: luni 26 septembrie 2016

Robert Williams: CSM inutil in contextul actual – Necesita schimbari legislative inclusiv in Constitutie

OFICIAL MEDIA

protestul-magistratilorAnul 2009 a marcat inceputul unui protest al magistratilor si a continuat mocnit pana la protestele din prezent.

Chestiunea  administrarii bugetului, arhivei SIPA, respectarii puterilor in stat, salarizarea, transparenta, numarul impresionant de dosare alocat fiecarui magistrat, infrastructra, logistica, schimbarile legislative, neconsitutionalitatea unor legi,aplicarea noilor coduri, bolile profesionale, coruptia , si imixtiunea politica au un rezultat dezastruos asupra justitiabilului.

Apararea reputatiei nu este de ajuns in cazul jusitiabilului atunci cand acesta isi petrece timp indelungat in salile de judecata. Justitiabilul este beneficiarul direct al aplcari  legii. Aplicarea legii este din ce in se mai dificil de a fi impartiala si transparenta. Asistam la termene lungi unele chiar exagerate de cate luni pentru audierea martorilor, modalitati de citare cu politia in mai putin de 24 de ore  nefiind vorba despre un mandat de a aducere, favorizarea tertipurilor de amanare al avocatilor si uite asa aplicarea legii ajunge sa fie un risc major pentru justitiabilul parte vatamata.

Ce modalitate de protest sa adopte justitiabilul daca magistratul isi exprima  nemultumirea fata de problemele sistemului sau? Increderea in justitie?

Pentru ca CSM-ul sa aiba initiativa legislativa asa cum revendica magistratii necesita schimbari legislative inclusiv in Constitutie.

Pentru  nominalizarile de Procuror General al Romaniei, DNA,DIICOT cat si alte  structuri  este nevoie de modificari ale legii.

Gestionarea bugetului instantelor de catre ICCJ  necesita un bun management, transparenta,responsabilitate si infrastructura ceea ce nu s-a observat in interesul ICCJ de atingere al acestui deziderat in ciuda ,,relatiilor excelente” cu MJ si Ministerul Finantelor….probabil relatii personale in detrimentul institutional.

Titularul Arhivei SIPA este Ministerul Justitiei, minister care nu a reusit sa reglementeze mare lucru din situatia conflictuala si organizatorica al  intregului sistem judiciar.

Image result for judecatori protesteaza

Foto: Ministrul Justitiei, doamna Raluca Pruna

Despre ce  independenta se poate vorbi in aceasta situatie ? Ce partide politice isi vor asuma transferul de putere de la Ministerul Justitei la CSM , ce partide politice vor asigura un cadru legislativ coerent stabil si nediscrimantoriu, ce partide politice  vor modifica Constitutia pentru revendicarile magistratilor…..si daca cetateanul  va vota acele partide sau partid sa poata infaptui  independenta sistemului judiciar si revendicarile sale?

Deocamdata CSM gestioneaza structural sistemul judiciar si nu financiar sau legislativ asa cum si-ar dori magistratii. Organizatille profesionale ale magistratilor nu sunt atat de vocale si influente ori sa aiba strategii de lobby pentru ca aceste revendicari  sa capete rezultate in timp. Protestul este cel mai simplu fara o viziune de ansamblu si de timp daca revendicarile sunt si realizabile in cateva zile.

Pentru campania electorala  presedintele AMR judecator Gabriela Baltag este extrem de discreta si activa insa pentru o mediatizare si o informare a tuturor membrilor din acesta asociatie….este inexistenta. Pe toata durata acestui protest inclusiv comunicarea cu filialele din teritoriu al acestei asociatii AMJR este inca deficitara.

Image result for judecatori protesteaza

 

Foto: Judecator Gabriela Baltag ,Presedinte al Asociatiei Magistratilor din Romania si candidat la CSM

“Demiterea ministrului Justiției este un punct din protestul sistemului judiciar, declanșat de două săptămâni. Am ajuns în această situație gravă, care a mai avut loc în 2009, este datorată unui cumul de factori. Nu este vorba doar despre salarizare, cum a încercat doamna Prună să lase de înțeles. AMR, UNJR, Asociația Procurorilor și Forumul Judecătorilor au explicat, în această perioadă, care este situația. Problema salarizării este una, dar problemele vitale sunt mai mari și vin din anii de urmă. E vorba și despre independența justiției, printre altele. Numărul instanțelor și parchetelor care protestează acum este mai mare de 60 și 20, sunt aproape 90, cumulat, în acest moment. Și mai sunt și alte instanțe care încă nu au redactat procesele verbale și care se vor ralia și ele acțiunii. Suntem de două săptămâni în această formulă și CSM tace. Este o problemă deosebită, pentru că dacă mergem la Constituție, garantul independenței justiției este CSM. Și CSM nu există în această ecuație. Lăsând la o parte ministrul Justiției. Ce așteptări să mai avem de la dânsa? AMR a cerut acum zece zile o reacție din partea domnului Cioloș și până în ziua de azi nu există reacție. Este foarte trist”, a declarat judecătoarea într-o intervenție telefonică la Antena 3. Sursa: Cotidianul.ro ,14/09/2016.

Deficientele de organizare al acestui protest si nelamurirea cetateanului ce anume isi doreste si cum se poate rezolva revendicarile creste neincrederea in sistemul judiciar.

