Oficial Media

Știri din Târgoviște, Dâmbovița, România.

”Să vorbim despre OBEZITATE”

Un nou studiu publicat de The Lancet arată că, în 2022, peste UN  miliard de oameni din lume trăiesc acum cu obezitate.

La nivel mondial, obezitatea în rândul adulților s-a dublat din 1990 și s-a de patru ori în rândul copiilor și adolescenților (cu vârste între 5 și 19 ani). Datele arată, de asemenea, că 43% dintre adulți erau supraponderali în 2022. Studiul arată, de asemenea, că, deși ratele de subnutriție au scăzut, aceasta este încă o provocare pentru sănătatea publică în multe locuri, în special în Asia de Sud-Est și Africa sub-sahariană. Țările cu cele mai mari rate combinate de subpondere și obezitate în 2022 au fost națiunile insulare din Pacific și Caraibe și cele din Orientul Mijlociu și Africa de Nord.

Malnutriția, sub toate formele ei, include subnutriția (epuizare, pirozie, subpondere), vitamine sau minerale inadecvate, supraponderalitate și obezitate. Subnutriția este responsabilă pentru jumătate din decesele copiilor sub  cinci ani, iar obezitatea poate provoca boli netransmisibile precum boli cardiovasculare, diabet și unele tipuri de cancer. 

„Acest nou studiu evidențiază importanța prevenirii și gestionării obezității de la începutul vieții până la vârsta adultă, prin dietă, activitate fizică și îngrijire adecvată, după cum este necesar Revenirea pe drumul cel bun pentru a îndeplini obiectivele globale de reducere a obezității va necesita munca guvernelor și comunităților, susținută de politici bazate pe dovezi ale OMS și agențiilor naționale de sănătate publică. Important, este nevoie de cooperarea sectorului privat, care trebuie să fie responsabil pentru impactul asupra sănătății al produselor lor”  a spus dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, directorul general al OMS.

În 2022, excesul de greutate afectează aproximativ 37 de milioane de copii sub 5 ani la nivel global și peste 390 de milioane de copii și adolescenți cu vârsta cuprinsă între 5 și 19 ani erau supraponderali, inclusiv 160 de milioane care trăiau cu obezitate – 75% dintre care trăiesc în țări cu venituri mici și medii.  Acest lucru reflectă un sistem alimentar care nu reușește să ofere diete nutritive pentru copii și sistemele de sănătate care nu reușesc să abordeze obezitatea înainte ca indivizii să prezinte comorbidități.

În multe contexte, această situație este agravată și mai mult de inegalitatea, inclusiv de factorii financiari, sociali și structurali ai obezității – de la marketing generalizat la acoperirea slabă a asistenței medicale – ceea ce înseamnă că mulți copii din întreaga lume sunt expuși la medii care nu promovează sănătatea, ci încurajează. creștere în greutate.

Prejudecățile și stigmatizarea pe care mulți tineri afectați de supraponderalitate și obezitate le experimentează în viața lor de zi cu zi le dăunează, de asemenea, sănătății mintale și stimei de sine.

Ziua Mondială a Obezității – 4 martie  este o zi unificată de acțiune care solicită un răspuns coeziv, transsectorial, la criza obezității.

Tema campaniei din acest an este „Să vorbim despre obezitate”

Vrem să valorificăm puterea Zilei Mondiale a Obezității pentru a începe conversații transversale. Privind sănătatea, tineretul și lumea din jurul nostru pentru a vedea cum putem aborda obezitatea împreună.

Ca atare, pentru Ziua Mondială a Obezității 2024, Coaliția Globală pentru Obezitate – formată din UNICEF, OMS și Federația Mondială a Obezității – găzduiește un webinar global condus de tineri pentru a debloca conversații despre modul în care acest subiect afectează viața tinerilor din întreaga lume. și schimbarea concretă pe care o cer tinerii. Evenimentul global online va servi drept un moment pentru acei factori de decizie care lucrează în agențiile ONU, mediul academic, societatea civilă și guvern pentru a asculta.

Obezitatea este o boală cronică complexă. Cauzele sunt bine înțelese, la fel și intervențiile necesare pentru a limita criza, care sunt susținute de dovezi solide. Cu toate acestea, acestea nu sunt implementate. La Adunarea Mondială a Sănătății din 2022, statele membre au adoptat Planul de accelerare al OMS pentru a opri obezitatea, care sprijină acțiunile la nivel de țară până în 2030.

Până în prezent, 31 de guverne sunt acum în fruntea de a reduce epidemia de obezitate prin implementarea planului. 

Intervențiile de bază sunt: acțiuni de sprijinire a practicilor sănătoase din prima zi, inclusiv promovarea, protecția și sprijinul alăptării; reglementări privind comercializarea dăunătoare a alimentelor și băuturilor pentru copii; politicile de alimentație și nutriție în școli, inclusiv inițiative de reglementare a vânzărilor de produse bogate în grăsimi, zaharuri și sare în apropierea școlilor; politici fiscale și de prețuri pentru promovarea dietelor sănătoase; politici de etichetare nutrițională; campanii de educare și conștientizare a publicului pentru diete sănătoase și exerciții fizice; standarde pentru activitatea fizică în școli; și integrarea serviciilor de prevenire și management al obezității în asistența medicală primară.

„Există provocări semnificative în implementarea politicilor care vizează asigurarea accesului accesibil la diete sănătoase pentru toți și crearea de medii care să promoveze activitatea fizică și un stil de viață general sănătos pentru toată lumea”, a declarat dr. Francesco Branca, director al Departamentului de Nutriție și Siguranță Alimentară al OMS și unul dintre coautorii studiului.

Țările ar trebui  să se asigure că sistemele de sănătate integrează prevenirea și gestionarea obezității în pachetul de servicii de bază

Abordarea subnutriției necesită acțiuni multisectoriale în agricultură, protecție socială și sănătate, pentru a reduce insecuritatea alimentară, pentru a îmbunătăți accesul la apă curată și la canalizare și pentru a asigura accesul universal la intervenții esențiale de nutriție.

În prezent, România se înscrie în trendul ascendent al creșterii numărului de pacienți care suferă de obezitate, estimările pentru viitor arătând că 4 din 10 bărbați, 3 din 10 femei și 3 din 10 copii (în special, băieți) ar putea suferi de obezitate până în 2035.

În era tehnologiei, Diabeta se distinge ca un chatbot medical inovator, oferind informații esențiale specialiștilor din domeniul sănătății. Platforma se bazează pe date din Rezumatele Caracteristicilor Produsului (RCP), ghiduri și protocoale oficiale, consolidându-se ca un instrument de referință pentru medicii diabetologi.

Distribuie acest articol Oficial Media
Share