Oficial Media

Știri din Târgoviște, Dâmbovița, România.

”Suntem mândri că putem implementa un astfel de proiect, realizat în premieră într-un sit dacic”

Proiectul ”Capitala Daciei – Muzeu viu al patrimoniului cultural european”  continuă,  iar  părțile implicate în acesta,  își prezintă acum și care preocupările actuale. Este mare forfotă în birourile din Deva, Sighișoara și Molde – Norvegia, pentru că, se pun la punct ultimele detalii legate de activitățile din acest an. 
Reprezentanții Consiliului Județean Hunedoara analizează  și verifică proiectului tehnic de execuție,  de procedura de achiziție pentru materialele publicitare și aici vorbim de panourile publicitare, de placa permanentă, de roll-up-ul și de banner-ul proiectului și  s-au semnat contractul pentru servicii de audit.
”Este un proiect important pentru județul Hunedoara, ne bucurăm că am reușit să atragem această finanțare pentru Sarmizegetusa Regia, unul dintre cele mai spectaculoase și valoroase situri dacice de la noi din țară.  Suntem mândri că putem implementa un astfel de proiect, realizat în premieră într-un sit dacic, dar avem și o mare responsabilitate privitoare la modul cum se vor derula activitățile și cum se va pune în valoare situl” a declarat președintele Consiliului Județean Laurențiu Nistor.
𝗣𝗮𝗿𝘁𝗲𝗻𝗲𝗿𝘂𝗹 𝗿𝗼𝗺𝗮𝗻 – Fundația Mihai Eminescu Trust – se ocupă cu realizarea unui kit de identitate vizuală a proiectului, cu finalizarea site-ului web al proiectului și cu tipărirea primelor materiale de promovare: cele 1000 de flyere dedicate proiectului. ”De abia așteptăm să ne împărtășim cu voi, varianta virtuală! Au pus la cale și niște ateliere de fierărie dacică tare interesante. Școala de vară “Micul arheolog”,  va fi  un program de educație non- formală a tinerei generații din opt comunități rurale ale comunei Orăștioara de Sus: Bucium, Orăștioara de Sus, Ludești, Costești, Ocolișul Mic, Ludeștii de Sus, Grădiștea Muncelului, din județul Hunedoara și din toată țara. În cadrul acestei activități ne dorim tare mult inițierea a 30 de copii în fiecare școală de vară în domeniul arheologiei. Vrem să creștem nivelul de conștientizare a tinerei generații privind importanța păstrării vestigiilor arheologice, dar și de a crește interesul pentru acest domeniu, ” transmit reprezentanții fundației.
Unul dintre proiectele de strategie pe termen lung ale Fundației  este de a se concentra pe educarea generațiilor tinere și cultivarea unui simț arheologic, care respectă patrimoniul cultural și a unui simț de apartenență și responsabilitate față de patrimoniul imaterial.
𝗣𝗮𝗿𝘁𝗲𝗻𝗲𝗿𝘂𝗹 𝗻𝗼𝗿𝘃𝗲𝗴𝗶𝗮𝗻 – Møre og Romsdal fylkeskommune – pune cap la cap ultimele detalii organizatorice,  pentru primul seminar din cele trei care vor avea loc în curând. În cadrul lui, facem schimb de idei și cunoștințe privind exploatarea și punerea în valoare a monumentului istoric, identificăm provocările și posibilități de finanțare viitoare, beneficiarii și le evaluăm nevoile specifice. Vom lansa invitația de participare de îndată ce este gata!
𝗘𝗰𝗵𝗶𝗽𝗮 𝗱𝗲 𝗮𝗿𝗵𝗲𝗼𝗹𝗼𝗴𝗶 ne-a anunțat că în martie lansează planul de lucru pe acest an – îl facem și noi public de îndată ce îl primim!
În luna august a anului trecut,  arheologii au deschis o serie de secțiuni și suprafețe în zona porților de est și sud, precum și pe mai multe segmente ale zidului incintei militare. Cercetările s-au realizat  cu scopul de a oferi informații și clarificări cu privire la elementele constructive antice și la starea de conservare a monumentului. Totodată, s-a urmărit obținerea de date suplimentare,  în vederea propunerii unor soluții optime de restaurare.
Proiectul ”Capitala Daciei – Muzeu viu al patrimoniului cultural european” este finanțat prin Programul RO-CULTURA, apelul ”Restaurarea și revitalizarea monumentelor istorice”, program finanțat prin Granturi SEE (fonduri norvegiene) 2014 – 2021. Promotorul proiectului este Consiliul Județean Hunedoara. Partenerul român în cadrul proiectului este Fundația Mihai Eminescu Trust, iar partenerul norvegian este Møre & Romsdal County Council.
Obiectivul proiectului este acela de a avea un monument istoric restaurat și revitalizat, valorificat cultural și economic, care să atragă după sine creșterea numărului de vizitatori și să sporească interesul pentru istoria obiectivului înscris în Lista Patrimoniului Mondial UNESCO, alături de celelalte cinci cetăți dacice din Munții Orăștiei, care compun ansamblul fortificat.
Principalele activități vizate de proiect constau în restaurarea, revitalizarea/punerea în valoare a monumentului istoric restaurat, prin implementarea planului de valorificare a monumentului istoric, instruire, management, monitorizare și audit.
Etapele de restaurare includ: cercetări arheologice, taluzări și amenajări ale terenului, refacerea incintei militare, care are circa un  km lungime, și a porților de acces, refacerea și îmbunătățirea infrastructurii de vizitare prin introducerea unui traseu nou, signalectică, amenajare lapidariu și adăpost pentru vizitatori, precum și amenajarea finală a sitului prin plantarea de vegetație și finisarea suprafețelor de teren.
Cât privește revitalizarea cetății, se are în vedere digitizarea monumentului patrimoniu UNESCO.
Pe baza digitizării, utilizatorul va avea acces la imagini ce reconstituie diverse locații din Cetate din perioada daco-romană.
Proiectul de restaurare și revitalizare a sitului arheologic Sarmizegetusa Regia este un proiect finanțat prin Granturile SEE 2014-2021, în cadrul Programului RO-CULTURA, apelul „Restaurarea și revitalizarea monumentelor istorice”.
Finanțarea nerambursabilă pentru acest proiect este de 1.897.384,23 euro, la care se adaugă contribuția Consiliului Județean Hunedoara în valoare de 848.865,92 euro.
Distribuie acest articol Oficial Media
Share