Oficial Media

Știri din Târgoviște, Dâmbovița, România.

O idee poate deveni pe viitor, o afacere de succes pentru economia Văii Jiului

Palatul Cultural din municipiul Lupeni a găzduit  alături de ADTI Valea Jiului  conferința DIVERSIFICARE ECONOMICĂ ÎN CONTEXTUL TRANZIȚIEI JUSTE ÎN VALEA JIULUI  unde s-a reunit comunitatea din Valea Jiului cu spirit antreprenorial, mediul de afaceri, reprezentanți ai societății civile, etc .

Un juriu format din secretarul de stat din Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului, Lucian Rus, subsecretarul de stat de la Ministerul Investițiilor și Fondurilor Europene, Răzvan Popescu și omul de afaceri Ștefan Militaru în calitate de administrator al  companiei Jiul Construct din Lupeni, au analizat prezentările proiectelor de afaceri prezentate de: Loriana Farcaș, Elena Cazimir, Marius Ibincean, Irina Ciubotaru, Ecaterina Stroe, Ioan Floacă, Daria Nica, Viorel Stroe, Robert Paskuj și Adrian Sunt idei de afaceri care pot avea impact și în comunitățile locale, plecând de la producție produse finite, asistență socială, dezvoltarea turismului din Valea Jiului, pe toate paliere, înființarea de puncte gastronomice locale, promovarea tradițiilor și obiceurile locale, etc.

La sesiunea dedicată pitch-urilor, creativitatea a fost de partea celor 10 dintre antreprenorii participanți care și-au susținut, cu convingere, ideea de afacere. Juriul a decis să ofere premiul în valoare de 1000 de euro  ideii de afacere   tinerei participante Irina Ciobotaru care va construi o platformă digitală în industria evenimentelor, un  EVENT HUB menită să ofere o gamă largă de beneficii,  prin conectarea furnizorilor cu persoanele care urmează să organizeze un eveniment privat sau corporate.

Ca primar îmi propun continuarea proiectului meu   LUPENI, UN NOU ÎNCEPUT! Acesta este un proiect de mare anvergură,  care are ca obiectiv aducerea Lupeniului la un nivel european, prin  finalizarea proiectelor deja începute şi punerea în practică a unor noi proiecte,  care să contribuie la creşterea gradului de urbanizare şi modernizare a localităţii noastre. Ca edil mă bucur că, alături de echipa mea, am depus mai multe proiecte pentru finanțare, care să conducă, în final, la dezvoltarea economică și socială a municipiului Lupeni, pentru că, ne dezvoltăm cu ajutorul fondurilor europene”, a transmis primarul lupenean.

Speakerii prezenți  la conferință  au subliniat că susținerea există, și că odată cu tranziția care, independent de acțiunea noastră, are loc, trebuie să profităm de orice oportunitate și să beneficiem de sprijinul ministerelor și susținerea Comisiei și a altor organisme europene.

Mark Swinnerton  a fost unul dintre invitații și acesta a prezentat cum se poate face reconversia și producerea de energie verde din resursele sectorului minier, așa cum încă mai există, deocamdată și Valea Jiului. Este fondator și CEO al  Green Gravity.

”Suntem încântați să colaborăm cu CEVJ  care are potențialul de a transforma sectorul cărbunelui din România într-un centru de stocare a energiei regenerabile, creând locuri de muncă, creștere și inovație. Tehnologia noastră oferă o soluție unică pentru stocarea excesului de energie regenerabilă folosind gravitația, care poate ajuta la echilibrarea rețelei electrice și la sprijinirea obiectivelor climatice ale UE. Implementarea cu succes a stocării energiei gravitaționale în Valea Jiului va oferi un exemplu de lider pentru tranziția de succes a unei regiuni miniere de cărbune.

Acest proiect are implicații globale pentru climă, locuri de muncă și investiții. Tehnologia de stocare a energiei reprezintă o inovație în căutarea stocării pe durată lungă și economice a energiei regenerabile. Prin reutilizarea activelor miniere, costurile pot fi menținute scăzute. Folosind gravitația ca și combustibil, ne dispensăm de consumul critic de apă, teren și substanțe chimice pe care alte tehnologii de stocare care  se bazează. Decarbonizarea sistemului energetic necesită o implementare rapidă a energiei regenerabile. Pentru a gestiona variabilitatea inerentă a regenerabilelor, stocarea energiei trebuie adăugată la rețelele noastre electrice. Soluția noastră tehnologică utilizează componente mecanice convenționale,  pentru a permite instalarea stocării de energie la costuri reduse,  la siturile miniere moștenite ”, a spus Mark Swinnerton.

Marco Migliara managerul de program ai Unității E2  de la Comisia Europeană  a completat, prin intervenția sa prin Zoom, care sunt viitoarele etape ale programului de Tranziție Justă, în care este cuprinsă și Valea Jiului, oportunitățile sale de dezvoltare cu ajutorul fondurilor europene, alocate special, acestui program.

https://www.facebook.com/watch/?ref=saved&v=411079371307030

”Din perspectiva MIPE aș dori să vă asigur că Valea Jiului  reprezintă un subiect  reper în contextul politicii naționale de dezvoltare regională și mai ales  în contextul provocărilor ridicate de revoluția verde și tranziția energetică și are prealocată prin programele 2021-2027  o finanțare totală de peste 287 milioane de euro pentru investiții în domeniul sănătății, educației, ocupării, tranziției juste și dezvoltării regionale. (…) În funcție de necesități beneficiarii sau potențialii investitori din regiunea ITI Valea Jiului  vor putea aplica în cadrul apelurilor naționale fără alocare dedicată ITI, cu respectarea condițiilor specifice fiecărui apel în parte. Aș dori să încurajez toți actorii din regiune să se implice pentru valorificare oportunităților fără precedent de care beneficiază Valea Jiului în contextul strategiei și vă asigur de întreaga susținere din partea MIPE pentru implementarea Planului de acțiuni a strategiei și al instrumentului ITI într-o manieră cât mai eficientă și constructivă”  a ținut să le spună celor prezenți, subsecretarul de stat din cadrul MIPE, Răzvan Popescu. Legat de viitoare alocările pe care le va face guvernul, MIPE și alte ministere  vom prezenta, pe larg  într-un viitor articol, oportunitățile de finanțare.

tranz justa info de baza

”Banii nu sunt, câteodată o problemă, atâta timp cât ideea este bună, sustenabilă. Scopul nostru a fost să aducem claritate în idei, să le punem pe hârtie. E un pas foarte important acesta, că noi avem metahna asta de nu mai a trece de la idee, la fapte. Și, după aceea, când avem claritate și facem ce ne place, atunci și ideea va putea fi finanțată și, din toate START-UP-urile avem siguranța, că o majoritate,  pot deveni afaceri de succes. De la noi vor avea deschidere, avem un rol foarte important, în elaborarea a cât mai multor propuneri de proiecte, concomitent cu identificarea tuturor resurselor de finanțare posibile”, a conchis Alexandru Kelemen, directorul executiv al ADTI Valea Jiului.

Distribuie acest articol Oficial Media
Share