Oficial Media

Știri din Târgoviște, Dâmbovița, România.

Povestea copacului cu lalele continuă la 141 de ani

Copacul cu lalele din Aninoasa, județul Hunedoara, se va  lasa admirat în toată splendoarea lui  începând de săptămâna viitoare, pentru că va înflori.

Cunoscut și sub numele de copacul lui Jules Verne, atrage curioșii dornici de fotografii inedite, dar și de câteva minute de liniște în natură.

Originar din America de Nord, tulipanul aflat în apropiere de oraşul Aninoasa din Hunedoara i-a atras ca un magnet pe curioşi. Şi nu e de mirare, mai ales că nu a înflorit în fiecare an, după cum spun oamenii. Doar în câteva localităţi din judeţul Hunedoara, iubitorii de specii vegetale exotice pot admira o minunăţie de copac, un adevărat monument al naturii, cunoscut sub numele de „tulipan”. Acest arbore rar în România poate fi văzut la Aninoasa, Ghelari, în parcul dendrologic din Simeria care deţine cea mai valoroasă colecţie de plante lemnoase exotice din România, plantate începând cu a doua jumătate a secolului al XVIII-lea, la Petroşani sau în curtea castelului Pogany de la Păclişa, Hunedoara fiind judeţul în care se află cele mai multe exemplare din România, însă alte exemplare au fost remarcate și în alte zone ale țării, de la Reșița până la Rădăuți sau Bistrița.

”Asociația PRO ANINOASA a reușit să armonizeze frumosul zonei Copacului cu lalele din Aninoasa de Valea Jiului, pentru că, peste câteva zile bobocii, în număr mare, vor „exploda” cu armonia culorilor și ne vor „îmbăta” privirea.

Ecologizarea, curățatul și vopsitul mobilierului a fost opera: prof. Pascu Elena, președintele Asociației PRO ANINOASA, educator Malea Gabriela (un viitor membru al asociației), Aionesei Vasile – un om muncitor și de nădejde din Aninoasa, pictor Lili Rub – membru al Uniunii Artiștilor Plastici din România, prieten de nădejde al Asociației PRO ANINOASA și viitor membru și bineînțeles, subsemnatul, ancorat cu fapte și realizări pentru comunitatea municipiului Petroșani și a Văii Jiului. Chiar dacă am promovat acțiunea de câteva zile, un singur voluntar am avut: Lili Rub! Nici o mașină nu oprit în timp de OPT  ore cât am lucrat la Copacul cu lalele! Credem că imaginile vă vor aduce sufletește către frumusețea și istoria acestui Copac cu lalele și veți găsi un moment de liniște pentru a transmite prietenilor dumneavoastră, ce dar al naturii are Valea Jiului, la Aninoasa!”  a ținut să declare inimosul Viorel Pascu, cel care se implică activ în viața socială a Văii Jiului.

Distribuie acest articol Oficial Media
Share