfel atrag și atenția asupra nevoilor pe care le au crescătorii de ovine din județul Hunedoara” a subliniat președintele Consiliului Județean Laurențiu Nistor.                                                                               

Evenimentul a fost întregit și de un inedit program artistic la și-au adus  contribuția artiștii: Puiu Codreanu, Cristian Pomohaci, Mirela Petrean, Andrada Cerna, Costy Deoancă, Ileana Lăceanu, Lorenna, Iulia Olar, Alina Bîca și Adi Neamțu la taragot.

 

Distribuie acest articol Oficial Media
Share