" /> Chindia Jurasic Park a atins varful Ben Nevis- cel mai inalt varf din Regatul Unit al Marii Britanii si al Irlandei de Nord. | Oficial Media
Published On: joi, mai 11th, 2017

Chindia Jurasic Park a atins varful Ben Nevis- cel mai inalt varf din Regatul Unit al Marii Britanii si al Irlandei de Nord.

Vremea bună, aliată a montaniarzilor dâmbovițeni 

În perioada 4 – 9 mai 2017, nucleul de montaniarzi dâmbovițeni format din Ileana Bocanciu, Nicu Posta, Ionel Glodeanu și Alex Coroliu (târgoviștean de-al nostru, dar având și cetățenie irlandeză) însoțit de George Stan, montaniard din București, a plecat să cucerească, înainte de punerea în aplicare a Brexitului, cel mai înalt vârf din Regatul Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord, vârful Ben Nevis (1344 m) aflat în munții Grampian din Scoția, informează Nicolae POSTA, Președinte ACJP.

Aceeași tentativă de cucerire a acestui vârf a avut loc și în data de 31 decembrie 2016, dar vremea extrem de urâtă (ploaie continuă la joasă altitudine, lapoviță și ninsoare la altitudine, viscol în zona vârfului) a anihilat eforturile primei echipe, în ciuda experienței, antrenamentului și a echipamentului.

Reunirea echipei s-a făcut la Aeroportul din Glasgow (Alex Coroliu a venit cu propria mașină din Irlanda), iar în prima zi s-a mers la Fort William, principala așezare de acces către vârf, aflată chiar la poalele muntelui. Plecarea s-a făcut de la Cabana Glen Nevis (Glen = vale) – aprox. 25 m altitudine, pe o potecă extrem de bine amenajată urcându-se o primă treaptă alpină până la marginea lacului Lochan Meall an-t Suidhe  până la 600 de metri. Urmează o primă regrupare și atacarea principalului pinten de acces spre vârf pe mari serpentine amenajate de montaniarzii scoțieni. Vremea este superbă, cerul este senin, iar primele rafale mai serioase de vânt apar pe la 1100 metri, odată cu intrarea spre platoul final. Tot acolo apare și zăpada veche, sub formă de petice, pentru ca pe vârf pătura de zăpadă să fie continuă. După aproape 5 ore de ascensiune, urcând o diferență de nivel de peste 1300 de metri, cinci montaniarzi români flutură tricolorul printre alte zeci de turiști englezi, scoțieni, germani, polonezi sau din alte nații ale lumii.

Coborârea s-a făcut separat, în două echipe: Ileana Bocanciu și Ionel Glodeanu au „închis bucla” coborând pe un traseu mai accidentat, pe sub abrupții pereți ai vârfului cu trecere pe la Refugiul privat C.I.C., iar ceilalți trei au revenit pe aceeași variantă la cabană.

După reușita primei zile, au urmat câteva zile strict turistice în care au fost vizitate Fort Augustus cu celebrul Loch Ness, orașul Inverness și portul Mallaig. În drum spre capitala Edinburg (unde a fost vizitată și nava Britannia – fostă navă regală a Coroanei Britanice) am făcut un scurt popas la cetatea Stirling, un loc simbolic în istoria acestui frumos ținut numit Scoția.

În toată această perioadă, și implicit în cunoscutul oraș universitar Glasgow, am parcurs mai ales zonele pietonale, cu minunate clădiri și localuri de epocă, iar „meniul zilei” a inclus, mai întotdeauna, specialități locale, atât la capitolul mâncare, cât și la cel al băuturilor tradiționale (bere și whisky).

O tură frumoasă, reușită din toate punctele de vedere, o tură în care Ziua Europei (9 mai) a fost aniversată în avans, în data de 5 mai, cu mândria de a mai consemna o filă în ineditul proiect montan numit TOP 28.

Celelalte vârfuri din Regat vom încerca să le facem tot în acest an, înainte de apariția de bariere „formale” între oamenii de munte:

 • Anglia – Scafell Pike – 978 m
 • Țara Galilor – Snowdown – 1085 m
 • Irlanda de Nord – Slieve Donard – 852 m.

 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •   
 •   
 •  
comments

Leave a comment

You must be Logged in to post comment.

OFICIAL MEDIA

Cursuri formare profesionala, calificare, perfectionare

OFICIAL MEDIA

Totul despre lume, totul despre tine – cine esti, ce vrei, ce faci!

Deputat Oana Vladuca

ROMANIA CULTURAL

OFICIAL MEDIA

Info Targoviste Complex

Pentru un corp sanatos