Oficial Media

Echipa unui ziar nu este formata doar din redactori, ci mai ales din cititorii săi!

90 de ani de Protecție Civilă în România

Data de 28 februarie reprezintă un moment de mare însemnătate pentru Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă, ce marchează împlinirea a nouă  decenii de la înfiinţarea primelor structuri cu atribuţii de protecţie civilă din ţara noastră, legiferate prin semnarea Înaltului Decret Regal în 1930 de către Regele Carol al II-lea şi publicarea Regulamentului Apărării Pasive contra atacurilor aeriene în Monitorul Oficial al României, trei ani mai târziu. Pentru marcarea acestei zile aniversare, se vor organiza  o serie de evenimente menite să familiarizeze opinia publică cu rolul, atribuţiile specifice şi priorităţile actuale ale acestei structuri, precum şi cu misiunile la care au participat, de-a lungul timpului, componenţii acesteia.

.Astfel, cei interesați se pot familiariza cu măsurile și regulile de comportare ce trebuie adoptate în cazul producerii unor situații de urgență.

  • EXPOZIȚIE DE TEHNICĂ ȘI ECHIPAMENTE DE PROTECȚIE

În perioada 25-26 februarie, în intervalul orar 09.00 – 17.00 la sediul MAI a avut loc 

  •  Prezentarea tehnicii de intervenție a IGSU
  •  Expoziția foto și echipamente de protecție civilă a Muzeului Național al Pompierilor
  •  Caravana SMURD „Fii pregătit”
  • LECȚII DE PRIM AJUTOR

Învață prim ajutor pentru viața de zi cu zi! Paramedicii și voluntarii SMURD vor demonstra modul de administrare a manevrelor salvatoare.

  • Mall PALAS (Iași): 28 februarie, interval orar 10.00-18.00
  • Mall CORESSI (Brașov): 3 martie, interval orar 12.00-16.00
  •  MARATONUL RESUSCITĂRII

Maratonul resuscitării este un eveniment public organizat sub forma unui curs de prim ajutor de dimensiuni crescute, având ca scop creșterea gradului de conștientizare în rândul populației, asupra importanței dobândirii cunoștințelor de prim ajutor, prin instruirea unui număr cât mai mare de participanți. În cadrul evenimentului, zeci de medici, pompieri paramedici, asistenți, formatori și voluntari ai Fundației pentru SMURD îi vor învăța pe cei dornici măsurile de prim ajutor în cazul unui stop cardio-respirator.

  •  Mall PARK LAKE (București): 4 martie, interval orar 12.00-22.00
  •  TURUL GHIDAT „BUCUREȘTII ȘI CUTREMURELE”, organizat de INCDFP, cu începere de la ora 14.00

LOCAȚIE: punct de plecare Piața Universității, București (statuia Ion Heliade Rădulescu) 

PERIOADĂ: 4,5 martie (durata turului: 2 ore și 30 minute)

  •  Tur ghidat cu specialiști din cadrul Institutului Naţional de Cercetare – Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP), Administrației Municipale pentru Consolidarea Clădirilor cu Risc Seismic (AMCCRS), Inspectoratului General pentru Situații de Urgență (IGSU), Asociației Inginerilor Constructori Proiectanți de Structuri (AICPS). Mai multe detalii, aici: http://www.infp.ro/doc/news/20230219/tur_ghidat.pdf

