Obiceiuri și tradiții păstrate în Straja și Retezat - Buta - Oficial Media

Oficial Media

Echipa unui ziar nu este formata doar din redactori, ci mai ales din cititorii săi!

Obiceiuri și tradiții păstrate în Straja și Retezat – Buta

Măsuratul oilor în Straja 

În  zona  de vest a Văii  Jiului încă se păstrează vechile tradiţii pastorale, dintre care unele datează de pe vremea dacilor şi romanilor. Ciobanii se pregătesc  încă din luna luna mai  cu turmele la munte, în transhumanţă, iar gospodarii participă la măsuratul  laptelui. În funcţie de acesta, gospodarii vor primi produsele lactate preparate de ciobani.

Pe culmile munților, la stâne se păstrează obiceiurile locului de a prepara brânza și produsele lactate în funcție de cerințele beneficiarilor.

În stâna comunității, fiecare dintre localnicii care-i vine rândul să iasă la „brânză”  duce în munte tot ceea ce îi este necesar lui, familiei și ciobanilor .

De la aproximativ 300 de oi, de trei ori pe zi, se mulge laptele.  Și rezultă mai puțin de 50 de litri de lapte. Măsuratul laptelui se face cu  ajutorul țancului, în chegătoare (n.r. un vas mare de aproapre 100 de litri din inox). Cu ajutorul unui instrument de măsurat numic ”știrc” , cu care se amestecă  laptele, după ce se încheagă cu ajutorul cheagului natural, se adună laptele, se taie și apoi se strecoară. După ce este pregătită corespunzător, brânza se prepară pentru a sta în condiții bune, pentru iarnă. După ce se stabileşte rânduiala la brânză,care durează și câteva ore,  momârlanii şi invitaţii lor încing adevărate petrecer,  la care sunt invitaţi  și lăutarii locului.

Tradiția măsuratului  oilor s-a petrecut zilele trecute și în stațiunea Straja. Aici, turiștii care vin în Straja pot vedea cum se măsoară laptele, cum se prepară și pot degusta din produsele tradiționale care se fac la stână, în special,  de bărbați.   La evenimentul din Straja  a participat și cunoscutul om de televiziune, care s-a îndrăgostit iremediabil de Straja, Andi Moisescu.”Măsuratul oilor e un obicei străvechi, păstrat cu grijă din generaţie în generaţie și printre momârlanii din Straja.Într-o atmosferă de sărbătoare, se măsoară laptele muls de la oi, stabilindu-se astfel rânduiala la ciobănit, la stână şi la brânză.Bucuria de a petrece o zi atât de specială alături momârlani și invitații lor cred că mi se citește în priviri” a ținut să  spună, Andi.

I-au stat alături primarul Lucian Resmeriță și alți proprietari de cabane și pensiuni din zonă.

Mioarele și participanții la evenimentul  pastoral au fost binecuvântați de părintele Dimitrie Ivașco, starețul mănăstirii Straja.

” Suntem mândri să păstră tradițiile locului, cum este măsuratul oilor. Vreau să-i felicit pe cei implicați în păstrarea frumoasei acestei tradiții românești și mulțumim pentru promovare, Andi Moisescu !Vreau să le mulțumesc totodată,  tuturor celor care promovează stațiunea Straja, organizatorilor de tabere de vară: Andrei Resiga, Marius Fodoran, Șerban Copot. Noi, ca administrație locală, ne vom continua proiectele de dezvoltare a  stațiunii, iar parteneriatul public –privat a fost unul de succes, care va continua” a ținut să declare primarul Lucian Resmeriță.

Participanții la  măsuratul oilor de la stâna din Straja, au participat apoi și  la o  tradiționala agapă.

Niciunde nu regăsim de exemplu urma dacilor,  precum în aceste tradiții de a prepara laptele și produsele tradiționale  sus, în vîrf de munte, în care putem citi demnitatea şi vigoarea neamului.Tradiţia este aşadar chiar mai mult decât o seamă de virtuţi, este calea prin care să ne redescoperim demnitatea, prin care să ne afirmăm valoarea şi prin care să stăm cu capul sus. Un neam ca al nostru, care deţine o asemenea comoară, nu are voie să fie umil şi aplecat, indiferent cum ne-ar dori unii şi alţii.

Iar filmarea este făcută în Parcul Național Retezat, la stâna de la Buta, alături de un momârlan al locului, Ion Hobiceanu.

 

 

 

 

Distribuie acest articol Oficial Media
Share