Oficial Media

Știri din Târgoviște, Dâmbovița, România.

Academia Română, la aniversare

Înființată la 1 aprilie 1866, sub numele de Societatea Literară Română, devenită, un an mai târziu, Societatea Academică Română, Academia Română este una dintre primele instituții naționale, fundamentale pentru constituirea statului român modern.
Prima sa misiune a fost aceea de a stabili ortografia limbii române, a elabora şi publica dicţionarul şi gramatica limbii române, ca elemente definitorii pentru identitatea națională românească aflată în plină afirmare la mijlocul secolului al XIX-lea.
Dacă, la început, Societatea Academică a fost alcătuită din 21 de membri, aleşi din toate provinciile româneşti, astăzi, Academia Română este o instituție complexă, cu peste 180 de membri, din țară și din străinătate, personalități marcante din cele mai variate domenii ale artelor și științelor. Structura organizatorică cuprinde 14 secții științifice, care coordonează peste 70 de institute și centre de cercetare, unele dintre acestea de excelență europeană, reunind peste 2000 de cercetători.
De-a lungul celor 158 de ani de existență, în cadrul Academiei Române au fost elaborate opere fundamentale pentru cultura și știința românească, rezultat al pasiunii și al muncii de cercetare dezvoltate de sute de personalități și zeci de colective științifice.
Dintre miile de titluri care pot fi repertoriate, amintim cu acest prilej aniversar: „Dicționarul Tezaur al limbii române“, operă capitală, realizată în decurs de 100 de ani, care cuprinde 175.000 de cuvinte, reunite în 19 volume, cu peste 18.000 de pagini; tratatul „Istoria românilor“, în zece volume; „Dicționarul general al literaturii române“, în opt volume, aflat la cea de-a doua ediție, nenumărate tratate de fizică, chimie, medicină, agronomie, istoria artei, colecții de documente istorice precum „Documenta Romaniae Historica“ sau „Mărturii românești peste hotare“, hărți și atlase lingvistice.
Membrii Academiei Române și specialiștii din institutele de cercetare coordonate de Academia Română sunt prezenți și apreciați în lumea științifică internațională, publicând în reviste și la edituri cu un înalt nivel de performanță.
Un palmares impresionant, care face din Academia Română cel mai important pol al cercetării teoretice și fundamentale din România, poziție confirmată de clasamentele internaționale, SCImago situând Academia Română pe primul loc în ultimii ani.
Sărbătorind cei 158 de ani de activitate neîntreruptă, Academia Română se reafirmă ca o instituție reper a României, implicată în viața societății românești și preocupată de viitorul acesteia.
Poveștile Academiei Române sunt despre Ziua Academiei Române marcată în fiecare an la 4 aprilie,  iar o expoziție a doi  artiști plastici, un eveniment vizual, vrea să demonstreze că artistul nu are granițe în manifestările sale și că fiecare tehnică,  reprezintă o altă modalitate de a se exprima plastic.

Cel mai recent clasament SCImago pentru sectorul cercetare-dezvoltare situează Academia Română pe locul întâi în România din cele 46 de unități de cercetare reținute de acest sistem de evaluare (https://www.scimagoir.com/rankings.php?country=ROU§or=all).

Performanța este dublată și de prezența în acest clasament a cinci institute de cercetare ale Academiei Române:

  • Institutul de Chimie Macromoleculară „Petru Poni“, Iași: locul 15
  • Institutul de Biologie şi Patologie Celulară „Nicolae Simionescu“, București: locul 37
  • Institutul de Matematică „Simion Stoilow“, București: locul 39
  • Institutul de Chimie Fizică „Ilie Murgulescu“, București: 42
  • Institutul Naţional de Cercetări Economice „Costin C. Kiriţescu“, București: locul 46

Clasamentul este stabilit conform unui indicator complex, multicritierial. Metodologia este disponibilă la adresa https://www.scimagoir.com/methodology.php. Portalul SCImago Journal & Country Rank (https://www.scimagojr.com/aboutus.php) include reviste și indicatori științifici de țară dezvoltați din informațiile conținute în baza de date Scopus® (Elsevier BV). Acești indicatori pot fi utilizați pentru a evalua și analiza domenii științifice, revistele putând fi comparate sau analizate separat. Clasamentele pe țări pot fi, de asemenea, comparate sau analizate separat.

SCImago este un grup de cercetare spaniol aparținând Consejo Superior de Investigaciones Científicas (CSIC), cu implicarea Universității din Granada, Universității Extremadura, Carlos III (Madrid) și Alcalá de Henares, dedicat analizei, reprezentării și regăsării informațiilor prin tehnici sugestive de vizualizare.

Academia Română este coordonatoare a 70 de institute și centre de cercetare care își desfășoară activitatea în domenii esențiale ale științei și culturii.

Cinci institute ale Academiei Române sunt câștigătoare a 16 proiecte care vor primi finanțare în cadrul Planulului Național de Redresare și Reziliență al României, Pilonul III – Componenta C9: Suport pentru sectorul privat, cercetare, dezvoltare și inovare – Investiția I8.

Cele 16 proiecte câștigătoare au fost înscrise în PNRR-III-C9-2023 – I8, destinat dezvoltării programelor pentru atragerea resurselor umane înalt specializate din străinătate în activități de cercetare, dezvoltare și inovare.

Institutele Academiei Române care vor primi finanțare sunt:

În domeniul științelor fizice și ingineriei (Domeniul (1) Physical Sciences And Engineering)
– Institutul de Chimie Macromoleculară „Petru Poni“: 4 proiecte
– Institutul de Matematică „Simion Stoilow“: 4 proiecte
– Institutul de Chimie Organică și Supramoleculară „Costin D.Neniţescu“: 2 proiecte
– Institutul de Chimie Fizică „Ilie Murgulescu“: 1 proiect

În domeniul științelor vieții (Domeniul (2) Life Sciences)
– Institutul de Biologie și Patologie Celulară „Nicolae Simionescu“: 5 proiecte

Distribuie acest articol Oficial Media
Share