Oficial Media

Știri din Târgoviște, Dâmbovița, România.

“Creșterea accesului și eficacității serviciilor de îngrijire medicală dedicate pacientului critic: pacient cu accident vascular cerebral”

Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, prin Autoritatea de Management pentru Programul Sănătate, publică Ghidul Solicitantului pentru Apelul de proiecte FSE+ “Creșterea accesului și eficacității serviciilor de îngrijire medicală dedicate pacientului critic: pacient cu accident vascular cerebral” din cadrul Priorității 3: Creșterea eficacității și rezilienței sistemului medical în domenii critice, de importanță strategică cu impact transversal asupra serviciilor medicale și asupra stării de sănătate, FSE+, Obiectiv de politică 4, Obiectiv Specific ESO4.11.

Ghidul Solicitantului a fost aprobat prin Ordinul Ministrului Investițiilor și Proiectelor Europene nr. 124/15.01.2024.

La nivel mondial, AVC constituie cea de-a treia cauză a deceselor înregistrate, după bolile cardiovasculare și cancer. În fiecare an se înregistrează în Europa un milion de Accidente Vasculare Cerebrale (AVC), iar România este plasată, potrivit ultimelor statistici, în primele trei țări europene în ceea ce privește incidența crescută a bolilor cerebrovasculare, precum și mortalitatea de cauză cerebrovasculară.

România înregistrează cea mai mare mortalitate prin AVC din Europa (21,64%), la nivel național fiind a doua cauză de deces, după bolile cardiovasculare. Anual, în România 55.000 persoane suferă un AVC ischemic, 7.500 un AVC hemoragic și 1500 o hemoragie subarahnoidiană, iar alternativele moderne de tratament se oferă într-o proporție foarte redusă comparativ cu UE.

 Pentru acest apel de proiecte, solicitant eligibil este:

Unitatea sanitară publică, cu activitate universitară, cu competențe în furnizarea de tratament acut al accidentului vascular cerebral (UAVCA) și care deține în structura internă; unitate/unități de terapie acută neurologică; secție de neurochirurgie; tehnici imagistice necesare (CT/CTA, RM/Angio – RM, Doppler trans-cranian).

Pentru a fi eligibil, solicitantul trebuie să demonstreze următoarele cerințe privind capacitatea operațională: cerințe structură unitate sanitară: în structura internă există minim 2 medici radiologi intervenționiști atestați sau medici cu atestat de neuroradiologie intervențională;   cerințe dotări minime necesare: angiograf mono sau biplan;  cerințe experiență dovedită în: elaborarea de protocoale/ghiduri privind diagnosticul și tratamentul pacienților critici cu afecțiuni vasculare cerebrale acute; organizarea de activități de formare a personalului medical de a răspunde și gestiona cazurile de pacienți critici cu patologie vasculară cerebrală acută.

https://www.facebook.com/watch/?ref=saved&v=398847476003121

 

Acțiunile sprijinite prin prezentul apel de propuneri de proiecte sunt dezvoltate în contextul acțiunii C. Măsuri destinate creșterii accesului și eficacității serviciilor de îngrijire medicală dedicate pacientului critic (ex. pacient cu AVC, etc.), inclusiv a structurilor suport (ex. ambulanța/ SMURD/ UPU/ etc.), prin dezvoltarea instrumente de lucru, a unor mecanisme care să asigure abordarea integrată între structurile implicate și acțiuni de formare/actualizare de competențe ale personalului implicat din cadrul priorității 3 – FSE+.

Conform ghidului solicitantului, proiectele se vor depune exclusiv prin sistemul informatic MySMIS2021 în perioada 16 ianuarie – 29 februarie 2024. Alocarea totală pentru apelul de proiecte este de 15.000.000 de euro. Ghidul Solicitantului este disponibil la: https://mfe.gov.ro/ghiduri-ms/interventii-dedicate-pacientului-critic-cu-patologie-vasculara-cerebrala-acuta/

 

Distribuie acest articol Oficial Media
Share