  • Caravana SMURD „Fii pregătit” – desfăşurarea de instruiri privind tehnicile de acordare a prim ajutorului medical în situații de urgență, precum și măsurile și modul de comportare specifice tipurilor de risc generatoare de situații de urgență
  •  25-26 februarie – București ( parcare sediu MAI)
  •  27 februarie – Buzău
  •  28 februarie – Vrancea
  •  01 martie – Bacău
  •  02 martie – Neamț
  •  03 martie – Iași
  •  04 martie – Suceava
  • „ZILELE PORȚILOR DESCHISE” – subunitățile de pompieri își deschid porțile, pentru toți cei dornici să cunoască și să se familiarizeze cu specificul Armei. Cu această ocazie, participanții vor vizualiza tehnica utilizată de pompierii salvatori în misiunile operative și, totodată, își vor reaminti măsurile și modul de comportare în cazul producerii diverselor situații de urgență.
Principalele acțiuni care vor avea loc în localitățile județului Hunedoara, în „Săptămâna protecției Civile„ sunt:
– Sâmbătă și duminică, 25 și 26 februarie,au  avut  loc în stațiunile montane Straja, Parâng și Râușor acțiuni de informare a turiștilor privind modul de acțiune în cazul unor dezastre naturale, toate acestea cu sprijinul „SALVAMONT” Hunedoara.
– Luni, 27 februarie, va fi reluată Campania națională de informare preventivă „Nu tremur la cutremur”. Astfel, serviciile voluntare pentru situații de urgență vor fi angrenate pentru distribuirea materialelor informative, la Petrila (27 februarie), Simeria (28 februarie), Hațeg (1 martie) și Vața de Jos (2 martie), dar și în alte localități ale județului.
– În fiecare zi, de luni până vineri, în unități școlare din județul Hunedoara vor avea loc prezentări teoretice și practice de instruire privind tehnicile de acordare a primului ajutor, precum și modul de comportare specific tipurilor de risc generatoare de situații de urgență.
– Duminică, 26 februarie, pompierii vor organiza „Ziua educației preventive în lăcașurile de cult”, la mai multe biserici, de diferite confesiuni.
– „Marți, 28 februarie, între orele 09.00 și 15.00, la toate sediile subunităților de intervenție va fi organizată „Ziua porților deschise” pentru toți cei care doresc să afle informații despre activitatea salvatorilor și despre tehnica folosită.
– Miercuri, 1 martie, va fi o zi în care acțiunile se vor desfășura sub genericul „Miercurea sirenelor”. Practic, sirenele de alarmare din 64 de localități hunedorene vor fi activate pentru câteva secunde.
De asemenea, în fiecare zi, de luni până vineri, o parte din acțiunile programate vor fi materializate prin amenajarea unor puncte de informare preventivă, cu tematică de protecție civilă, în zonele cu public numeros: Deva – Centrul Comercial Deva Mall și platoul din fața centrului Cultural „Drăgan Muntean”, Hunedoara – Casa de cultură și Orăștie – Zona pietonală.
Personalul I.S.U. Hunedoara vă invită să le fiți alături la acțiunile organizate în cadrul „Săptămânii Protecției Civile”!

După încheierea Forumului internațional organizat în ultimele două  zile la București, a avut loc primirea de către Președintele României, E.S. Klaus Iohannis a comisarului european pentru ajutor umanitar și gestionarea crizelor, E.S. Janez Lenarčič, la Palatul Cotroceni.

Ultima oprire aflată pe agenda distinsului nostru invitat a fost reprezentată de vizitarea Detașamentului de Pompieri Băneasa, în vederea observării îndeaproape a tehnicii aflate în dotarea salvatorilor români, autospeciale și echipamente achiziționate din fonduri europene nerambursabile.
Prin grija Inspectoratului pentru Situații de Urgență “Dealu Spirii” București-Ilfov, la Detașamentul de Pompieri Băneasa a fost realizată o expoziție de tehnică, unde au s-au prezentat autospeciale și echipamente performante destinate eficientizării misiunilor de salvare: containere cu accesorii de căutare a victimelor și salvare de sub dărâmături, tabere mobile pentru persoanele evacuate, autospeciale de salvare de la înălțime, automacarale pentru ridicarea obstacolelor grele, generatoare electrice pentru iluminat de mare capacitate, ambulanțe de tip B (prim-ajutor) și tip C (terapie intensivă mobilă), ambulanțe neonatologie, tehnică CBRN, centrul de comandă etc.

De la înfiinţare până în prezent, indiferent de apartenenţa la diferite ministere sau denumirile pe care le-a avut, Protecţia Civilă a rămas o componentă de bază a sistemului securităţii naţionale, destinată prevenirii şi reducerii riscurilor de producere a dezastrelor, protejării populaţiei, bunurilor şi mediului împotriva efectelor negative ale situaţiilor de urgenţă, conflictelor armate şi înlăturării operative a urmărilor acestora, precum şi în scopul asigurării condiţiilor necesare supravieţuirii persoanelor afectate.

Distribuie acest articol Oficial Media
Share