Ministerul Finanțelor a elaborat lista proiectelor de investiții publice semnificative prioritizate ce vor fi utilizate la elaborarea proiectului de buget pentru anul 2024.
În procesul de prioritizare, nouă ordonatori principali de credite au transmis informații cu privire la 221 de proiecte de investiții publice semnificative, cu o valoare actualizată totală de 319.783.446 mii lei și un rest de finanțat pentru finalizarea acestora de 208.338.195 mii lei.
Creditele bugetare alocate pentru aceste proiecte în anul 2023 sunt în valoare de 17.425.790 mii lei.
Dintre acestea, 62 sunt proiecte ale căror lucrări de execuție sunt finalizate (stadiul fizic 100%) însă nu sunt închise financiar, fiind necesare plăți pentru sentințe civile, costuri aferente procedurii DAB, sentințe arbitrale, certificate finale, asistență juridică, audit de siguranță rutieră, litigii, exproprieri, etc., prezentate separat în Anexa( vezi pdf-urile din material) la memorandum. Sumele alocate vor fi disponibilizate la momentul emiterii hotărârilor judecătorești/deciziilor finale/finalizării dosarelor privind exproprierile.
După stingerea obligațiilor de plată, ordonatorii principali de credite vor face demersurile necesare, în condițiile legii, pentru închiderea financiară a acestora, în vederea descongestionării spațiului fiscal potrivit prevederilor art. 10 alin. (2) din Normele metodologice privind prioritizarea proiectelor de investiții publice, aprobate prin H.G. nr. 225/2014.
Din analiza datelor transmise de ordonatorii principali de credite, Ministerul Transporturilor și Infrastructurii se situează pe primul loc cu un număr de 108 proiecte de investiții publice semnificative aflate în diferite stadii de implementare, având o valoare actualizată totală de 251.591.859 mii lei și un rest de finanțat până la finalizare de 180.356.985 mii lei. Separat de acestea, 60 de proiecte au lucrările de execuție finalizate, cu un rest de finanțat în valoare de 5.605.861 mii lei, sume necesare pentru plata sentințe civile, costuri aferente procedurii DAB, sentințe arbitrale, certificate finale, asistență juridică, audit de siguranță rutieră, litigii, exproprieri, etc.
Alocările bugetare în anul 2023 aferente acestor proiecte sunt în sumă de 405.613 mii lei.
Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor gestionează un număr de 13 proiecte aflate în diverse stadii de implementare cu o valoare actualizată totală de 7.198.671 mii lei și un rest de finanțat până la finalizarea acestora de 4.845.273 mii lei. Alocarea bugetară aferentă acestor proiecte în anul 2023 este de 430.042 mii lei. Proiectul ”Amenajări hidrotehnice în bazinul hidrografic Niraj, jud. Mureș” este finalizat (100% fizic) însă nu este închis financiar fiind necesare plăți pentru derularea contractului de asistență juridică privind exproprierea terenurilor.
Ministerul, Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației gestionează un număr de 21 proiecte, cu o valoare actualizată totală de 5.026.174 mii lei și un rest de finanțat până la finalizarea acestora de 4.297.306 mii lei, din care 10 proiecte sunt noi și 11 proiecte se află în implementare. Alocarea bugetară aferentă acestor proiecte în anul 2023 este de 526.065 mii lei.
Ministerul Sănătății gestionează un număr de nouă proiecte semnificative, cu o valoare actualizată totală de 9.927.395 mii lei și un rest de finanțat până la finalizarea acestora de 9.398.195 mii lei, din care 8 proiecte sunt în derulare și 1 proiect nou. Alocarea bugetară aferentă acestor proiecte în anul 2023 este în valoare de 412.360 mii lei.
Ministerul Justiției gestionează un număr de două proiecte semnificative, cu o valoare actualizată totală de 1.175.463 mii lei și un rest de finanțat până la finalizarea acestora de 1.166.006 mii lei. Alocarea bugetară aferentă acestora în anul 2023 este de 6.316 mii lei.
