Oficial Media

Știri din Târgoviște, Dâmbovița, România.

O politică externă fermă a României: gestionând provocările și maximizând oportunitățile

Ministrul afacerilor externe Luminița Odobescu a găzduit miercuri, 30 august 2023, cea de-a doua zi a Reuniunii Anuale a Diplomației Române, care se desfășoară sub tema „O politică externă fermă a României: gestionând provocările și maximizând oportunitățile”. Astfel, în cadrul celei de-a doua zile, programul RADR 2023 a inclus patru sesiuni de lucru interne, pe teme legate de: afaceri europene; economie, digitalizare și schimbări climatice; organizarea alegerilor în străinătate; promovarea diplomației culturale și cooperării științifice.

În cadrul primei sesiuni de lucru, intitulată „Contribuția diplomației române la consolidarea proiectului european: lecții învățate și formularea priorităților României”, invitații speciali ai ministrului afacerilor externe Luminița Odobescu au fost: Alin Andrieș, secretar de stat în Ministerul Finanțelor, Cosmin Boiangiu, director executiv al Agenției Europene pentru Muncă, și Alina Pădeanu, Serviciul European pentru Afaceri Externe.

Temele centrale ale dezbaterilor moderate de Daniela Gîtman, secretar de stat în cadrul Ministerului Afacerilor Externe, au fost: contribuția României la consolidarea Uniunii Europene, în noul context generat de redefinirea politicilor și acțiunilor Uniunii, pe fondul provocărilor din ultimii ani și în special al contextului creat de războiul din vecinătatea imediată. De asemenea, a fost dezbătut procesul de redefinire a rolului politicilor europene în susținerea obiectivelor de reziliență și competitivitate și de reducere a dependențelor excesive.

Ministrul Luminița Odobescu a subliniat în intervenția sa din deschiderea sesiunii că, în materie de afaceri europene, MAE, uneori înaintea altor instituții, poate repera măsuri și decizii ce pot fi de interes pentru România sau pot deveni imperative pentru ea. În context, a arătat că este necesar un efort constant de formare, pentru ca acțiunea europeană să fie în mod real asumată ca parte a acțiunii naționale în toate domeniile relevante și nu ca un factor extern interesului propriu, național.

În intervențiile lor, reprezentanții executivului au arătat că Planul Național de Redresare și Reziliență reprezintă un obiectiv de țară, precum și că, în contextul viitoarelor discuții referitoare la eventualele modificări ale cadrului financiar multianual 2021-2027, alocărilor aferente Politicii de Coeziune (buget care în cazul României mobilizează investiții de peste 46 miliarde euro, în următorii 7 ani) li se va acorda o atenție deosebită.

Cea de-a doua sesiune de lucru, deschisă de ministrul afacerilor externe Luminița Odobescu și moderată de secretarul de stat pentru procesul de aderare a României la Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE), Luca Niculescu, a fost dedicată tematicilor economice, ale digitalizării și schimbărilor climatice, bucurându-se de participarea ministrul economiei, antreprenoriatului și turismului, Ştefan-Radu Oprea, ministrului energiei,  Sebastian Burduja, și ministrului mediului, Mircea Fechet. De asemenea, au participat Alexandra Bocșe, consilier de stat în cadrul Administrației Prezidențiale, Alina Jalea, consilier de stat în cadrul Guvernului României, Mihai Daraban, președintele Camerei de Comerț și Industrie a României, Rareş-Ştefan Burlacu, secretar de stat, președinte Agenției Române pentru Investiții și Comerț Exterior (ARICE).

                                                                       

 

În intervenția sa, șeful diplomației române a abordat aspecte legate de situația economică a României în contextul regional și european actual, perspectivele și oportunitățile economice oferite de procesul de digitalizare și rolul României ca parte a efortului european și internațional de combatere a schimbărilor climatice. La rândul lor, oficialii invitați au prezentat politicile coerente și ambițioase derulate de țara noastră în prezent și care au condus la creșterea progresivă a implicării, dar și profilului țării noastre în plan internațional, precum și la un record de investiții financiare străine directe în România, 2022 fiind cel mai bun an din istoria țării în această privință (peste 10 miliarde de euro investiții directe).

                                                                       

De asemenea, au fost prezentate și discutate aspecte ale procesului de aderare a României la Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE), cel mai important obiectiv strategic de țară după aderarea la NATO și UE, fiind unanim subliniată relevanța acestuia, care va impulsiona continuarea reformelor interne și îmbunătățirea politicilor în toate domeniile de activitate economică și socială, cu accent pe guvernanța publică, investiții și fiscalitate, dezvoltare sustenabilă, protecția mediului și acțiunea climatică, integritate publică și politici anticorupție, educație, precum și tranziție digitală.

Ultimele două sesiuni desfășurate în cadrul RADR 2023 au fost dedicate dezbaterilor privind procesul de organizare a alegerilor din anul 2024, precum și rolului misiunilor diplomatice ale României în promovarea diplomației culturale și cooperării științifice.

În cadrul discuțiilor cu Președintele Autorității Electorale Permanente, Toni Greblă, directorul STS, Ionel-Sorin Bălan, și directorul general al Poștei Române, Florin-Valentin Ștefan, au fost abordate diferite aspecte ale apropiatului an electoral 2024, care va reprezenta, atât pentru Ministerul Afacerilor Externe, cât și pentru misiunile României, o provocare fără precedent, prin succesiunea a trei procese electorale (alegeri pentru Parlamentul European, alegerea Președintelui României și alegerile pentru Parlamentul României) și gestionarea a peste patru milioane de potențiali votanți. În context, a fost reliefată importanța sprijinului nemijlocit acordat de cetățenii români din străinătate în buna desfășurare a procesului electoral.

Promovarea diplomației culturale și cooperării științifice cu sprijinul misiunilor diplomatice a fost discutată în cadrul ultimei sesiuni plenare, la care au participat Bogdan-Gruia Ivan, ministrul cercetării, inovării și digitalizării, Diana Baciuna, secretar de stat, Ministerul Culturii, și Ionel Florian Lixandru, secretar de stat, Ministerul Educației Naționale. Discuțiile moderate de secretarul de stat pentru relații interinstituționale Janina Sitaru au prilejuit reanalizarea instrumentarului și priorităților diplomației culturale și cooperării științifice a relației cu românii din diaspora, în special a consolidării acesteia în plan multidimensional. Totodată, a fost dezbătută și aprofundată necesitatea instituirii unui plan de acțiune strategic multianual și multi-fațetat privind diplomația culturală și științifică, ca vectori esențiali ai schimbului de idei, informații, artă, limbă și cultură între națiuni și, nu în ultimul rând, ca elemente esențiale ale politicii externe.

Distribuie acest articol Oficial Media
Share