Image result for judecatori protesteaza

Foto: Judecator Dana Garbovan presedinte al UNJR

Un CSM ineficient din cauza lipsei cadrului legislativ si infrastructura, asociatii ale magistratilor care nu  rezoneaza cu Legislativul , Opinia Publica, Mass Media si Justitiabilul. Cine plateste aceata nota de plata?

By

Robert Williams

Editor in Chief

news247worldpressuk.wordpress.com

Citeste si ...

OFICIAL MEDIA

Comentezi?

You must be Logged in to post comment.

Vino alaturi de echipa ATS! Vezi toate locurile de munca disponibile

OFICIAL MEDIA

Cursuri formare profesionala, calificare, perfectionare

OFICIAL MEDIA

INTERNATIONAL PRESS AGENCY

OFICIAL MEDIA

ULTIMELE STIRI OFICIAL MEDIA

Peste 100 de înalţi oficiali şi experţi în domeniul securităţii, din ţările membre şi partenere NATO prezenţi la Bucureşti, la invitaţia Jandarmeriei Române

februarie 27, 2017, Comentariile sunt închise pentru Peste 100 de înalţi oficiali şi experţi în domeniul securităţii, din ţările membre şi partenere NATO prezenţi la Bucureşti, la invitaţia Jandarmeriei Române

TARGOVISTE: Au reinceput lucrările la Piața Mihai Viteazul. In următorii 10 ani se vor reabilita Piața Tricolorului și Parcul Mitropoliei

februarie 27, 2017, Comentariile sunt închise pentru TARGOVISTE: Au reinceput lucrările la Piața Mihai Viteazul. In următorii 10 ani se vor reabilita Piața Tricolorului și Parcul Mitropoliei

Consiliul Județean Dâmbovița a finalizat Proiectul ”Egalitate în diversitate! – inițiativa pentru reducerea inegalităților și promovarea incluziunii sociale în Județul Dâmbovița” 

februarie 27, 2017, Comentariile sunt închise pentru Consiliul Județean Dâmbovița a finalizat Proiectul ”Egalitate în diversitate! – inițiativa pentru reducerea inegalităților și promovarea incluziunii sociale în Județul Dâmbovița” 

Curs Machiaj Târgovişte – Ultimele locuri- Profesional New Consult

februarie 27, 2017, Comentariile sunt închise pentru Curs Machiaj Târgovişte – Ultimele locuri- Profesional New Consult

Șoc pentru Guvernul Grindeanu -Se strânge lațul. Distrugeri de înscrisuri, favorizarea făptuitorului, anunță DNA

februarie 27, 2017, Comentariile sunt închise pentru Șoc pentru Guvernul Grindeanu -Se strânge lațul. Distrugeri de înscrisuri, favorizarea făptuitorului, anunță DNA

DAMBOVITA: Drumuri in lucru in perioada 27.02 – 03.03.2017

februarie 27, 2017, Comentariile sunt închise pentru DAMBOVITA: Drumuri in lucru in perioada 27.02 – 03.03.2017

Teatru Târgoviște: Premiera Pasărea de Foc la Teatrul Tony Bulandra

februarie 27, 2017, Comentariile sunt închise pentru Teatru Târgoviște: Premiera Pasărea de Foc la Teatrul Tony Bulandra

PREMIERĂ ”Pasărea de foc”, 3 martie- Teatrul Tony Bulandra Targoviste

februarie 27, 2017, Comentariile sunt închise pentru PREMIERĂ ”Pasărea de foc”, 3 martie- Teatrul Tony Bulandra Targoviste

Anul chinezesc 2017. Cui îi cântă Cocoșul?

februarie 27, 2017, Comentariile sunt închise pentru Anul chinezesc 2017. Cui îi cântă Cocoșul?

Prognoza METEO pentru sfarsitul lunii februarie

februarie 27, 2017, Comentariile sunt închise pentru Prognoza METEO pentru sfarsitul lunii februarie

Horoscop 27 februarie 2017. Fecioarele isi pot asculta intuitia

februarie 27, 2017, Comentariile sunt închise pentru Horoscop 27 februarie 2017. Fecioarele isi pot asculta intuitia

Drapelul UE realizat din lumini și hârtie în Piața Victoriei – #Rezist România

februarie 26, 2017, Comentariile sunt închise pentru Drapelul UE realizat din lumini și hârtie în Piața Victoriei – #Rezist România

Revoluţia lui Horea, Cloşca şi Crişan la 233 ani

februarie 26, 2017, Comentariile sunt închise pentru Revoluţia lui Horea, Cloşca şi Crişan la 233 ani

Chindia Târgovişte a pierdut în faţa Juventusului

februarie 26, 2017, Comentariile sunt închise pentru Chindia Târgovişte a pierdut în faţa Juventusului

Baschet. Un nou succes pentru CSM Târgoviște

februarie 26, 2017, Comentariile sunt închise pentru Baschet. Un nou succes pentru CSM Târgoviște

COPYRIGHT

Colectivul redactional, conducerea ziarului OFICIAL MEDIA, precum si cea a GRUPULUI MEDIA SINGUR, nu isi asuma responsabilitatea pentru materialele publicistice care nu respecta legea copyright-ului.
Autorul unui articol dat publicitatii, are obligatia sa respecte legea dreptului de autor si raspunde juridic in cazul incalcarii acesteia.
Supervizarea din partea echipei Oficial Media se desfasoara doar pe zona de corectura ortografica.

Director OFICIAL MEDIA,
Cristi Iordache