Oficial Media

Echipa unui ziar nu este formata doar din redactori, ci mai ales din cititorii săi!

„AL MEU. Și handicapul, și locul de parcare”

Asociația Persoanelor cu Handicap din România – Filiala Județeană Iași (APHR), în parteneriat cu Poliția Locală Iași, au demarat în perioada 10 februarie – 10 mai 2023 campania „AL MEU. Și handicapul, și locul de parcare”.
Plecând de la ideea că dreptul persoanelor cu dizabilități de a avea locuri de parcare nu este un moft, ci o necesitate, campania își propune să informeze în acest sens, pentru o mai bună comunicare și înțelegere între persoanele din această categorie și restul societății,  în general.
Campania ”AL MEU. Și handicapul, și locul de parcare!”, are ca obiectiv promovarea unei mai bune înțelegeri în ceea ce privește problemele cu care se confruntă persoanele cu dizabilități și susținerea demnității, a drepturilor și a bunăstării acestora. Este, totodată, o ocazie pentru o schimbare de atitudine față de aceste persoane, prin eliminarea barierelor,  în ceea ce privește implicarea lor,  în diverse sfere de activitate.
Totodată, prin intermediul oamenilor legii, vor fi scoase în evidență riscurile la care se expun cei care încalcă aceste drepturi. Concret, vor fi împărțite materiale informative și vor exista discuții cu șoferii, în mai multe parcări publice din Municipiul Iași.
Lansarea oficială a campaniei  a avut loc 10 februarie 2023, în parcarea Primăriei Municipiului Iași, după următorul program:
● Ora 12:00: Întâlnire în Parcarea Primăriei Municipiului Iași;
● Ora 12:15-13:15: Împărțirea broșurilor;
● Ora 13:15-13:25: Ne îndreptăm spre Parcarea Cinematografului Victoria;
● Ora 13:25-13:45: Pauză de ceai, în locația Noir Coffee Roasters din Piața Unirii din Iași;
● Ora 13:45-14:45: Împărțirea broșurilor în parcarea Cinematografului Victoria;
● Ora 14:45-14:55: Ne îndreptăm spre Parcarea de pe Bulevardul Independenței, peste drum de Piața Independenței;
● Ora 14:55-15:25: Împărțirea broșurilor.
„Prin acțiuni derulate în cadrul campaniei vom promova respectarea legislației în vigoare și de încurajare a respectării drepturilor persoanelor cu dizabilități, În județul Iași sunt 29.734 persoane cu dizabilități, dintre care 3.553 sunt copii. Persoanele cu dizabilități fac parte din comunitate! Ei sunt cetățeni cu drepturi depline și își revendică locul în societate, demn și egal, iar pentru o incluziune socială reală și necondiționată, se impune accesul neîngrădit la locurile de parcare rezervate și semnalizate pentru persoanele cu dizabilități”, transmite Nicolas Țiu, coordonatorul campaniei.
Între timp, Asociația Persoanelor cu Handicap din România – Filiala Județeană Iași a dat start înscrierilor în programul de voluntariat în cadrul campaniei „AL MEU. Și handicapul, și locul de parcare”, invitând la implicare și responsabilizare.
Este nevoie de implicare,  tocmai pentru că această campanie se va desfășura pe parcursul mai multor luni, până pe 10 mai 2023. Astfel, activități de informare și conștientizare vor avea locîn mai multe parcări publice din Iași, după cum urmează:
● Parcare Gară (11 martie);
● Parcare capăt Dacia (11 martie);
● Parcare Independenței – Lăpușneanu (18 martie);
● Parcare Independenței – Spitalul Spiridon (18 martie);
● Parcare Independenței – Mănăstirea Golia (18 martie);
● Parcare Hala Centrală (19 martie);
● Parcare Strada Bărboi (19 martie);
● Parcare Anastasie Panu (lângă Moldova Center), (2 aprilie);
● Parcare Anastasie Panu (Banca Transilvania), (2 aprilie);
● Parcare Catedrala Mitropolitană (2 aprilie);
● Parcare Gara Internațională (peste drum de Petrom), (9 aprilie);
● Parcare Podu Roș – Red Cube (9 aprilie);
● Parcare Palatul Culturii-Palas (9 aprilie);
● Parcare Aleea Decebal (Take and Eat), (6 mai);
● Parcare Bulevardul Socola (Compan), (6 mai);
● Parcare Palatul Culturii-Palas (6 mai);
● Parcare Strada Mușatini (cartierul Alexandru Cel Bun), (10 mai);
● Parcare Mircea Cel Bătrân (10 mai);
● Parcare Grădina Botanică (10 mai).
Ce spune legea
Campania „AL MEU. Și handicapul, și locul de parcare” promovează respectarea Legii nr. 488/2006, reactualizată, privind protecția și promovarea drepturilor persoanelor cu handicap la nivel național, modificată prin Legea 145 din 22 iulie 2020, care prevede că ,,parcarea altor mijloace de transport pe locurile de parcare adaptate, rezervate şi semnalizate prin semn internaţional pentru persoane cu handicap se sancționează cu amendă de la 2.000 de lei la 10.000 de lei şi ridicarea mijlocului de transport de pe locul de parcare respectiv”.
Constatarea contravenţiei şi aplicarea amenzilor se va face atât de către agenţii de circulaţie, cât şi de personalul de control cu atribuţii în acest sens, iar sumele obţinute din aplicarea amenzilor se fac venit la bugetul de stat.
Această campanie este un început, de la care ar trebui să învețe și alte instituții și ong-uri din țară.
Distribuie acest articol Oficial Media
Share