Oficial Media

Echipa unui ziar nu este formata doar din redactori, ci mai ales din cititorii săi!

Minerii și siderurgiștii își păstrează drepturile în noua Lege a pensiiilor

După ce senatorii au respins amendamentele la noua  Legea  a pensiilor, nemulțumirile angajaților s-au concretizat în mitinguri de protest și greve spontane.

În Valea Jiului minerii au organizat proteste în fața exploatărilor și iată că, mesajele lor au fost auzite de deputați.

Camera Deputaților a dat undă verde proiectului legii pensiilor după ședințele cu scântei din comisii,  fiind aduse câteva modificări față de forma de la Senat, astfel încât,  acestea să nu scadă deloc, iar minerii să se poată pensiona mai devreme,  față de alte categorii.

amendamenteLP

Minerii din Valea Jiului și siderurgiștii hunedoreni își păstrează astfel, drepturile în noua Lege a Pensiilor.

Vârstă și vechimea de pensionare pentru mineri a rămas aceeași ca și în actuala lege, iar  minerii se pot pensiona la 45 de ani cu minim 20 de ani vechime .  Atunci când sunt concediați de la o mina pe închidere, minerii se pot pensiona cu 15 ani vechime și 45 de ani vârstă cu cuantumul corespunzător al pensie în concordanta cu acesta vechime.

La stabilirea cuantumului pensiei minerilor s- a aprobat acordarea unei bonificații mai mari la calculul pensiei,  pentru fiecare an lucrat în condiții speciale.

Conform proiectului Guvernului, de la 1 ianuarie 2024 se majorează cu 13,8% punctul de pensie, de la 1.785 de lei la 2.032 de lei, iar de la 1 septembrie 2024, pensiile se majorează în urma recalculării după noua formulă.

                                                         ”Noua legea pensiilor a fost adoptată!

Este o formă de respect pentru cei care au muncit și muncesc în România.
Legea corectează inechitățile dintre cei care au muncit la fel, dar au ieșit la pensie în ani diferiți, dintre bărbați și femei, între cei care încasează indemnizația minimă socială.
Adoptarea legii în calendarul stabilit va duce la eliminarea plafonului de 9,4% din PIB care îngheța pensiile românilor până în 2070. Reforma este sustenabilă și va aduce stabilitate sistemului de pensii din România,  Reforma este la fel de importantă și pentru salariați: răsplătește munca și contributivitatea, încurajează natalitatea și stimulează continuarea studiilor.
Le mulțumesc colegilor de Minister și din Casa Națională de Pensii Publice pentru mobilizare!
Le mulțumesc colegilor parlamentari pentru votul dat în beneficiul românilor!” a transmit ministrul muncii, Simona Bucura Oprescu.

 

Distribuie acest articol Oficial Media
Share
">
WordPress PopUp Plugin