Vă așteptăm la NEDEIA SÂNZIENELOR din stațiunea hunedoreană STRAJA - Oficial Media

Oficial Media

Echipa unui ziar nu este formata doar din redactori, ci mai ales din cititorii săi!

Vă așteptăm la NEDEIA SÂNZIENELOR din stațiunea hunedoreană STRAJA

Izvorâte din experienţă şi înţelepciune de viaţă, din bucurie şi din durere, din năzuinţele şi dorurile românului, din setea de linişte sau din dragostea pentru frumos, elementele de cultură şi tradiţiile populare creează punţi de legătură între generaţii. Tradiţiile, obiceiurile, portul popular şi folclorul sunt comori inestimabile care definesc un popor, făcâdu-l unic, statornic, nemuritor.

Straja  joi,  24 iunie, centrul tradiţiilor şi obiceiurilor populare din Valea Jiului. De peste 500 de ani, în această zonă, la ceas de mare sărbătoare creştină, momârlanii din cătunele îndepărtate de munte ale Văii Jiului participau şi-şi dădeau întâlnire cu gorjenii sus, în vârful Straja. Se purtau straie populare şi tot la aceste întâlniri se puneau la cale cumetrii, se degusta brânza produsă pe ambii versanţi ai muntelui şi se încingea jocul, spre seară. Atracţia zilei erau concursurile de bidivii, cei mai buni proprietari de cai fiind răsplăţiţi cu pălincă ori cu o oaie bună de lapte.

 

 Începând cu ora 10.00, Primăria și Consiliul Local al Municipiului Lupeni în colaborare cu S.C. Comexim R SRL Lupeni vă invită, să participați la NEDEIA SÂNZIENELOR. Evenimentul va avea loc în STAȚIUNEA STRAJA, cu respectarea legislatiei in vigoare de prevenire si combaterea răspandirii COVID-19.

La Nedeia din Straja, va avea loc tradiționalul Concurs de cai, urmat apoi de programul artistic unde, invitați speciali  sunt  îndrăgiții soliști:  Puiu Codreanu, Niculina Stoican, Ovidiu Peica, Aida Busuioc, alături de orchestra ”Codruț”.

Pentru că în data de 24 iunie se sărbătoreşte şi Ziua Internaţională a IEI, organizatorii speră ca şi anul acesta, portul popular să fie purtat cu mândrie, mai ales de localnici, pentru că au straie vechi şi frumoase.

Turiştii vor putea şi ei să vadă cum se păstrează pe aceste meleaguri tradiţiile şi obiceurile populare. Pentru doritorii care vor dori să urce în stațiunea Straja, telegondola va funcționa pe toată durata manifestării. În staţiunea Straja sunt aşteptaţi iubitorii  tradiţiilor şi obiceiurilor populare. Acestora li se vor alătura şi turiştii care sunt în staţiune, aflaţi în diferite tabere şi este un bun prilej de promovare a evenimentelor,  care au loc în cea mai importantă staţiune montană din judeţul Hunedoara.

Nedeia Sânzienelor va începe cu slujba religioasă la Schitul Straja.

La datorie vor fi şi reprezentaţii Poliţiei locale, ai Salvamont, ai Jandarmeriei Montane, SMURD sau Ambulanţă, etc. Sărbătoarea Sânzienelor se mai numeşte în tradiţia populară şi „amuţitul cucului” iar sărbătoarea este una solară. Noaptea se aprind focuri, bătrânii spun că în această zi se deschid porţile cerului şi lumea de dincolo vine în contact cu noi. Forţele benefice, dar şi cele ale răului se dezlănţuie, iar ielele sau sânzienele plutesc în aer şi pot face minuni sau pot aduce necazuri, celor care încalcă obiceiurile din această zi, sau lucrează.

Portul, muzica populară, limba şi dansul sunt privite drept cele mai mari   realizări ale neamului românesc.

Părintele Dumitru Stăniloaie consideră că “portul spiritualizează trupul, aşează pe toată  întinderea lui o ţesătură de sensuri sau dă o notă de spiritualitate frumuseţii lui”.

 

 

 

Distribuie acest articol Oficial Media
Share