Ministerul Apărării Naționale gestionează un număr de trei proiecte semnificative, aflate în derulare, cu o valoare actualizată totală de 508.215 mii lei și un rest de finanțat până la finalizarea acestora de 426.180 mii lei. Alocarea bugetară aferentă celor trei proiecte, în anul 2023, este de 77.500 mii lei.
Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării gestionează două proiecte semnificative, din care un proiect este finalizat urmând ca în anul 2023 să se efectueze plățile aferente salariilor, auditului financiar si studiilor de coexistentă, iar Serviciul de Protecție și Pază și Ministerul Afacerilor Interne derulează fiecare câte un proiect de investiții publice semnificativ.
Politica în domeniul investițiilor publice vizează atât creșterea ritmului de finanțare în vederea finalizării proiectelor aflate în stadii avansate de implementare, în scopul descongestionării spațiului fiscal bugetar, cât și promovarea de proiecte de investiții publice noi finanțate, în principal, din fonduri europene nerambursabile, în vederea accelerării gradului de absorbție a acestora.
DACA TI-A PLĂCUT URMĂREȘTE PAGINA NOASTRA!!
EXCLUSIVE BREAKING NEWS
Protest uriaș în Capitală! Cel mai mare miting împotriva deciziei abuzive de anulare a alegerilor
Cristi Iordache – Stirea zilei ascunsă de principalele trusturi de presă. Protestele din Piata Universitatii
Copiii cu dizabilități din Târgu Mureș, victimele DGASPC și indiferenței statului. Atenție, imagini șocante!
Pandemia trenuleț – momentul când bogații se îmbogățesc
Mark Zuckemberg reduce semnificativ cenzura după ce a închis gura întregii lumi
Dictatura vine din vest din păcate, deși iubim vestul, deși ne place democrația lor. Ne-au folosit resursele țării și pe noi pe post de sclavi.
LIFE STYLE
Fă dragoste doar cu cine îți mângâie sufletul
Lună plină în Rac, 13-14 ianuarie 2025: Suntem încurajați să ne concentrăm pe noi moduri de a gândi și de a fi
Cancerul poate fi învins prin POST. Ce se întampla atunci cand ținem post?
10 filme americane de dragoste pe care să le vezi măcar o dată în viață
Masajul Prostatic și Beneficiile Sale Pentru Sănătatea Bărbaților
DESTINATII
Plan de măsuri pentru a evita situațiile cu impact negativ asupra turiștilor care vor ajunge în stațiunile hunedorene
Domeniului schiabil din Pasul Vâlcan se poate finaliza cu fonduri europene
Importanta asigurarii de calatorie pentru vacantele tale in tari straine
Top 5 motive să alegi Maldivele ca destinație de vacanță la mare pe timpul iernii
Te ajutam sa faci bagajul!
SANATATE
Tonic general al organismului – Apa cu miere vă ajută să vă restabiliți sănătatea
Cum să prevenim alergiile la copii – Mihaela Bilic
Prevenirea problemelor de vedere la copii: sfaturi esențiale
Ai grijă de organele tale, nu le mai speria
Spune-mi ce te doare și îți voi spune ce să iubești
Mihaela Bilic: Slăbiți cu ciorbă! Strategie dietetică după excesele de sărbători
URMARITI OFICIAL MEDIA PE CANALELE NOASTRE
AUTORII OFICIAL MEDIA
De ce ne sperie o VIATA NOUA? - Oana Grigore
Ce mai poti citi
Protest AUR. Dâmbovițenii cer sfârșitul regimului ilegitim și dictatorial PSD-PNL-UDMR
„Singuri, putem merge mai repede, dar împreună, putem merge mai departe”
Inculpaţii sunt prezumaţi nevinovaţi până la probarea vinovăţiei în instanţele judecătoreşti române competente