Oficial Media

Știri din Târgoviște, Dâmbovița, România.

1 927 de investigații active cu un prejudiciu estimat la 19,2 miliarde EUR

În cadrul raportului anual pe care l-a prezentat ieri, șefa EPPO,  Laura Kovesi a subliniat că ”infracționalitatea a ajuns la cele mai înalte cote și s-a răspândit mai ales în cadrul așa-ziselor “gulere albe”.

Însă, aceste investigații au nevoie de resurse financiare, iar Kovesi și-a început discursul prin a cere bani suficienți pentru bugetul instituției pe care o conduce.

Din totalul prejudiciului financiar estimat corespunzător investigațiilor active ale EPPO în perioada de raportare, 11,5 miliarde EUR (59%) au fost legate de frauda transfrontalieră în materie de TVA. Acest tip de infracțiuni este aproape imposibil de descoperit dintr-o perspectivă pur națională și implică adesea organizații criminale sofisticate, care nu se feresc de violența extremă atunci când vine vorba de a-și proteja interesele și au mijloace aproape nelimitate de a corupe instituțiile noastre democratice.

„Dacă vrem să afectăm în mod serios capacitatea infractorilor de a opera, cu atât mai puțin să creștem și să le extindem activitățile, trebuie să scoatem din ecuație criminalii cu guler alb. Strategia noastră ar trebui să fie paralizarea capacității financiare a grupurilor grave de criminalitate organizată. Suntem aici sa ajutam. La doi ani și jumătate după ce ne-am început activitatea, am avut mai mult de 1.900 de investigații active, cu un prejudiciu estimat cumulat de peste 19 miliarde de euro. Peste 200 din aceste investigații se bazează pe primul proiect al Next EU Generation, cu un prejudiciu estimativ de peste 1,8 miliarde de euro” a spus Laura Codruța Kovesi, șefa parchetului european.

Doar în cazul României, Parchetul European a deschis 260 de investigații, cu prejudiciu total de două miliarde de euro. 29 de persoane au fost deja inculpate în România, în dosarele realizate de Parchetul European. Șapte condamnări sunt definitive.

Iată câteva dintre cifrele cheie prezentate în Raportul anual

Au fost procesate 4 187 de sesizări de infracțiuni (cu 26% mai mult decât în ​​2022);

Au fost deschise 1 371 de investigații (cu 58% mai mult decât în ​​2022);

1 927 de investigații active (cu un prejudiciu estimat la 19,2 miliarde EUR);

17,5% din investigațiile active (339) au fost legate de frauda în materie de TVA, dar reprezintă 59% (11,5 miliarde EUR) din prejudiciul total estimat;

Peste 200 de investigații legate de finanțarea din cadrul NextGenerationEU, cu un prejudiciu estimat la peste 1,8 miliarde EUR;

1,5 miliarde EUR în ordine de înghețare acordate (de peste patru ori mai mult decât în ​​2022);

139 de rechizitori depuse (cu peste 50% mai mult decât în ​​2022), cu 458 de persoane inculpate;

140 de procurori delegați europeni în activitate;

232 de angajați statutari la Oficiul Central din Luxemburg.

 

 

Distribuie acest articol Oficial Media
Share