Oficial Media

Știri din Târgoviște, Dâmbovița, România.

Stațiunea Straja e în topul celor  mai bune stațiuni din Europa 

În România sunt 164 de pârtii de schi omologate, a căror lungime cumulează peste 164 kilometri.

Stațiunea turistică Straja Lupeni a apărut și s-a dezvoltat în jurul unui domeniu schiabil cu o puternică tradiție, conturată în anii ’30 ai secolului trecut. Beneficiind de pârtii de schi destinate începătorilor, avansaților dar și experților, domeniul Schiabil Straja s-a dezvoltat continuu în ultimii 30 de ani,  devenind unul dintre cele mai căutate domenii schiabile din țara noastră, fiind frecventată în weekenduri, în plin sezon de schi, de peste 4000 de turiști, ca medie. 

 

Stațiunea Straja din Hunedoara este cea de-a doua stațiune de schi din Europa, potrivit SportsCover Direct și revistabiz.ro.

Cercetarea a analizat opt metrici diferite de pe skiresort.info, inclusiv prețul total pentru un abonament de schi de o zi, evaluarea medie cu stele, numărul de instalații de urcare, altitudinea maximă, lungimile pârtiilor, prețul mediu al hotelurilor și numărul de hoteluri într-o rază de 10 km pentru a determina cele mai bune stațiuni.

                                                    Cum au fost alese cele mai bune stațiuni de schi din Europa

 Datele au fost ponderate diferit, iar evaluările acordate clasificării cu stele și prețul hotelurilor din apropiere au avut cea mai mare valoare. Stațiunile au primit apoi o notă din 80, media notelor fiind de 52,9.

Stațiunea Aleko din Vitosha, Bulgaria a fost numită cea mai bună stațiune pentru o aventură pe schiuri. Stațiunea a obținut un scor de 74,2 din 80 datorită accesibilității ușoare cu 197 de hoteluri în apropiere, diferența de nivel de 740 m și un preț mediu de 26 de euro pentru un abonament de schi de o zi pentru adulți.

Stațiunea Straja din județul Hunedoara, a primit un scor de 72 din 80, ocupând locul al doilea Vizitatorii plătesc,  aproximativ 26 de euro pentru un abonament de o zi pentru adulți și se pot aștepta la o diferență de nivel de 738 m, iar 69% dintre turiști au spus că pârtiile sunt cu dificultate „intermediară”.

*

Aici vorbim strict despre zone schiabile dar nu putem ignora șoselele montane, cele care taie Munții Carpați, cum ar fi Transfăgărășan. La nivel național și internațional Transfăgărășan este recunoscută ca una dintre cele mai fascinante rute care străpung munții dintr-o parte în cealaltă. Cu șerpuirile, urcușurile și acele de păr, expresie din Formula 1, acest magnific drum apare pe coperte și în site-urile de profil din toată lumea.

*

Ravna Planina din Bosnia și Herțegovina a ocupat locul al treilea, cu un scor de 71,8 din 80. Locația este populară printre persoanele începătoare în schi, cu o evaluare de 86% a pârtiilor ca fiind „ușoare”. În plus, abonamentul zilnic ieftin pentru adulți, de doar 15 euro, o face o destinație accesibilă. Când  se iau în considerare locațiile, este important să se țină cont de factori precum nivelul de abilitate al tine și al familiei tale, terenul stațiunii, diferența de nivel, facilitățile disponibile și accesibilitatea pentru a vă asigura că obțineți cea mai bună experiență.

”Adaptarea alegerii la nevoile grupului tău și preferințele personale asigură o experiență memorabilă și plăcută în mijlocul vârfurilor înzăpezite și pârtiilor care stimulează endorfinele, arată datele studiului”  au transmis autorii lui.

Straja a fost luată cu ”asalt” încă de la finele săptămânii trecute de sute de copii, care se află în vacanța de schi, dar și de turiștii iubitori ai sporturilor de iarnă. Orice sport este mai ușor și mai sigur când inveți de de profesioniști.

Zilele trecute a fost pus în funcțiune și telescaunul care au dus turiștii până sus, în Vârful Straja pentru o sesiune de fotografii, mai ales că vremea a fost prielnică pentru a imortaliza toată Valea Jiului, munții care o înconjoară,  în toată splendoarea lor.

Domeniul Schiabil Straja, în integralitatea sa, totalizând investițiile publice și private, cuprinde instalații de producere a zăpezii artificiale, utilaje de amenajare a pârtiilor, însumând peste 26 km de pârtie schiabilă, împărțiți în 12 pârtii care pornesc de la altitudinea minimă de 750 m, unele pârtii cu nocturnă,   până la altitudinea maximă de 1868 m și sunt  deservite de un număr de 11 instalații de transport pe cablu.

Unul dintre obiectivele din Valea Jiului care atrage turiștii ca un magnet este  și  Schitul Straja, un lăcaş de cult situat chiar în munte, cu o frumuseţe şi o istorie aparte, cu  tunelul  poartă de intrare în curtea schitului, de 55 metri, unic în țară și în lume.  Este pictat cu calendarul ortodox, Scriptura în imagini și Praznicele Împărătești de peste an.

Cu toate aceste investiții făcute în ultimii ani, în domeniul schiabil, de administrația locală și alți parteneri privați  și prin încurajarea localnicilor în implicarea activă în turism și primarul  Lucian Resmeriță este convins că dezvoltarea turismului,  poate deveni un motor principal al economiei locale,  în anii care vor urma.

”Turismul reprezintă o alternativă de dezvoltare a zonei, iar aceste competiții care au loc atât în Straja,  cât și în pasul Vâlcan, nu fac decât să crească potențialul zonei și  să atragă investitorii.  Iar rezultatele sunt vizibile an, de an. Dacă și autoritățile și guvernul vor sprijini  continuarea domeniului schiabil, așa cum a fost prevăzut în proiectele de dezvoltare,  Munții Vâlcan  pot deveni cel mai important domeniul schiabil al României” a declarat primarul lupenenean.

O preocupare continuă a administrației locale o reprezintă și  dotarea echipelor de Salvare Montană, de ultimă generație,  în vederea reducerii timpului de intervenție și  chiar zilele trecute,  salvamontiștii din Straja au prezentat o parte din  echipamentul de care dispun.

https://www.facebook.com/watch/?ref=saved&v=777497407762651

 

”  Avem nevoie de sprijin, pentru finalizarea domeniului schiabil,  dorim să montăm prima instalație pe cablu spre Pasul Vâlcan  și să o unim cu Straja, urmând ca în final, domeniul schiabil să cuprindă peste 50 kilometri de pârtie.  Ne bucurăm de sprijinul administrației locale, de sprijinul Consiliului Județean care a reabilitat drumul, avem o  parcare generoasă, investiții făcute cu diferiți parteneri și sponsori, etc ”, a spus și cel care a pus suflet și a mizat pe un loz câștigător, care a investit în dezvoltarea și modernizarea stațiunii Straja, Emil Părău.

 

Distribuie acest articol Oficial Media
Share