Oficial Media

Știri din Târgoviște, Dâmbovița, România.

Strategia Industrială a României 2023-2027 va fi în dezbatere publică

„Aşa cum este astăzi prevăzut în Programul de Guvernare, viziunea economică pentru România și strategia de aplicare a acesteia au ca element definitoriu aplicarea cu celeritate a conceptului de patriotism economic. În acest sens, susținem producţia de bunuri şi servicii la nivel naţional, în vederea stimulării consumului de produse românești. Astfel, politicile publice pe care le promovăm sunt menite să contribuie la dezvoltarea lanţurilor valorice, sprijinirea mediului de afaceri și a industriei naţionale, pentru ca prin sporirea producţiei autohtone să avem acces la cât me multe produse de calitate, competitive, atractive, al căror consum să contribuie la consolidarea și durabilitatea întregului sistem economic”, a trasmis  Ștefan-Radu Oprea, ministrul economiei, antreprenoriatului și turismului.

Obiectivul general al conferinței a fost diseminarea celor patru rezultate obținute în cadrul proiectului SIPOCA 1274.

Primul este elaborarea „Strategiei Industriale a României 2023-2027”.

Documentul programatic, care fi lansat spre consultare publică are dublu scop, respectiv definirea viziunii naționale asupra politicii industriale, prin raportare la contextul european şi internațional, și propunerea de intervenții de sprijin pentru sectorul industrial, ca urmare a procesului de adaptare al acestuia la dubla tranziţie, digitală și verde.

Totodată, planul de acţiune al strategiei propune priorități și acţiuni care să răspundă schimbărilor structurale, din domenii precum: tehnologii avansate, inteligență artificială sau industrie 4.0.

„Analiza de nevoi privind lanțurile de valoare la nivel național și gradul de integrare al acestora în cele 14 ecosisteme la nivelul Uniunii Europene” este cel de-al doilea rezultat al proiectului. Documentul elaborat cuprinde toate informațiile și datele necesare, în vederea elaborării unui viitor program de consolidare a lanțurilor de valoare, prin creșterea ponderii veriglior domestice în lanțurile de valoare globale și prin maparea lanțurilor de valoare naţionale, din punct de vedere al densității numărului de operatori economici.

Pornind de la dezideratul ca întreprinderile românești, care utilizează semiconductori, să rămână competitive pe piața europeană și globală, a fost realiză și „Analiza-diagnostic referitoare la sectorul industriei de semiconductori din România”. Documentul rezultat conține, astfel, informații preliminare cu privire la cererea actuală și viitoare de semiconductori din țara noastră, ca un prim pas pentru a contribui la înţelege a impactului crizei de aprovizionare, în contextul crizei sanitare COVID și războiului din Ucraina, evenimente care au condus la penuria actuală de semiconductori. De asemenea, concluziile și recomandările sunt cuprinse în planul de măsuri al „Strategiei Industriale a României 2023-2027”.

Cel de-al patrulea rezultat, respectiv „Elaborarea politicii publice în domeniul supravegherii pieței”, stabilește prioritățile, obiectivele și direcțiile de acțiune în acest domeniu, vizând, totodată, creșterea capacității operaționale a autorităților responsabile și încurajarea colaborării între acestea.

Proiectul SIPOCA 1274 este cofinanțat din Fondul Social European, prin Programul Operațional Capacitate Administrativă 2014-2020. Bugetul total al acestuia este de 3,168,399.99 lei, cofinanțarea fiind în valoare de 514,759.28.

Distribuie acest articol Oficial Media
Share